Foto: Reuters/Scanpix

Trešdien, 28. janvārī, apaļu jubileju atzīmē viens no populārākajiem Eiropas politiķiem – šajā dienā 60 gadi aprit bijušajam Francijas prezidentam Nikolā Sarkozī (attēlā ar sievu Karlu Bruni). Pasaules uzmanību piesaistījusi ne tikai viņa profesionālā darbība, bet arī privātā dzīve, kurā netrūkst pikanta rakstura detaļu un skandālu.


Mazā cilvēka smagā bērnība


Foto: Reuters/Scanpix

Nikolā pasaulē nācis ungāru aristokrāta Pāla Sarkozī ģimenē, bet, kad zēns vēl bija mazs, vecāku laulība izjuka. Puisēns auga mātes vecāku mājās, un vēlāk intervijās Sarkozī atzinis, ka vectēvs viņa dzīvē spēlējis daudz svarīgāku lomu nekā tēvs, kuru viņš reti saticis, un atšķirtība no tēva ietekmējusi to, par kādu cilvēku Nikolā izaudzis.

Tāpat viņa bērnību pamatīgi gandējis naudas trūkums, jo tēvs ģimeni nav pietiekami atbalstījis (šo stāstu gan abi vecāki presei nolieguši), un, protams, mazais augums - skolā biedri puisēnu izsmējuši, un arī pieaugušā vecumā 1,65 metrus garajam politiķim augums esot viena no vājajām vietām.

"Par to, kas esmu tagad, mani padarīja pazemojumi, ko izcietu bērnībā," vēlākajos gados atklājis Sarkozī, kurš nereti salīdzināts ar Napoleonu Bonapartu un kuram bieži piedēvēts "mazā cilvēka sindroms".

"Psihoanalīzē tas, ja kāds iedomājas, ka viss, ko viņš dara, ir lielākais, kas vispār jebkad ir noticis, tiek dēvēts par mazā cilvēka sindromu. Ar Nikolā Sarkozī ir tā, ka viss, ko viņš dara, viss, kam viņš pieskaras,viņaprāt, ir lieliski," savulaik, kad Sarkozī gatavojās vērienīgām sociālām reformām, presei atzina Francijas Sociālistiskās partijas pārstāvji.

Savu iespēju robežās politiķis centies arī pats izskatīties garāks. 2010. gadā, dodoties vizītē uz Indiju, Sarkozī bija īpaši piekodinājis, lai viņa apsardzē būtu īsa auguma vīrieši, bet ārvalstu medijos izskanējušas runas, ka atsevišķos gadījumos TV sižetu uzņemšanas laikā atlasīti noteikta garuma cilvēki, kuri drīkstējuši parādīties ekrānā vienlaicīgi ar Sarkozī. 

Trīs laulības un sānsoļi


Foto: Vida Press

Nikolā Sarkozī bijis precējies trīs reizes. Pirmā sieva Marī Dominika Kiljolī, ar kuru viņš salaulājās 1982. gadā, viņam dāvāja divus dēlus Pjēru un Žanu, bet 1996. gadā laulība tika šķirta.

Otro sievu, bijušo modeli Sesīliju Siganeru-Albenisu (abi attēlā kopā ar dēlu) Nikolā nolūkojis viņas kāzās, kā Neijī pilsētas mērs reģistrējot viņas laulību. Jau gadu vēlāk - 1988. gadā - Sesīlija savu vīru pametusi un ļāvusies attiecībām ar vēl oficiāli precēto vīrieti.

1996. gadā, kad Marī beidzot bija devusi šķiršanos, abi apprecējās un kļuva ne tikai par laulātajiem draugiem un dēla vecākiem, bet arī kolēģiem politiskajā darbībā. Drīz pēc Sarkozī kļūšanas par prezidentu gan laulība izjuka. 

Pēc tam Sesīlija intervijās atzinusi, ka viņai bijis grūti samierināties ar to, ka sievietes viņas vīram devušas telefona numurus pat tad, kad sieva bijusi blakus, bet tas nav bijis galvenais šķiršanās iemesls.

2007. gadā Sarkozī sastapa Karlu Bruni, 2008. gadā pēc 80 dienu ilga vētraina romāna apprecēja viņu, bet 2010. gada pavasarī ārvalstu medijos uzvirmoja baumas, ka Nikolā un Karlai abiem ir ārlaulības sakari. Tika prognozēts, ka abu savienība tūdaļ, tūdaļ izjuks, tomēr laulātajiem izdevās krīzi pārvarēt, un 2011. gadā pasaulē nāca abu meitiņa Džūlija. 

'Bling bling' prezidents

Foto: Reuters/Scanpix

Sarkozī apņēmība un enerģija viņam ļāva jau agrā vecumā uzsākt veiksmīgu politisko karjeru, bet par 23. Francijas prezidentu viņš kļuva 52 gadu vecumā.

Tiesa, jau drīz vien pēc ievēlēšanas tauta pamanīja jaunā prezidenta vājības - viņš bija ne tikai hiperaktīvs, egoistisks un rupjš, bet viņam arī patika izmantot iespējas, ko sniedza jauniegūtais amats.

