Foto: AFI
Ceturtdien, 19. janvārī, notikušajā Saeimas iknedēļas sēdē diskusijās par grozījumiem Saeimas kārtības rullī tika piesaukts arī tautā mīlētās skatuves mākslinieces Kombuļu Ineses vārds – deputātu Kārli Seržantu (attēlā) bija satraukusi sievietes neskūto kāju popularitāte.

Ceturtdienas sēdē tika noteiktas tiesības 10 tūkstošiem pilsoņu, kuri sasnieguši 16 gadu vecumu, vērsties Saeimā ar kolektīvu iesniegumu. Tāpat tika noteikts, ka parakstus varēs vākt arī elektroniski, ja tiks nodrošināta parakstu identifikācija un fizisko personu datu aizsardzība.

Diskusiju laikā pie vārda tika arī Saeimas deputāts, bijušais raidījuma Degpunktā vadītājs Kārlis Seržants, kuru bija satraukusi iespēja, ka turpmāk iesniegumam nepieciešamo parakstu vākšana saistīsies ar dažādiem riskiem.

Seržants atcerējās laikus, kad četrus gadus strādājis skolā, tāpēc uzskata, ka 16 gados ļoti daudz jaunie cilvēki vēl tā īsti nav nobrieduši svarīgu jautājumu, piemēram, likumdošanas iniciatīvu, patstāvīgai pieņemšanai.

"Es pat teiktu, ka, pateicoties dažādiem interneta guru padomiem, pusaudži šodien ir daudz vieglāk manipulējami, tāpēc ir pamatotas bažas, ka atradīsies cilvēki, kas vēlēsies to izmantot ļaunprātīgi. Dod Dievs, lai es kļūdos un pirmās parakstu vākšanas nesauktos "Atļaut cigarešu, alkohola tirdzniecību un klubu apmeklēšana no 16 gadiem"," nākotnē bažīgi raudzījies Seržants.

Uztraukumu, ka parakstu vākšana internetā var novest pie nevēlamām sekām, deputātam vairojis arī kāds ļoti uzskatāms piemērs - dienu pirms Saeimas sēdes aplūkotais raksts par Kombuļu Inesi un to, ka populārā dziedātāja atzinusies, ka neskuj kājas.

"Drusciņ ar tādu, nu teiksim tā, izbrīnu konstatēju, ka pie raksta par to, ka Kombuļu Inese apņemas vairs neskūt kājas, ir 500 komentāri, bet pie demogrāfa Ilmāra Meža raksta par to, ka latviešu tauta izmirst, ir 60 komentāri.

Tad nu spriediet paši par to, kādas vēsmas tad šinī te internetā ir, un es domāju, ka tur parakstus var savākt par jebkādu tēmu. Un šie te paraksti pēc tam būs, protams, jāpārbauda valsts iestādei. Tas arī ir lieka laika un līdzekļu tērēšana," vēlmi panākt, lai iesniegumu Saeimā var iesniegt vismaz 10 000 personas, kas sasniegušas 18, nevis 16 gadu vecumu, pamatoja deputāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!