Foto: AP/Scanpix

Ceturtdien, 16. janvārī, apaļu jubileju atzīmē viena no populārākajā modelēm pasaulē Keita Mosa (attēlā) – britu skaistulei, kura savas karjeras laikā paguvusi iekulties ne vienā vien skandālā, aprit 40 gadi.

Karjeru Keita sāka jau 14 gadu vecumā, bet pasaules slavu iemantoja deviņdesmito gadu sākumā, kad modes industrija piedzīvoja izmaiņas - sievišķīgo modeļu formu vietā nāca "heroīna meičas" jeb modeles ar asiem, gluži vai androgīniem sejas vaibstiem, zēnisku augumu un tumšiem riņķiem zem acīm.

Pirmais lielais panākums Keitai bija dalība Calvin Klein reklāmas kampaņā 1993. gadā, un kopš tā laika populārā modele ir fotografējusies un filmējusies neskaitāmās reklāmas kampaņās, gozējusies uz prestižāko žurnālu vākiem, ierindojusies seksīgāko, labāk apmaksāto, ietekmīgāko un stilīgāko slavenību topos, izmēģinājusi roku kā dizainere, filmējusies videoklipos un dziedājusi pati, iesaistījusies labdarības projektos un darījusi daudzas citas lietas, kas viņas vārdu neizdzēšami ierakstījis šovbiznesa vēsturē.

Mosas privātā dzīve sabiedrību vienmēr interesējusi vairāk nekā viņas modeles gaitas - savulaik viņa bija kopā ar vienu no seksīgākajiem aktieriem pasaulē Džoniju Depu, un abi tika uzskatīti par deviņdesmito gadu superpāri, bet attiecības pajuka.

Tas gan bijušos mīlniekus nekavēja pērn piedalīties Pola Makartnija dziesmas Queenie Eye klipā - piecpadsmit gadus pēc attiecību izjukšanas abi atkal strādāja kopā.

Tāpat plaši tika apspriestas modeles vētrainās attiecības ar britu rokmūzikas slikto zēnu Pītu Dohertiju - ar trakulīgo mūziķi Keita iepazinās savas 31. dzimšanas dienas svinībās, divus gadus vēlāk Dohertijs, uzstājoties Londonā, paziņoja, ka abi ir saderinājušies. 2007. gada vasarā šis mīlasstāsts beidzās, atstājot Dohertiju ar salauztu sirdi.

Protams, savos trakulīgākajos gados Mosa nav laidusi garām arī sava dzimuma partneres - Nirvanas līdera Kurta Kobeina atraitne Kortnija Lova atklājusi, ka ne tikai viņai pašai savulaik bijis vienas nakts sakars ar populāro modeli, bet arī daudzas viņas Londonas draudzenes baudījušas supermodeles maigumu.

Jau vairākus gadus Keita, kura 2002. gadā laida pasaulē izdevēja Džefersona Heka meitiņu Lilu Greisu, mieru un laimi atradusi viena vīrieša apskāvienos - 2011. gadā pēc četrus gadus ilga romāna viņa mija gredzenus ar grupas The Kills ģitāristu Džeimiju Hinsu, kurš savu sirdsdāmu bildinājis seksa laikā.

Mosa arī "attaisnojusi" sabiedrībā valdošo stereotipu, ka darbs modes industrijā iet roku rokā ar narkotikām, alkoholu un bohēmisku dzīvesveidu, un viņas aizraušanās ar apreibinošām vielām savulaik pat gandrīz pielika punktu karjerai.

2005. gada rudenī tabloīdu rīcībā nonāca foto, kuros Mosa bija iemūžināta, šņaucot kokaīnu. Viens pēc otra no viņas pakalpojumiem atteicās vairāki lieli zīmoli, bet modelei tomēr izdevās pārliecināt daļu klientu, ka ir tā vērta, lai turpinātu sadarbību, un nepagāja ilgs laiks, kad kokaīna skandāls iegrima aizmirstībā.

Savas veiksmīgās karjeras laikā Mosa satraukusi daudzus sociāli atbildīgus prātus - skaistule ne reizi vien izpelnījusies pārmetumus, ka ar savu kaulaino un zēnisko augumu jauniešiem rāda nepareizu piemēru par to, kā jāizskatās veselīgam cilvēkam, un netieši mudina meitenes badoties, lai līdzinātos modes pasaules zvaigznei.

Par spīti visiem pārmetumiem un pretrunīgajiem vērtējumiem, Mosa nekad nav slēpusi savu augumu - kaila viņa redzama gan profesionāļu uzņemtās modes fotogrāfijās, gan paparaci ķertos kadros pludmalēs.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!