Foto: F64

Augstie apkures rēķini ne vienu vien Latvijas iedzīvotāju ir noveduši līdz izmisumam, un kārtējais rēķins par mēnesi, kurā ziema mūs palutinājusi ar bargāku salu, tiek sagaidīts teju ar šausmām vai pat asarām.

Par šo sociāli jutīgo jautājumu satraukts ir arī aktieris Rūdolfs Plēpis (attēlā), atklājot, ka viņa apkures rēķini ir lielāki par aktiera ikmēneša pensiju.

"Pagājušajā ziemā apkures rēķins pēkšņi uzlēca no 30 līdz 100 latiem. Tad nu zvanīju uz Rīgas siltumu un teicu: "Piedodiet, bet tā ir visa mana pensija. Ko man darīt?"

Situācija ir traģikomiska, jo apzinos, ka, ja nomaksāšu apkures rēķinu, man nebūs, par ko ēst. Pie tam ir taču arī citi komunālie maksājumi. Tad nu toreiz vienojāmies, ka par siltumu maksāšu pa daļām, jo visu savu pensiju par to atdot nevaru.

Šoziem neierasti augstu rēķinu gan vēl neesmu saņēmis, bet ar bažām gaidu, kāds tad tas būs par decembri," sarunā ar DELFI Izklaide atklāj Plēpis.

Aktieris neslēpj, ka iemeslus, kurus Rīgas siltums min kā pamatojumu apkures dārdzībai, uzskata par apšaubāmiem.

"Ja jau situācija tiešām ir tik nopietna, kā Rīgas siltums aģitē, ka uzņēmumam ir jau miljoniem latu liels parāds, tad kā tas vēl nav nobankrotējis un turpina pastāvēt? Un, pats interesantākais, no kurienes tā vadītājiem nemitīgi rodas liekie līdzekļi, lai paaugstinātu darbinieku algas?" savu sašutumu pauž Plēpis.

"Veids, kā ar pārmērīgi augstajiem apkures rēķiniem cīnīties, manuprāt, būtu jāpārņem no ārzemēm. Ja cilvēks redz, ka vairs nespēj siltuma rēķinus apmaksāt, viņam jādod iespēja pašam regulēt tā patēriņu. Nogriez tā padevi mazāku un attiecīgi maksā mazāk. Bet pie mums tas nez kāpēc joprojām nav iespējams.

Rīgas siltuma pārstāvji lielajos apkures rēķinos vaino zemo gaisa temperatūru. Ārzemēs māju pagalmos ir rādītāji, kas kontrolē šo temperatūru un, tiklīdz gaisa temperatūra kļūst augstāka, siltuma padevi var regulēt mazāku.

Arī situācijas, kad viens iedzīvotājs nemaksā par apkuri, bet to noslēdz visai mājai, liecina, ka esam pilnīga absurda priekšā. Dzīvokļos vajadzētu ieviest privātos skaitītājus un tad arī vērsties pret konkrētajiem cilvēkiem, nevis divi dzīvokļi par apkuri nemaksā, bet to atslēdz visam kvartālam.

Manuprāt, Rīgas siltums apzināti bremzē individuālo skaitītāju ieviešanu, jo apzinās, ka viņiem tas nav izdevīgi," aizdomās dalās aktieris.

"Arī protestēt pret šo situāciju nav iespējams, jo nevienam nav reālu pierādījumu, ka iedzīvotāji patiesi tiek krāpti. Mums jau nav pamata apsūdzēt cilvēkus vien uz aizdomu pamata. Līdz ar to atbildīgajās instancēs strādājošie par savu vietu ir pilnībā pārliecināti, paceļ sev algas un paziņo, ka izmaksas paliek augstākas, lai gan patiesībā tā nav.

Viņi apzinās, ka neviens viņus nevar saukt pie atbildības, jo arī protestu gadījumā zinoši juristi parūpēsies par smalkām niansēm, kas šos cilvēkus attaisnos," skumji secina Plēpis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!