Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Sestdien Lielbritānijā tika kronēts jauns valdnieku pāris valdnieks – karalis Čārlzs III un karaliene Kamilla. Notikumam par godu no tuvām un tālām zemēm sabrauca vairāki simti augstākās sabiedrības pārstāvju – gan citu valstu monarhi, gan premjeri un prezidenti.

Karaļa kronēšanas ceremoniju klātienē vēroja 2200 lūgto viesu – gan pašu britu augstākās sabiedrības ļaudis, gan viesi no citurienes. Kuplā skaitā bija pārstāvētas vai visas Eiropas monarhijas – Monako, Beļģijas, Luksemburgas, Norvēģijas, Spānijas, Grieķijas, Lihtenšteinas, Dānijas, Zviedrijas un citas. Ceļu uz miglas salu mēroja arī vistālāko zemju karaļpāri.

Lūgto viesu vidū bija pasaules politiskā elite no vairākiem desmitiem valstu. Lielākā daļa prezidentu un premjeru ieradās ar saviem lauleņiem, taču gan ASV pirmā lēdija Džila Baidena, gan arī Ukrainas līdera kundze Olena Zelenska monarhijas svētkus vēroja bez vīru klātbūtnes.

Uz Londonu devies arī Latvijas pirmais pāris Egils un Andra Leviti. Attēlā – aiz Kosovas prezidentes Vjosas Osmani-Sadriu un viņas kunga.
Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Kronēšanas ceremonijā noraudzījās arī britu augstākās amatpersonas, tostarp virkne bijušo premjerministru. Vestminsteras abatijā pulcējās arī pašu valdnieku ģimenes locekļi, tostarp ieradās karalienes Kamillas bijušais vīrs Endrū Pārkers-Boulzs. Klāt bija arī vairākas britu slavenības – mūziķis Niks Keivs, aktrise Emma Tompsone, dizainere Stella Makartnija, aktieris Rovans Atkinsons un citas šovbiznesa sejas.

Kā ierasts, britu mediji lielu uzmanību veltījuši prinča Harija personai kronēšanas ceremonijā. Lai gan iepriekš izskanēja daudz spekulāciju, ka Harijam vieta atradīsies bezmaz vai baznīcas aizmugurē, Saseksas hercogs tomēr sēdēja tuvu pārējiem – karaļnamam lojālajiem – pārstāvjiem. "Mail Online" vēsta, ka Harijam plānots pamest Londonu jau drīz pēc kronēšanas beigām.

Lielbritānijā kronēšanas svētki ilgs visu nedēļas nogali. Kronēšanas ceremonijas trīs stundu garās tiešraides ierakstu var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!