Foto: F64

Sabiedrībā radītā ažiotāža par dažādos gaļas izstrādājumos konstatēto zirga gaļas klātbūtni nav rimusies. Šajā sakarā pazīstamais pavārs Mārtiņš Sirmais (attēlā) skaidro, cik pamatots patiesībā ir plaši apspriestais skandāls.

"Uzskatu, ka no šīs tēmas sabiedrībā ir radīta nevajadzīga ažiotāža. Pats zirga gaļu esmu ēdis vairākas reizes gan steiku un šašliku, gan sautējumu sastāvā, un varu apgalvot, ka tā ir ļoti garšīga.

Zirgs ir klasificējams kā liellops, tādēļ, ja uz desas būs rakstīts, ka tās sastāvā ir šāda veida gaļa, tad tā var būt gan zirga, gan teļa, gan bifeļa, gan govs gaļa, kas vienoti tiek apzīmēta kā liellopu gaļa.

Neviens taču nerakstīs, ka produkta sastāvā ir konkrēti govs gaļa!" sarunā ar DELFI Izklaide savu nostāju pauž Sirmais.

"Manuprāt, vienīgā problēma šī skandāla sakarā ir tāda, ka Latvijā cilvēkus māna un viņi nezina, ko ēd. Un, kā vēsta dažādu tirdzniecības datu rezultāti, cilvēki patiesībā nemaz negrib iedziļināties pārtikas produktu sastāvā, jo viņus pārsvarā interesē lētāka, nevis kvalitatīvāka prece. Tā nu diemžēl ir sanācis šajā kapitālistiskajā un mazajā valstiņā," spriež pavārs.

"Pašai zirga gaļai ar to visu nav nekāda sakara, un ir samērā muļķīgi un amorāli no masu mediju puses pārvērst to visu skandālā. Ļoti daudzas nācijas uzturā lieto tieši zirga gaļu, un tā ir viņu pamatprodukts.

Pavērst šo tematu tā, ka zirga gaļa tiek vērtēta kā neēdama un negaršīga tikai dēļ tā, ka tā nav norādīta produktu sastāvā, manuprāt, ir absurdi," savā nostājā strikts ir Sirmais.

"Desās taču ieliek iekšā vēl daudz ko, kas netiek norādīts sastāvā, piemēram, pat ledu, kas ir viena no galvenajām šī izstrādājuma sastāvdaļām! Tāpat mēs nezinām, kas ir visu iecienītās kolas vai cepumu un vēl daudzu citu produktu sastāvā.

Uzskatu, ka šis ir uzpūsts masu mediju burbulis, kuram vienkārši vajadzētu pārsprāgt, un par to būtu labāk vairs vispār nerunāt," nosaka Sirmais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!