Foto: Publicitātes foto

Gada sākums ir viens no piemērotākajiem laikiem jaunu paradumu ieviešanai savā dzīvē, vai - tieši otrādi - nevēlamu lietu izskaušanai. Arī skaistumkaraliene un šova Latvijas princese otrās sezonas fināliste Sanita Kubliņa (attēlā pa vidu) jau gada pirmajā dienā pievērsusies improvizētam gavēnim.

"Manuprāt, gavēņa ievērošana, tuvojoties pavasarim un vasarai, cilvēkiem ir sava veida rituāls, kas tiek atkārtots gadu no gada.

Atkāpjoties ziemai, arvien aktuālāka kļūst gaidāmā peldkostīmu sezona, un, lai gan neesam lāči, kas guļ ziemas miegu, aukstajā laikā liekie kilogrami tomēr tiek uzkrāti. Iespējams, tie pat var nebūt organismam lieki, bet, siltajam laikam sākoties, gribas izskatīties labi, tādēļ jaunu ēšanas paradumu ieviešana lieti noder.

Man pašai gavēnis gan nenozīmē drastisku atteikšanos dažādiem ēdieniem. Zinu, ka noteikti nespētu atteikties no gaļas. Esmu izteikta gaļēdāja, un bez tās taču nav iespējama veselīga organisma pastāvēšana.

Man šis ir laiks, kurā vieglāk atbrīvoties no dažām, kā es saucu, mazajām atkarībām. Citiem ir atkarība no alkohola, azartspēlēm vai smēķēšanas, manā gadījumā tie ir dažādi gāzētie dzērieni, it sevišķi kokakola, kuru līdz šim patērēju krietni vairāk, nekā drīkstētu," sarunā ar DELFI Izklaide stāsta Kubliņa.

"Vienīgais izņēmums, kad kolu nelietoju, bija laiks, kad gaidīju mazuli - tad no dažādām neveselīgām lietām atteikties bija ļoti viegli. Savukārt tagad vajadzēja motivāciju, tāpēc jauns gada sākums šādai nelielai apņemšanai, manuprāt, ir lieliski piemērots. Kā es smejoties saku - jāsāk dzīve no jauna.

Kolas dzeršanu gan neesmu padarījusi par striktu aizliegumu, jo tiem ir krietni grūtāk pretoties, bet kaut kā jau ir jāsavācas uz to pavasari, un tā nu maziem solīšiem to daru," Sanita dalās savos jaunajos uztura paradumos.

Kā izrādās, par lielo kolas dzeršanu Kubliņa saņēmusi arī neskaitāmus pārmetumus no līdzcilvēkiem.

"Tuvinieki mani zāģēja un zāģēja, ka tā vairs nedrīkst turpināt, tad vēl salasījos šausmu lietas, ko kola izdara ar dzelzs izstrādājumiem, un tad nu beidzot piekāpos mudinājumiem samazināt tās lietošanu uzturā.

Priecājos, ka man nav problēmu ar atteikšanos no saldumu ēšanas, jo esmu dzirdējusi, ka tieši tā daudziem sagādā vislielākās raizes. Man tie negaršo, tādēļ vismaz par vienu veselīga uztura pamatprincipu ievērošanas problēmu mazāk," smejas gaišmate.

"Sekas pārtrauktajai kolas lietošanai gan pagaidām nejūtu, un dzērienu pat nekārojas, tādēļ šķiet, ka apņemšanās arī izdosies.

Esmu arī jau paguvusi sastapties ar līdzcilvēku izbrīnu, tiem redzot, ka apņemšanos patiešām realizēju dzīvē. Piemēram, dodoties paēst ārpus mājas un pamanot, ka izvēlos glāzi ūdens, nevis ierasto kolu, visi sataisa lielas acis un neticīgi manī nolūkojas," priecīgi nosmej Kubliņa.

Jāpiebilst, ka savulaik skaistumkaraliene gavēni gan ievērojusi krietni stingrāk, lai atgūtu ziemā nedaudz zudušo fizisko formu.

"Protams, agrāk, sākoties jaunajam gadam, esmu ievērojusi arī dažāda veida diētas un pamatīgi sportojusi, bet dotajā brīdī man neko tādu nevajag.

Pieņemu, ka bērns dara savu, jo noskriešanās tam pakaļ sanāk samērā liela, un viss liekais ātri vien nodzenas. Ja agrāk varēju palaiskoties, ilgāk paguļot, vai pavārtīties pa gultu, tad tagad ikdiena ir mainījusies, jo mazais uzliek papildus slodzīti.

Meitenēm, kuras vēlas uzlabot savu izskatu pludmales sezonai, kā efektīvu metodi iesaku kaloriju skaitīšanu. Pāris gadus atpakaļ, kad vēlējos atbrīvoties no pāris kilogramiem, izmantoju šo paņēmienu un guvu acīmredzamus panākumus.

Svēru porcijas, rēķinot to uzturvērtību, un galvenokārt pārtiku no dažādiem zaļajiem salātiem un vārītas vistas filejas. Stingro diētu piekopu divus mēnešus un tad pamazām atsāku ēst vairāk, tomēr turpināju ievērot arī veselīga uztura pamatprincipus.

Protams, atturējos no McDonald's pārtikas, tomēr reizēm atļāvos arī ko kalorijām bagātāku, bet svars tāpat vairs atpakaļ neatnāca.  

Manuprāt, nemitīgi ierobežot ēšanu, atsakoties no visa, kas garšo, ir nepareizi, jo no šādas pavadas agri vai vēlu sanāks norauties. Vajag arī reizi pa reizei panašķēties, jo kāda tad jēga cilvēkam vispār ir dzīvot, sevi visu laiku turot badā?" neizpratni pauž Kubliņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!