Foto: F64
Ziemassvētki daļai latviešu saistās ar kārtīgu izēšanos, kā arī nereti tiek šauts pār strīpu, aizraujoties ar grādīgajiem dzērieniem. Padomus, kā no tā izvairīties, sniedz rokeris un multimākslinieks Frīdis jeb Aivars Freimanis (attēlā).

"Ziemassvētki vairumam latviešu diemžēl skaitās izēšanās svētki, un, lai Ziemassvētku vakars nebeigtos ar piebāztu kuņģi, savukārt nākamais rīts nesāktos ar sāpošu galvu, iesaku šos svētkus padarīt nevis par ēšanas un dzeršanas, bet gan izklaides svētkiem.

Jo vairāk pasākums būs piesātināts ar dažādiem notikumiem, jo mazāk būs jādomā par to, kā piepildīt nākamo vīna glāzi vai iebāzt mutē kārtējo piparkūku.

Tur jau tā nelaime, ka vidējais latvietis apsēžas pie galda, secina, ka nav, ko darīt, un tad vienkārši aiz garlaicības sāk pārmērīgi ēst un dzert.

Pēc tam vēders ir pilns, jo esi pārēdies un piedzēries, un tad cilvēks jau patiešām vairs nevar pakustēties un balle beigta. Kā saka, seja rosola bļodā," sarunā ar DELFI Izklaide smej Frīdis.

Rokeris uzsver, ka, plānojot maltītes un vakara aktivitātes, jāņem vērā fakts, ka ir ēdieni, kas sagremojas ātrāk, savukārt citi - lēnāk.

"Gaļa bieži vien sniedz smaguma un noguruma sajūtu, un vēders šķiet pilns un piebāzts. Tādēļ iesaku gaļas ēdienus aizstāt ar zivīm, jo tās sagremojas diezgan ātri. Spriežot pēc sevis, pat neatceros, kad es no zivīm būtu pārēdies, tāpēc tās var uzturā lietot gandrīz neierobežoti.

Ja nu tomēr tā svētku cepeša kārojas tik ļoti, ka uz neko citu skatīties negribas, gaļu, protams, var ēst. Tomēr kopumā iesaku no visa nobaudīt pa drusciņai, nevis ēst milzu porcijas, jo Ziemassvētkos jau reti kurā mājā ir mazāk par septiņiem ēdieniem," prāto Frīdis.

Savukārt alkohola, piemēram, karstvīna baudīšanai Ziemassvētkos, pēc rokera domām, piemīt simboliska procesa nozīme.

"Ja gadās dzert kādu stiprāku dzērienu, tas jādara ar mēru, iedzerot vien pa kādam četrdesmit gramu šotiņam. Un pēc tam jau aidā! Var doties atkal rotaļās vai padauzīties pa āru un, kad paliek par aukstu, ienākt iekšā un atkal sasildīties ar kādu graķīti.

Bet, ja tiešām sāksi tā rūpnieciski tempt, tad tas pie laba gala nevedīs. Var pat sanākt tā, ka svētkus sāc svinēt Ziemassvētkos, bet attopies jau pirmā janvāra rītā.

Protams, ir arī cilvēki, kas reibst jau no šī mazā graķīša vien, un, ja citam nekas nebūs no divsimt gramiem, tad cits jau pēc pirmā četrdesmit gramu šotiņa staigās šķībām acīm. Tādos gadījumos iesaku lietot treknu gaļu, kas mazinās alkohola ietekmi," aicina Frīdis, minot arī vēl kādu, tautā pārbaudītu, metodi.

"Lai mazinātu alkohola ietekmi, ir vēl kāda metode, ko gan pats neesmu mēģinājis, bet kam visi vienbalsīgi piekrīt - eļļas glāzītes iedzeršana vai sviesta pikuča apēšana. Runā, ka tā ļoti labi palīdzot arī pie kuņģa čūlas, un arī alkohols pie šādas prakses organismā tik ātri neuzsūksies," iesaka rokeris.

"Jebkurā gadījumā - arī lietojot alkoholu, cilvēkam vajadzētu pašam sevi pazīt. Protams, ka gadās jaunieši, kas ar to pāršauj pār strīpu, bet cilvēkiem, kam jau ir pāri trīsdesmit gadiem, tomēr vajadzētu saprast, pēc kuras glāzes viņi reibst.

Tāpēc, lūdzu, paklausiet savam organismam un nedariet pāri paši sev!" sirsnīgi aicina Frīdis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!