Foto: Vida Press/AFP/Scanpix/LETA
Arī slavenajiem un bagātajiem dzīvē dažkārt neklājas viegli, un dažos gadījumos cilvēki šovbiznesa zvaigžņu likstās pat saskata zināmas likumsakarības. "Delfi Izklaide" piedāvā ieskatu dažos populārākajos gadījumos, kas likuši uzvirmot aizdomām par iespējamiem lāstiem.

Liktenīgais "Klubs 27"

Foto: Vida Press

"Playboy" modeļu sūrais liktenis

Foto: Caters News/Scanpix/LETA
Lai gan uz žurnāla vākiem daiļavas redzamas laimīgas un smaidīgas, daudzām "Playboy" modelēm pēc pozēšanas šim slavenajam izdevumam karjera strauji gājusi uz leju vai pat aprāvusies pavisam.

Kopumā 25 "Playboy" modeles esot mirušas, vēl nesasniegušas 50 gadu vecumu. Pirmā no tām, protams, bija Holivudas dīva Merilina Monro, kas 1962. gadā aizgāja viņsaulē, 36 gados pārdozējot barbiturātus.

Foto: Vida Press
1967. gadā autokatastrofā mira Džeina Mensfīlda – viena no pirmajām "Playboy" meitenēm, piecdesmito un sešdesmito gadu Holivudas sekssimbols. 1979. gadā tāds pats liktenis piemeklēja Klaudiju Dženingsu, kas septiņdesmitajos tika dēvēta par B līmeņa filmu karalieni. Gadu vēlāk vīrs nošāva citu bijušo "Playboy" modeli Dorotiju Stretenu – 20 gadu vecā daiļava togad tika atzīta par "Playboy" gada meiteni.

Bet pirms desmit gadiem narkotikas pārdozēja Anna Nikola Smita, pirms tam paspējusi iemantot lielu tabloīdu interesi – gan apprecot deviņdesmitgadīgu miljonāru, gan vietā un nevietā raudot par dēla nāvi.

Vairāk par "Playboy" modeļu traģiskajiem likteņiem iespējams lasīt šeit.

"Tumšā bruņinieka" negadījumi

Foto: Vida Press
Režisoram Kristoferam Nolanam savu "betmeniādes" otro filmu "Tumšais bruņinieks" nācās beigt bez Holivudas zvaigznes Hīta Ledžera – Džokera lomu spoži notēlojušais aktieris 2008. gada janvārī mira no zāļu pārdozēšanas. Visas ainas ar 28 gadu vecā Ledžera dalību gan jau bija nofilmētas, "Tumšais bruņinieks" uz ekrāniem iznāca, guva jūsmīgas kritiķu atsauksmes un kases ieņēmumos sapelnīja miljardu ASV dolāru.

Tomēr Ledžera nāve nebija vienīgais traģiskais negadījums, ko saista ar "Tumšā bruņinieka lāstu" – filmēšanas laikā autoavārijā, ietriecoties kokā, bojā gāja kaskadieris Konvejs Viklifs. Vēl arī neilgi pirms Londonas pirmizrādes aiz restēm nonāca Betmena lomas atveidotājs Kristians Beils, kurš strīda laikā bija uzbrucis savai mātei un māsai.

Poltergeista sērga

Foto: Vida Press

Traģisks liktenis piemeklēja vairākus šausmu filmas "Poltergeists" aktierus. Filma uz ekrāniem iznāca 1982. gada vasarā, bet novembrī mira Dominika Danna, kuru nožņaudza bijušais draugs.

Tāpat pēcāk miruši vēl vairāki "Poltergeista" aktieri – 12 gadu vecumā (sešus gadus pēc filmas iznākšanas) pēc septiska šoka viņsaulē aizgāja Hītera O'Rurka, gadu pēc filmas turpinājuma iznākšanas nieres atteicās kalpot Vilam Sampsonam, bet vēl pēc gada no kuņģa vēža nomira Džulians Beks.

Abi jau gan bija krietnā pusmūžā – Sampsonam bija 53 gadi, bet Beks nodzīvoja līdz 60 gadu vecumam.

67 gadu vecumā savās mājās ar cirvi tika nosists "Poltergeista" aktieris Lū Perīmens, bet knapi izdzīvot izdevās viņa kolēģim Ričardam Losonam – viņš cieta aviokatastrofā, kurā mira 27 citi cilvēki.

Šausmene, lidmašīnas un zibeņi

Foto: Vida Press
Kādam, kurš uzlicis lāstu tiem, kuri piedalījušies 1976. gada šausmu filmas "Pareģojums" ("The Omen") radīšanā, visticamāk, bijušas īpašas attiecības ar lidaparātiem. Filmēšanas laikā zibens trāpījis gan lidmašīnai, kurā bijis filmas scenārija autors Deivids Selcers, gan lidaparātam, ar ko pārvietojies aktieris Gregorijs Peks.

