Foto: F64
4. maijā Latvijas Nacionālajā operā risinājās Neatkarības deklarācijas pasludināšanas 20. gadadienai veltītā Saeimas svinīgā sēde, kuru plašā skaitā apmeklēja pašmāju politiskās jomas darboņi, kārtējo reizi demonstrējot savas pieticīgās zināšanas etiķetes noteikumos.

Saeimas preses dienests izklaides portālu Mango informēja, ka 4. maija svinīgās sēdes ielūgumā viesi tika aicināti ierasties tumšā uzvalkā (dark suit). Saskaņā ar protokola rokasgrāmatu tas nozīmē, ka kungiem jāizvēlas tumšs uzvalks, balts virskrekls, melnas kurpes ar plānu zoli un kaklasaite, bet dāmām šādā gadījumā jāvelk izsmalcināti šūta kleita, viegls kostīms vai elegants bikškostīms.

Lielākā daļa dāmas Operā ieradās, tērpušās elegantos un atturīgos kostīmos, bet bijusī Saeimas spīkere Ingrīda Ūdre (attēlā) svinīgo sēdi apmeklēja ar atkailinātiem pleciem, tādejādi pārkāpjot etiķetes prasības.

Arī viena no populārākajām pašmāju etiķetes speciālistēm Aija Strautmane sarunā ar portālu Mango atzina, ka Ūdre uz svinīgo, dienas vidū notiekošo pasākumu bija ieradusies nepiemērotā apģērbā.

"Šāda veida oficiālajā pasākumā ir jāierodas dienas svinību tērpā, bet Ūdres kleita tam nebija atbilstoša. Ar tik kailām rokām oficiālu pasākumu nedrīkst apmeklēt, un arī gaišā kleitas krāsa nebija piemērota ne pasākumam, ne kundzes vecumam. Viņai šī kleita nepiestāvēja," Ūdres tērpa izvēli vērtē Strautmane un norāda, ka neveiksmīgo kleitas izvēli būtu varējis glābt, piemēram, apmetnis, kas nosegtu rokas.

Kā vislabāk ģērbto dāmu Saeimas svinīgajā sēdē etiķetes speciāliste vērtēja Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti, kura vienmēr izcēlusies ar pasākumiem atbilstoša tērpa izvēli, tomēr ne visu politiķu tērpu izvēle bijusi atbilstoša etiķetes prasībām.

"Daudzi tur bija vareni aizpušķojušies, piemēram, pulksten 12 dienā izvēloties fraku vai tauriņu. Tas bija gana bēdīgs un nožēlojams skats," atzina Strautmane, bet visskarbākos vārdus veltīja finanšu ministram Einaram Repšem, kurš uz svinīgo sēdi bija ieradies savā ādas uzvalkā.

"Repše ir ūnikums (sic!), un nav skaidrs, kā šis cilvēks var vadīt valstiski svarīgas lietas, ja viņš nesaprot viselementārākās lietas. Tā, šķiet, jau ir šizofrēnija un apbrīnojama spītība," Repšes apņemšanos līdz vasarai nešķirties no sava ekstravagantā ietērpa komentēja Strautmane.

Galerijā: ieskats Neatkarības deklarācijas pasludināšanas 20. gadadienai veltītajā Saeimas svinīgajā sēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!