Foto: F64

Viens no aukstajiem ziemas vakariem piemērotākajiem atpūtas veidiem ir grāmatu lasīšana. Arī televīzijas raidījumu vadītāja un hokejista Rodrigo Laviņa sieva Jana Duļevska (attēlā) brīvos brīžus labprāt pavada grāmatu sabiedrībā.

Kā sarunā ar DELFI Izklaide atklāj Jana, grāmatas viņas dzīvē lielā cieņā ir bijušas vienmēr, tomēr, rūpējoties par mājas soli un bērniem, literatūras baudīšana nereti tiek atstāta novārtā.

"Lai gan uz mana naktsgaldiņa gandrīz vienmēr stāv kāda grāmata, pēdējā pusotra gada laikā lasīt sanācis gaužām maz.

Vistuvākā man ir kultūrvēsturiskā literatūra, savukārt strauju popularitāti iemantojušie bestselleri nereti šķiet garlaicīgi. Noteikti neesmu visu to Ēd, lūdzies, mīli tipa grāmatu fane," stāsta Duļevska.

"Tā kā jauno autoru iepazīšanai laika neatliek, priecājos, ka man ir draudzene, ar kuru mums pilnībā sakrīt gaume attiecībā uz literatūru. Zinu, ka viņas ieteiktās grāmatas vienmēr trāpīs desmitniekā.

Jaunas literatūras atrašana un grāmatu iegādāšanās man patiesībā ir sava veida rituāls. Priecājos, ka, dodoties uz iecienītākajām grāmatnīcām, arī tajās strādājošās pārdevējas lieliski zina, ko man piedāvāt. Tā nu paļaujos uz viņu un draudzenes jaunatklājumiem, un tie ne reizi nav likuši vilties," priecājas televīzijas "seja".

Viena no Duļevskas visu laiku iecienītākajām grāmatām ir Laimas Muktupāvelas darbs Šampinjonu derība. "Tas ir stāsts par latviešiem, kas dodas uz Īriju laimes meklējumos. Te jāsmejas caur asarām, jo mūsu tautiešu dramatiskie piedzīvojumi svešumā ir aprakstīti ar rotaļīgi smeldzīgu vieglumu.

Saistoša ir arī Aleksandra Vasiļjeva populārā grāmata Modes likteņi. Šī izcilā modes vēsturnieka ar elegantu humoru radītais vēstījums par modes un cilvēku kopīgajiem likteņiem neatstās vienaldzīgu pat ledaināko modes skeptiķi," skaidro Duļevska.

"Laikā, kad daudzi no mums ir sava garīgā ceļa meklējumos, ikvienam iesaku izlasīt arī psihiatra un psihoterapeita Skota Peka grāmatu Ceļš, kuru izvēlēties.

Tajā apkopoti viņa profesionālajā darbībā iegūtie secinājumi, kas brīžiem šķiet pilnīgi negaidīti pretēji vispārpieņemtajiem stereotipiem. Autors ir saistoši aprakstījis piemērus no savas personīgās privātprakses pieredzes," stāsta televīzijas raidījumu vadītāja.

Viens no Duļevskas pēdējā laika iedvesmojošākajiem jaunumiem grāmatu pasaulē ir populārā publicista Otto Ozola sarakstītā grāmata Latvieši ir visur.

"Sen nebiju lasījusi tik aizraujoši uzrakstītu darbu, ar tik ievērojamu patriotisku pieskaņu. Izlasot šo grāmatu, vēlreiz guvu apstiprinājumu tam, ka  esam liela, varena, ietekmīga un spēcīga tauta," priecājas Duļevska.

Tāpat televīzijas "seja" atzinīgi vērtē krievu rakstnieka Mihaila Zoščenko Stāstus. "Veselīgā humora un asprātīgo stāstu meistars Zoščenko rakstījis pagājušā gadsimta 20., 30. gados. Tomēr arī šodien lasītājus priecēs autora humora caurstrāvotās noveles un stāsti," iesaka Jana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!