Aktieris vēlāk arī par mata tiesu izbēdzis no nāves, pēdējā brīdī izlemjot nelidot uz Izraēlu. Lidmašīna, kurā Pekam esot bijusi vieta, nogāzās, un mira pilnīgi visi, kuri tajā atradās. Maz esot trūcis līdz tam, lai vētrā zibens būtu iespēris arī izpildproducenta Meisa Noifelda lidmašīnā.

"The Omen" lāstu piedēvē arī kāda filmas specefektu konsultanta nāvei – viņš cieta autoavārijā un nomira piektdienā, 13. datumā.

Džeimsa Dīna nāves auto

Foto: Vida Press
1955. gada septembrī 24 gadu vecumā, braucot pie sava "Porsche 550 Spyder" jeb "Mazā bastarda" stūres, nositās aktieris Džeimss Dīns. Nopietnās lomās nofilmējies tikai trijās filmās, Dīns vienalga kļuva par tās paaudzes tīņu elku un kulta ikonu, taču vairākus viņa automašīnas fanus piemeklēja skumjš liktenis, kas licis runāt par "Mazā bastarda" lāstu.

Pēc autoavārijas Dīna "Porsche 550 Spyder" iegādājās auto entuziasts Džordžs Beriss, un drīz vien notika nelaime – auto jau pārvietošanas laikā uzkrita vienam no Berisa mehāniķiem, salaužot tam kāju.

Foto: Vida Press
Vēl pēc kāda laika kādās autosacensībās avārijas piedzīvoja divi vīri, kuri brauca ar spēkratiem, kuros esot izmantotas "Mazā bastarda" daļas. Viens ietriecās kokā un mira, otrs piedzīvoja smagas traumas, bet izdzīvoja. Kopš 1960. gada par Džeimsa Dīna "nāves auto" gan nekas nav zināms – tas tika nozagts un joprojām pazudis bez vēsts.

Loma, ko nevienam tā arī neizdodas nospēlēt

Foto: Vida Press

Astoņdesmitajos gados Holivudā sāka klejot scenārijs filmai "Atuk" – par kādu tuklu inuītu kareivi no Aļaskas, kurš pavisam negaidot nonāk Ņujorkā. Vispirms galvenā loma tika uzticēta talantīgajam komiķim Džonam Beluši, bet viņš 1982. gadā pārdozēja narkotikas.

Pēc sešiem gadiem filmas uzņemšana tomēr sākās – ar citu komēdijaktieri Semu Kinisonu galvenajā lomā, taču Sems vienubrīd tā satrakojās, ka pameta filmēšanas laukumu un viss tika atcelts. 1992. gadā Kinisons mira autoavārijā.

Pēc gada lomu piedāvāja Džonam Kendijam, kuram drīz vien cita pēc citas sākās medicīniska rakstura kaites, kas noveda pie sirdstriekas 1994. gadā. Mēļo pat, ka viņš miris brīdī, kad lasījis "Atuk" scenāriju. Nākamais lomai piekrita Kriss Fārlijs. Un 1997. gadā pārdozēja narkotikas. Vēl pēc gada mira arī aktieris Fils Hārtmens, kuram bija paredzēts kopā ar Fārliju piedalīties šajā filmā. Filu nogalināja viņa sieva.

Filmēšanas laukumu nākas atīrīt ar svēto ūdeni

Foto: Vida Press
1973. gadā klajā nāca leģendārā šausmu fima "Sātana izdzinējs" ("The Exorcist") – radīta pēc grāmatas, ko savukārt iedvesmojuši patiesi notikumi četrdesmitajos gados.

Taču jau pašā filmēšanas sākumā uzņemšanas grupu sākušas vajāt nelaimes – vispirms ugunsgrēkā nodegušas visas dekorācijas, viens no galdniekiem nejauši nocirtis sev īkšķi, nomira operatora palīga bērns, viņsaulē aizgāja sargs, nomira viens no aktieriem, kura tēlam bija lemts nomirt arī filmā.

Tika mēģināts pat ļaunos garus no filmēšanas laukuma izsvēpēt ar svētā ūdens palīdzību, bet neesot līdzējis arī tas. Kopumā filmas uzņemšanas laikā vai drīz pēc tās miruši deviņi ar to saistīti cilvēki.

Kenediju klana lāsts

Foto: Vida Press

Ļoti daudzi amerikāņi un ne tikai uzskata, ka lāsts uzlikts arī ASV tik populārajai Kenediju ģimenei. Par to aizdomājies bija arī viens no slavenā klana – senators Teds Kenedijs, kurš 1969. gadā, pats vēlāk īsti nespēdams notikušo izskaidrot, nobrauca ar auto no tilta, un negadījumā noslīka viņa līdzbraucēja.

"Vai tiešām ir kāds šausminošs lāsts, kas guļas pār visiem Kenedijiem?" pēc nedēļas Teds teica savā runā TV.

Piecus gadus iepriekš viņš cieta arī aviokatastrofā, kur divi citi gāja bojā, bet Kenedijam tika lauztas ribas un sadurta plauša. Tikai pusgadu pirms šī notikuma tika veikta ASV prezidenta Džona Ficdžeralda Kenedija slepkavība, vēl pirms dažiem mēnešiem divas dienas pēc priekšlaicīgām dzemdībām nomira viņa dēls Patriks.

