Foto: F64
Romas katoļu baznīcas kardināls Jānis Pujats neiesaka līgotājiem aizrauties ar papardes zieda meklēšanu un alkoholisko dzērienu lietošanu. Viņš mudina tautisko svētku svinībās ievērot senās paražas, bet no pārmērībām prātīgiem ļaudīm gan vajadzētu atteikties.

Kardināls Jānis Pujats uz izklaides portāla Mango jautājumu, vai arī pats šoreiz svinēs Līgo svētkus, saka: „Ko es tur maisīšos, man jau 80 gadi klāt."

Katru gadu Pujats Jāņus svin baznīcā, un arī viņš savā vārda dienā saņēmis tradicionālo ozollapu vainagu. „Bez šaubām, katoļu baznīca svin šos svētkus. Vieni no lielākajiem baznīcas svētkiem ir Jāņa Kristītāja svētki, un katru reizi baznīcā notiek dievkalpojums," skaidro kardināls, kas šogad Jānim Kristītājam par godu arī pats noturēs dievkalpojumu Svētā Jēkaba baznīcā.

Pujats pārliecināts, ka ne jau Jāņu zālēm, dziesmām un koncertiem ir kāda vaina. „Vaina ir tajā, ka, lietojot alkoholu, tiek izdarītas pārmērības, līdz ar to satiksmē tiek radītas problēmas un policijai darbs, arī seksuāla izlaidība no alkohola lietošanas rodas, ko baznīca nevar aprobēt," tā Pujats.

„Var arī svinēt, nelietojot grādīgos dzērienus. Un otra lieta, ja kāds alus kauss tomēr ir izdzerts, tad reibumā nesēsties pie automašīnas stūres. Un jauniešiem ir jāatmet tā padarīšana ar papardes zieda meklēšanu. Pēc Dieva baušļiem mēs uzskatām, ka līdz laulībai ir jādzīvo šķīstībā cilvēkiem. Neskatoties ne uz kādām izlaidībām, Dievs savu bausli nemaina. Atļauja sākt seksuālo dzīvi iestājas tikai tad, kad cilvēks nopietni dibina ģimeni. Tas ir visu kārtīgu cilvēku Dieva likums. Citādāk šādi izdzīvojies cilvēks nav uzticams laulībā, ja sieva vai vīrs jau pirms laulības ir darījis pārkāpumus, kā var uzticēties laulībā?" Dieva baušļus aicina ievērot kardināls un iesaka cits citam dāvināt Jāņu vainagus. „Tas ir labs ieradums, jo ar vainagiem pat govis Jāņos pušķo," piebilst Pujats.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!