Foto: Vida Press
Pasaulē zināmākais gangsteris Als Kapone "Sausā likuma" laikā bija izveidojis noziedzīgu sindikātu, kas viņam ļāva pelnīt miljonus, bet dzīves noriets varenajam vīram bija skumjš un neprāta miglā tīts.

Amerikāņu rakstnieces Deidres Beires grāmatā "Al Capone: His Life, Legacy, and Legend", kas iznāks oktobra beigās, atklāti jauni fakti par to, kā Kapone aizvadījis dzīves pēdējos gadus, kad viņa smadzenes nopietni bija ietekmējis neārstētais sifiliss.

Grāmata tapusi, balstoties uz Kapones mazbērnu un citu radinieku stāstīto, no kuriem vairākums gan vēlējušies saglabāt anonimitāti. Tāpat ģimene autorei ļāvusi piekļūt ekskluzīviem arhīva materiāliem.

Izdevums "The New York Post", atsaucoties uz drīzumā iznākošo biogrāfiju, vēsta, ka mūža nogalē vīrs, kurš valdīja Čikāgā, uzvedās kā 12 gadus vecs bērns.

"Viņa dzīve ļoti atšķīrās no tā izšķērdīgā dzīvesveida, kādu viņš vadīja, kad bija pasaules virsotnē," atzinusi grāmatas autore.

Pie vainas bijusi ne tikai slimība, bet arī finansiālās grūtības. Tiek lēsts, ka aizvadītā gadsimta divdesmitajos gados Kapones ieņēmumi sasniedza 40 miljonus ASV dolāru gadā. Trīsdesmitajos gados Kapone septiņus gadus pavadīja cietumā par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas. Tur viņam arī tika diagnosticēts sifiliss un gonoreja. Tāpat veselību bija iedragājusi atkarība no kokaīna.

Pēc iznākšanas no ieslodzījuma bēdīgi slavenajā Alkatrazā kādreizējā Kapones spozme bija zudusi – seksuāli transmisīvās slimības pamazām sagrāva viņu gan fiziski gan garīgi, bet Čikāgas mafija viņam atmeta vairs tikai ap 600 dolāriem nedēļā, ar ko knapi pietika, lai savilktu galus kopā.

Pēc atbrīvošanas no cietuma bieži manīts, runājoties ar sevi, bet tā tas izskatījies tikai no malas – patiesībā viņš risinājis ilgas sarunas ar kādu vīru, kuru savulaik pats nogalinājis.

Foto: Vida Press
Kapones sieva Mae vīru ļoti sargājusi no sabiedrības un sensāciju kārajiem žurnālistiem, un viņš praktiski dzīvojis pilnīgā noslēgtībā.

"Viņa zināja, ka viņam ir bīstami iet sabiedrībā," atzinusi biogrāfijas autore. Tā kā Kapones prātu bija aizmiglojušas sifilisa radītās sekas, viņš vairs nekontrolēja, ko runā, un varēja izpļāpāties par kādreizējiem tumšo darījumu partneriem no Čikāgas mafijas. Ja mafijas vīri justu draudus, Kapones dzīvība būtu briesmās.

"Mafija zināja, ka viņš dzīvo kā klosterī un ka Mae nepieļaus, ka viņš kļūst par problēmu. Un Mae zināja visu par mafiju. Viņa bija vienā no tām sievām, kura pasniedza spageti Alam un viņa bandai trijos no rīta laikā, kad viņš vēl vadīja lietas. Viņa bija dzirdējusi visu," izdevumam "The New York Post" stāstījusi grāmatas autore.

Foto: Vida Press
Radinieki arī apgāzuši vairākus mītus, kas apvij Kapones mūža izskaņu. Agrāk bieži tika mēļots, ka viņa mājvietā Floridā bijis baseins, kurā dzīvojušas zivtiņas, un kādreizējais gangsteris pēcpusdienas vadījis, ģērbies pidžamā ķerot tās.

Tā gluži neesot bijis – baseinā nemaz nav dzīvojušas zivtiņas, un daudz vairāk Kaponem paticis kopā ar mazmeitām apstaigāt īpašumu tauriņu meklējumos.

Kapone mūžībā aizgāja 1947. gada 25. janvārī 48 gadu vecumā. Nāves iemesls bija sirds apstāšanās pēc triekas. Viņa sieva mūžībā devās 1986. gadā 89 gadu vecumā, un īsi pirms nāves viņa sadedzināja savas dienasgrāmatas un vēstules, ko vīrs viņai bija sūtījis no cietuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!