Foto: LETA
Polittehnologs un publicists Jurģis Liepnieks (attēlā), kurš uzskatāms par aktīvāko marihuānas legalizācijas aizstāvi Latvijas publiskajā telpā, ir pārliecināts, ka atsevišķās jomās valstī ir saglabājušās totalitāra režīma iezīmes – valdība tautu uzskata par aitu baru.

Liepnieks jau ilgāku laiku publiski iestājies par nepieciešamību Latvijā legalizēt marihuānu un minējis neskaitāmus iemeslus, kāpēc tas nāktu par labu gan sabiedrībai, gan valsts ekonomikai un citām jomām.

Sarunā ar izklaides portālu Mango Liepnieks norāda, ka Latvijā ir vieni no stingrākajiem vieglo narkotiku aprites ierobežojumiem Eiropā - pat par nelielu daudzumu marihuānas kabatā draud kriminālatbildība, un tas neko labu par valsts attieksmi pret saviem pilsoņiem vis neliecina.

"Šie stingrie sodi, kādi nav vairs gandrīz nevienā Eiropas valstī, ir simbols - valsts uzskata, ka ir gudrāka par sabiedrību, ka cilvēki ir aunu bars, kuriem jāmāca dzīvot un kuriem visu laiku jāsit pa pirkstiem.

Mēs neievēlam valdību, lai viņi mums mācītu dzīvot, bet gan tāpēc, lai viņi, piemēram, noteiktu saprātīgus elektrības tarifus. Ar šo uzdevumu viņi galā netiek, bet vēl viņi mums vēlas mācīt dzīvot. Marihuānu ierobežojošās likuma normas ir ļoti simboliskas," uzskata Liepnieks, kurš savulaik publiski arī pats atzinies marihuānas pīpēšanā.

Uz jautājumu, kur viņš pats, ņemot vērā stingro Latvijas likumdošanu, iegādājas apreibinošās vielas, Liepnieks atzīst, ka nonākt konfliktā ar likumu viņš negrasās.

"Es neriskēju pārkāpt likumu un pirkt Latvijā marihuānu. Protams, es gribētu, lai tas šeit būtu iespējams. Ja marihuānu legalizētu, es labprāt ik pa brīdim to nopirktu un uzsmēķētu, bet tagad es speciāli braucu uz Amsterdamu," skaidro Liepnieks.

Marta sākumā viņš pirmo reizi mūžā uzsācis ievērot gavēni un atteicies no gaļas, zivju un piena produktu lietošanas, kā arī izslēdzis no ikdienas alkoholu.

"Tas ir visnotaļ interesanti un nemaz nav tik grūti, kā varētu likties. Savs grūtums tur ir, bet tajā jau arī ir jēga. Tas ir gribasspēka treniņš un vēlme pēc jaunas pieredzes," lēmumu izmēģināt gavēni skaidro Liepnieks un atklāj, ka arī atteikšanās no marihuānas gavēņa laikā neesot problēma, jo ikdienā viņš šo apreibinošo vielu nemaz nelieto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!