Foto: Vida Press
Lielbritānija karaļa Čārlza III un karalienes konsorta Kamillas kronēšanas ceremonija notiks 2023. gada 6. maijā, nevis 3. jūnijā, kā iepriekš vēstīja "Bloomberg". Tiek ziņots, ka šī kronēšanas ceremonija būs pieticīgāka, ja salīdzina ar karalienes Elizabetes II kronēšanu 1952. gada 2. jūnijā.

6. maijā Vestminsteras abatijā.

Atšķirībā no Čārlza III mātes kronēšanas, gaidāmajai ceremonijai nav paredzēts tik plašs vēriens, taču ceremonija iezīmēs viņa kā monarha valdīšanas sākumu. Karalim tobrīd būs 74 gadi un viņš kļūs par vecāko kronēto personu Lielbritānijas vēsturē.

Līdzās Čārlzam tiks kronēta arī viņa mīļotā sieviete, 75 gadus vecā Kornovolas hercogiene Kamilla Pārkere-Boulza, kura kļūs par karalienes konsortu jeb monarha laulāto, kas pati nav karaliene.

Saskaņā ar kronēšanas tradīciju, monarhs sēdēs tronī, turot rokā scepteri, zizli, kas simbolizē viņa konstitucionālo kontroli pār nāciju, kā arī lodi, kas simbolizē kristīgo pasauli. Pēc tam, kad Čārlzs III būs iesvaidīts ar eļļu un svētīts no augstāko garīdznieku puses, viņam galvā tiks uzlikts Svētā Edvarda kronis, oficiāli padarot Čārlzu par karali.

Pēc tam karalis un karalienes konsorts uzrunās tautu no Bekingemas pils balkona.

Princis Čārlzs pārtapa karalī Čārlzā III jau 10. septembrī, divas dienas pēc savas mātes nāves. Viņš teica: "Manas mātes valdīšanas laiks bija iedvesmojošs gan ilguma, gan uzticamības ziņā. Es dziļi apzinos šo mantojumu, pienākumus un atbildību, kas tagad uzticēta man." Viņš solījis tiekties pēc miera, harmonijas un labklājības.

Karaliene Elizabete II bija visvecākā valdniece, kāda bijusi britu tronī. Viņa devās mūžībā 96 gadu vecumā 8. septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!