Foto: LETA

Sabiedrības radītā ažiotāža par slavenā franču kinoaktiera Žerāra Depardjē pilsonības maiņu un pārcelšanos uz dzīvi Mordvijā, kā arī tās prezidenta Vladimira Putina apjūsmošanu nebeidz rimties. Savs viedoklis par pretrunīgi vērtēto notikumu ir arī uzņēmējam Jūlijam Krūmiņam (attēlā).

"Ja pie mums šādi paceltu nodokļus, arī es, visticamāk, laistos prom. Manuprāt, tā ir netaisnība, ka cilvēks gadā nopelna miljonu, bet septiņdesmit pieci procenti no peļņas viņam jāatdod valstij.

Tāda nauda jau nenokrīt vienkārši uz galvas, bet cilvēks to nopelna pats saviem spēkiem tāpēc, ka ir talantīgs, apķērīgs un strādīgs. Depardjē gadījumā šī netaisnība ir vēl izteiktāka, jo aktieris ar savu darbu padara labāku pasauli, sniedzot ieguldījumu kultūrā un mākslā," ar DELFI Izklaide savos uzskatos dalās Krūmiņš.

"Aktiera sajūsma par Krieviju un Vladimiram Putinam paustie cieņas un pieķeršanās apliecinājumi gan, manuprāt, ir vien sabiedrisko attiecību triks, kas kaut kādā mērā nes labumu gan aktierim, gan Krievijai. Depardjē tas ir izdevīgi. Tā paplašinās viņa profesionālais lauciņš, jo visa pasaule par viņu šobrīd runā," spriež uzņēmējs.

Tāpat Krūmiņš negatīvi vērtē Francijas prezidenta Fransuā Olanda iecerēto jauno nodokļu politiku, kas valsts pilsoņiem, kuri gadā nopelna vienu miljonu eiro, paredz 75 procentu augsta ienākuma nodokļa maksāšanu.

"Domāju, ka Francijas prezidenta ideja tomēr nerealizēsies. Kārlis Ulmanis savā laikā teica: jo bagātāka būs tauta, jo bagātāks kļūšu es pats. Domāju, ka šis teiciens attiecināms arī Olanda patiesajiem nolūkiem, un tas nav pareizi.

Valsts vadītājiem ekonomikas un finanšu sistēma ir jāsakārto tā, lai valstī vairāk būtu bagāto, nevis nabago iedzīvotāju. Ja cilvēkam līdzās būs talantīgi un turīgi cilvēki, arī viņš pats centīsies tiem līdzināties," ir pārliecināts uzņēmējs.

Taujāts, vai arī pats Krūmiņš saskāries ar netaisnīgu nodokļu slogu, miljonārs atbild noliedzoši: "Uzskatu, ka uz doto brīdi nodokļu sistēma mūsu valstī ir samērā taisnīgi un proporcionāli veidota. Es pats pagājušā gadā samaksāju pusmiljonu latu nodokļos. Bez šaubām, ir žēl nodokļos maksāt tādu naudu, bet neko darīt - arī valstij nauda kaut kādā veidā ir jāpelna."

Vērtējot iemeslus, kādēļ Krievijā, kur ir salīdzinoši zems iedzīvotāju ienākuma nodoklis - vien trīspadsmit procentu, atsevišķos valsts reģionos valda neizmērojama nabadzība, Krūmiņš izsakās lakoniski.

"Krievija vienmēr ir bijusi interesanta valsts - tur ir superbagātie un supernabagie. Tomēr pie nabadzības bieži vien ir vainojami paši iedzīvotāji, jo laukos daudzi nodzeras un palaižas darbos, nevis meklē iespējas un izaugsmi. Viņi paši neko negrib darīt.

Savukārt tur, kur cilvēki paši cenšas, viss notiek. Uzskatu, ka Krievijā ir krietni lielākas iespējas kļūt bagātam nekā citās valstīs, jo tur ir ievērojamas dabas bagātības, un ar šo valsti visi gribēs draudzēties vienmēr. Vajag vien meklēt izdevības un nebaidīties no darba, viss galu galā ir atkarīgs no cilvēka," strikti nosaka uzņēmējs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!