Foto: LETA
Trešdien, 3. jūnijā, iespējams, Saeima izlems, kurš kļūs par nākamo Latvijas prezidentu, kas nozīmē - viena no četru kandidātu kundzēm var kļūt par valsts pirmo lēdiju. Kādas ir pretendentes?

Pensionāre, kura nealkst būt pirmā lēdija


Foto: F64
Sergeja Dolgopolova kundze Tatjana kopā ar vīru dažādos publiskos pasākumos bijusi reti manāma, bet, kā vēsta izdevums
Privātā Dzīve
, viņa labprāt apmeklējot dažādus kultūras notikumus - operas izrādes un koncertus.

Šajā laulībā pasaulē nākuši divi bērni, kuri jau ir pieauguši, un Dolgopolova ģimene viņa kandidēšanu prezidenta vēlēšanās uzņemot ar dalītām jūtām. 

Tatjana arī ir vienīgā no šī brīža iespējamajām pirmās lēdijas goda pretendentēm, kura skaidri zina - viņa šim statusam atbilstošos pienākumus nepildīs. 

"Mana sieva nav bijusi publiska persona. Un arī nebūs. Valsts protokolam noteikti būs jāmaina noteikumi prezidenta dzīvesbiedram, ja mani ievēlēs," žurnālam Kas Jauns norādījis Dolgopolovs, skaidrojot, ka "tā esot gan valodas barjera, gan cienījamais vecums", kas viņa kundzei liegtu pildīt pirmās lēdijas pienākumus. 

Skaistākā iespējamā pirmā lēdija


Foto: DELFI
Visas sievietes ir daiļas, bet Mārtiņa Bondara laulātās draudzenes Ievas daile ir oficiāli godināta - 1998. gadā viņa triumfēja starptautiskajā precēto sieviešu skaistumkonkursā
Mrs. Globe
.

No savām konkurentēm viņa atšķiras ar to, ka jau paguvusi iemantot atpazīstamību. Kopā ar vīru viņa ir bieža dažādu burziņu apmeklētāja, tāpat pierādījusi sevi kā gleznotāju, izstāžu atklāšanas pasākumos pulcējot dažādus sabiedrībā zināmus cilvēkus

Paralēli sabiedriskajai dzīvei, kurā liela loma atvēlēta arī dažādiem labdarības projektiem, Ieva audzina trīs bērnus, no kuriem divi jau ir jaunieši, un intervijās nav slēpusi, ka var atļauties nestrādāt

"Mans vīrs Mārtiņš uzskata, ka Latvijā stiprais dzimums ir sieviete. Viņa iznēsā bērnu, laiž to pasaulē, uzņemas atbildību. Sieviete spēj pielāgoties situācijai, vienlaikus veikt vairākus darbus, domāt, viņa visu pagūst, jo cita varianta jau nav.

Es vairāk esmu tradicionālā ģimenes modeļa piekritēja, kurā sieviete ir ģimenes pavarda turētāja, bet vīrietis mednieks, kas atnes mājās medījumu, gādā par sievu un bērniem," savulaik intervijā žurnālam Ieva stāstīja Bondara kundze.

Noslēpumainākā kandidāte uz pirmās lēdijas godu


Foto: LETA
Līdz šim vismazāk zināmā kandidāte uz pirmās lēdijas godu bijusi Egila Levita kundze Andra, kura ir ginekoloģe. Pirmo reizi plašākā sabiedrībā kopā ar vīru viņa izgājusi prezidenta vēlēšanu dienā, kad ar meitu Indru (attēlā visi kopā) ieradās Saeimas namā atbalstīt savu laulāto draugu.

Intervijās Levits atklājis abu iepazīšanās stāstu - pirmo reizi ar Andru viņš ticies Annabergā pie Bonnas Līgo vakarā. 

"Vasaras ar ģimeni parasti pavadām Latvijas laukos. Andras māte ir no Latgales, bieži vien 15. augustā svētkos mēs visi esam Aglonā. Pa abiem mēs nosedzam visas četras latviešu zemes - Andras vecāki nāk no Latgales un Vidzemes, manējie - no Kurzemes un Zemgales," intervijā Mājas Viesim stāstījis Levits.

Izdevumam Kas Jauns viņš arī apstiprinājis, ka, ja gadījumā tiks ievēlēts, viņa kundze pildīs pirmās lēdijas pienākumus. 

Pieredzes bagātākā pretendente


Foto: LETA
Vislielākā pieredze, apmeklējot dažādus oficiālus pasākumus, ir Raimonda Vējoņa laulātajai draudzenei, pedagoģei Ivetai Vējonei - tā kā viņas laulātais draugs pēdējo 15 gadu laikā ieņēmis dažādus augstus amatus, Vējoņa kundze ir pieradusi pie lietišķās etiķetes.

Pērn gan abu laulības dzīvi aizēnoja baumas, ka Vējonis uzsācis dienesta romānu ar aizsardzības ministra biroja vadītāju Egitu Kazeku, bet visi šajā "skandālā" iesaistītie šādas runas noliedza un pārliecinoši pierādījumi par iespējamo sānsoli tā arī netika gūti. 

Nākamgad Vējoņi atzīmēs 30. kāzu gadadienu, un abu laulībā pasaulē nākuši divi dēli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!