Gozēšanās bagātnieku aprindās, aizraušanās ar kliedzošiem aksesuāriem un interjera priekšmetiem, greznas ballītes uz multimiljonāru jahtām un smalkākajos Parīzes restorānos, rupja un bieži vien vulgāra uzvedība - pārmērīgi krāšņais dzīvesveids noveda pie tā, ka Sarkozī tika iedēvēts par "bling bling" prezidentu.

2012. gada pavasarī, tuvojoties prezidenta pilnvaru termiņa beigām, Nikolā tautai atvainojās par piecu gadu laikā pieļautajām kļūdām.

"Iespējams, kļūda, ko es pieļāvu pašā sākumā, bija tā, ka nesapratu prezidenta lomas simbolisko nozīmi un savās darbībās nebiju pietiekami nopietns. Tā ir kļūda, par ko es vēlos atvainoties un ko es vairs nekad nepieļaušu," jūtot, ka tautas mīlestība pret viņu piecu gadu laikā ir izplēnējusi, tolaik atzina Sarkozī.

Tiesa, nožēla nāca par vēlu, un 2012. gada maija prezidenta vēlēšanās uzvaras laurus plūca Sociālistiskās partijas pārstāvis Fransuā Olands, kurš tiek dēvēts par "Normālā kungu", bet Sarkozī savu prezidenta termiņu noslēdza kā visu laiku nemīlētākais Francijas prezidents. 

Ietekmīgākais pāris Eiropā - Merkozī


Foto: Vida Press

Īpašas attiecības Sarkozī izveidojušās ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli. Kā atzinuši cilvēki, kuri pazīst abus politiķus, esot grūti iedomāties atšķirīgākas personības kā Merkele un Sarkozī, tomēr eirozonas krīze abus piespieda pārvarēt raksturu atšķirības un agrāko nepatiku, strādāt plecu pie pleca un saprasties.

Šajā laikā kā ietekmīgākajiem Eiropas politiķiem viņiem nācās tikties tik bieži, ka 2011. gada rudenī medijos, rakstot par šo politisko tandēmu, parādījās jēdziens Merkozī (daži franču preses izdevumi gan mēģināja lietot jēdzienu Sarkele, bet tas nekļuva tik populārs).

"Es domāju, ka viņš iemācījās patiku pret viņu. Sākumā bija grūti iedomāties divus atšķirīgākus cilvēkus. Viņa nāk no ziemeļiem, kamēr viņš ir no dienvidiem. Viņa ir zinātniece, viņš - jurists. Viņa darbojas metodiski, kamēr viņš paļaujas uz intuīciju," 2012. gadā intervijā izdevumam Der Spiegel atzina Sarkozī padomnieks Alans Minks.

"Viņš ir iemācījies sevi kontrolēt. Es domāju, ka viņi abi ir nogājuši garu ceļu - no vienkārši nepieciešamības tikties līdz, kā man teicis pats Nikolā Sarkozī, īstai pieķeršanās. Ziniet, Sarkozī dzīvē ir tikai trīs sievietes - Karla Bruni, viņa meita un Angela Merkele," tolaik stāstīja Minks. 

Ģimenes brīvdienas Disnejlendā


Foto: Reuters/Scanpix

Kad Sarkozī vēl bija prezidents, Karla Bruni nereti tika dēvēta par pievilcīgāko pirmo lēdiju Eiropā, tomēr daudzi francūži nespēja samierināties, ka viņu prezidents izvēlējies itāļu popmūzikas zvaigzni un modeli ar visai apšaubāmu reputāciju.

Daiļavas kontā bija attiecības ar krietnu pulciņu ietekmīgu un slavenu vīru - viņai bijis romāns ar Miku Džegeru, Ēriku Kleptonu, Donaldu Trampu un citiem, un daži no agrākajiem mīlniekiem bija sievietei pārmetuši neuzticību.

Pirmo reizi Sarkozī un Bruni sabiedrībā kopā parādījās 2007. gada decembrī Disnejlendā - tur prezidents atpūtās kopā ar Karlu, viņas bērniem un māti. Kā vēsta ārvalstu mediji, daļai Francijas tad arī radās aizdomas, ka šis prezidents, par kura kultūras līmeni šaubas jau bija radušās, viņus vēl pārsteigs ar ieņemamajam amatam neatbilstošiem gājieniem.

Arī Bruni kā Francijas pirmā lēdija ar savu rīcību ne reizi vien pārsteidza sabiedrību, piemēram, 2008. gadā britu prese vēstīja, ka kāda izdevuma žurnālistam Francijas pirmā lēdija durvis atvērusi kailām krūtīm.

Mediji par šo savienību ironizēja, īpaši uzsverot gan abu gadu starpību (14 gadi), gan auguma atšķirības - Bruni ir aptuveni 13 centimetrus garāka par Sarkozī. Protams, Sarkozī tika pārmesta arī nespēja pretoties pusmūža krīzei, izvēloties par sevi krietni jaunāku daiļavu kā statusa apliecinājumu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!