Foto: LETA
Kopš "Olainfarm" vadītāja un līdzīpašnieka Valērija Maligina nāves 52 gadu vecumā bieži izskanējis jautājums – kas notiks ar viņa īpašumu. Lielāku skaidrību būs iespējams gūt otrdien, 16. janvārī, kad tiks nolasīts aizgājēja testaments.

Maligina mantojuma dalīšana izpelnījusies lielu uzmanību gan uzņēmēja pēdējo gadu publisko gaitu, gan īpašuma apjoma dēļ – "Dienas Biznesa" pērn veidotajā Latvijas 100 bagātāko cilvēku sarakstā Maligins ar 70 miljonu eiro lielu turību ierindojās septītajā vietā.

Uzņēmēja pēdējās gribas nolasīšana notiks zvērinātas notāres Valdas Vaivares prakses vietā, un, kā vēstīja "Latvijas Vēstnesis", uz to uzaicināti visi, kuriem kā mantiniekiem, kam būtu tiesības mantot pēc likuma, legatārijiem, kreditoriem vai kā citādi, ir kādas tiesības uz mantojumu. Tāpat tiek aicinātas arī personas, kurām ir iebildumi pret mirušā pēdējās gribas rīkojuma aktu, pretējā gadījumā tas tiks atzīts par likumīgā spēkā stājušos.

Sludinājumā "Latvijas Vēstnesī" arī norādīts, ka pieteikšanās Maligina mantojumam ilgs līdz aprīlim. Šajā laikā aicina pieteikties mantiniekus, kreditorus un citas personas, kurām ir tiesības uz mantojumu. Pieteikšanās termiņā nepieteiktās kreditoru pretenzijas tiks dzēstas.

Uzņēmējam palikuši četri neatraidāmie mantinieki – divas jau pilngadību sasniegušās meitas Irina un Nika, kura pērnā gada vasarā Maliginam dāvāja pirmo mazbērnu, jaunākā atvase Anna un atraitne Elīna Maligina. Neilgi pēc Elīnas un Maligina kāzām 2016. gadā uzvirmoja runas, ka uzņēmējs mainījis savu testamentu, kurā, kā vēstīja "Vakara Ziņas", "nu dominē mīļotās Elīnas vārds", bet sīkāk šīs baumas nedz Maligins, nedz viņa sieva nekad nekomentēja.

Lai arī kāda nebūtu Maligina pēdējā griba, katram no neatraidāmajiem mantiniekiem ir tiesības uz pusi no likumiskās mantojuma daļas, kas pienāktos gadījumā, ja testamenta nebūtu, bet pagaidām vēl pāragri spriest, vai kādam būs iemesls apstrīdēt uzņēmēja atstāto testamentu.

Maliginam piederēja privātmāja Jūrmalā, kuru, kā liecina Zemesgrāmatas informācija, viņš iegādājās 2011. gadā par aptuveni 756 tūkstošiem latu (aptuveni 1,08 miljoniem eiro). Par citiem uzņēmēja nekustamajiem īpašumiem publiski nav zināms, bet visvairāk prātus nodarbina zāļu ražotājas "Olainfarm" akciju kontrolpaketes liktenis – Maligina īpašumā bija gandrīz 70% uzņēmuma akciju.

Foto: LETA
Maligina nāves dēļ pagarināts uzņēmuma 2017. gada finanšu pārskata apstiprināšanas termiņš, un "Olainfarm" valdes loceklis Salvis Lapiņš aģentūrai LETA skaidrojis, ka gadījumā, ja Maligina testamentā atstātās mantas sadales process ievilksies, kas kavēs arī viņam piederošo uzņēmuma akciju nodošanu jaunajiem īpašniekiem, tiesa var iecelt mantojuma aizgādni, kam būtībā ir tādas pašas tiesības kā akciju īpašniekiem.

Kā vēstījis "Dienas Bizness", pēc Maligina nāves saņemti vairāki uzņēmuma akciju kontrolpaketes pirkšanas piedāvājumi, tomēr jautājumu par pārdošanu varēs lemt tikai uzņēmēja mantinieki.

Maligina kontā bija trīs laulības. 2002. gadā oficiāli tika reģistrēta viņa laulība ar Innu Meļņiku, bet 2005. gadā viņš apprecējās ar hokeja leģendas Helmuta Baldera-Sildedža meitu Signi. Otrā laulība tika šķirta 2012. gadā, un ar pirmajām divām sievām Maligins bija noslēdzis laulību līgumus.

Foto: LETA
Arī Maligina trešā sieva aktrise un māksliniece Elīna Dzelme savā pirmajā laulībā – ar režisoru Dž.Dž.Džilindžeru (īstajā vārdā Raimondu Rupeiku) – bija noslēgusi laulību līgumu, kas noteica visas mantas šķirtību.

"Lursoft" informācija liecina, ka pēc 2016. gadā notikušajām Dzelmes un Maligina kāzām laulību līgums nav noslēgts.

Abus laulātos saistīja arī uzņēmējdarbība – 2016. gada vasarā ar 3000 eiro lielu pamatkapitālu tika dibināts kinoproducēšanas uzņēmums "Egotrashcinema", kurā Maliginai kā valdes loceklei pieder 60% daļu, bet Maligina īpašumā palikuši 40%. Kā liecina "Lursoft" pieejamie finanšu rādītāji, 2016. gadā uzņēmums ar 3200 eiro lielu apgrozījumu piedzīvojis vairāk nekā 74 tūkstošu eiro zaudējumu.

Jau vēstīts, ka Maligins mūžībā devās 52 gadu vecumā savās mājās Jūrmalā. Uzņēmēja pēkšņās nāves iemesls publiski netiek atklāts, bet policija informēja, ka nesaskata tajā vardarbības pazīmes.

Neilgi pirms nāves viņš bija salabis ar sievu mākslinieci Elīnu Maliginu, kura pēc vairāku mēnešu prombūtnes un dzīves Austrijā bija atgriezusies Maligina Jūrmalas privātmājā. Neilgi pēc "Olainfarm" vadītāja nāves viņa atraitne tika atbrīvota no farmācijas uzņēmumu "Silvanols" un "Longgo" valdes priekšsēdētājas amatiem.

Pēc vīra nāves Elīna savā "Facebook" profilā publicēja aizkustinošus atvadu vārdus mīļotajam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!