Foto: Vida Press
Vēl "no lāsta" krituši esot arī senators Roberts Kenedijs, ko nogalināja 1968. gadā; viņa mazmeita Mērija, kas 2012. gadā izdarīja pašnāvību; Džona Kenedija dēls Džons Kenedijs jaunākais, viņa sieva un māsa, kuri mira aviokatastrofā; Teda Kenedija meita Kara, kuru sporta zālē piemeklēja sirdstrieka.

Vēsturnieki gan par šo lāstu smej – Kenediju klans taču ir milzum liels, un pavisam skaidrs, ka dzimtā atradīsies itin daudz negadījumu un traģisku incidentu.

Neviens vairs negrib būt Supermens?

Foto: Vida Press
Esot dzirdēts, ka pat pavisam bez darba sēdoši aktieri baiļu dēļ atsakoties no piedāvātas lomas filmā par Supermenu. Pāragri miruši četri aktieri, kuri bijuši iesaistīti šādās filmās.

45 gadu vecumā dienu pirms kāzām no šautām brūcēm bojā gāja Džordžs Rīvss, kurš Supermenu atveidoja piecdesmitajos gados TV seriālā "Adventures of Superman". Lai gan oficiālā versija bija pašnāvība, daudzi gan uzskata, ka viņš esot noslepkavots.

Cits slavens Supermena atveidotājs Kristofers Rīvs 1995. gadā jāšanas sacensībās krita no zirga un tika paralizēts, bet deviņus gadus vēlāk mira, būdams 52 gadus vecs. Savukārt 44 gadu vecumā no plaušu vēža mira viņa atraitne – nesmēķētāja Dana Rīva.

61 gadu vecumā viņsaulē aizgāja Bads Koljers – viņš savulaik ierunāja Supermena balsi radio pārraidēs un animācijas filmās.

Pāragri miris arī viens aktieris, kurš Supermenu atveidoja zīdaiņa vecumā – 1978. gada filmā, kurā pieaugušo galveno varoni tēloja Kristofers Rīvs, supermazuļa lomā bija Lī Kviglijs. Pēc grūtas bērnības – mājās viegli neklājās, skolā vienaudži ķircināja – Lī padsmitnieka gados ķērās pie apreibinošu vielu ostīšanas, līdz 14 gadu vecumā saelpojās gaisa atsvaidzinātāju un vairs pie samaņas nenāca.

Foto: Vida Press
Pēc 1978. gada filmas strauji uz leju slīdēja arī Holivudas zvaigznes Marlona Brando karjera – viņš lentē atveidoja Supermena tēvu. Pēc parādīšanās "Apocalypse Now" Brando uz vairākiem gadiem no ekrāniem pazuda, atgriezās ar ne visai spilgtām lomām, un arī privātajā dzīvē slavenībai neklājās spoži. Viņa dēls Kristjens nošāva pusmāsas Šajennas draugu un uz desmit gadiem tika ieslodzīts cietumā, pēc pieciem gadiem joprojām depresijā esošā Šajenna pakārās. Bet Brando savus fanus šokēja ar reiz tik iekārojamā auguma pilnīgu "sabrukšanu" – uzresnēja, sāka izvairīties no parādīšanās sabiedrībā un 2004. gadā mira. Tas notika četrus mēnešus pirms sava filmas "dēla" – Supermena Kristofera Rīva – nāves.

"Supermena lāsts" esot skāris arī aktrisi Margo Kideri, kura arī piedalījās 1978. gada filmā, kur tēloja Supermena mīlu Lūisu Leinu. Pie nozīmīgām lomām viņa vairs netika, 1990. gadā cieta nopietnā autoavārijā, uz laiku tika paralizēta un palika bez darba. Tas noveda depresijā, kā arī cieta aktrises psihe. 1996. gadā Margo pēkšņi kādu dienu ienāca prātā, ka bijušais vīrs grib viņu nogalināt, tāpēc nodzina sev matus, izmeta visus dokumentus un kļuva par bezpajumtnieci. Gulēja, kur pagadās, citi bezpajumtnieki viņu sita un pat esot mēģinājuši izvarot, līdz pavisam bezpalīdzīgo aktrisi savākusi policija. Tagad gan Kidere no tā visa esot atguvusies – veiksmīgi cenšoties tikt galā ar saviem bipolārajiem traucējumiem, darba viņai netrūkst, kļuvusi arī par vides un pretkara aktīvisti.

Par Supermena lāstu atgādināts tika arī jaunajā tūkstošgadē – pēc 2006. gada filmas "Superman Returns". Negadījumos cieta trīs no filmas DVD veidotājiem: viens nokrita no kāpnēm, otru piekāva, trešais ietriecās logā un savainojās ar stikliem. Filmas režisors Braiens Singers vien noteica: "Mana DVD komanda uzņēma lāstu uz sevi." Tāpat aktrise Keita Bosvorta, kura filmā "Superman Returns" tēloja Lūisu Leinu, pēcāk Supermena lāstu vainoja tajā, ka izjukušas viņas attiecības ar Orlando Blūmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!