Foto: Privātais arhīvs

Neskaitāmu Latvijas sieviešu iedvesmotāja, fitnesa modele un veselīga dzīvesveida aktīviste Karīna Akmens (attēlā) ar prieku palīdz arī citām dāmām tikt pie sapņu auguma un neskopojas ar padomiem.

Viņa atklāj, ko ēst brokastīs, lai justos enerģijas pilns, būtu labā formā un dienas laikā roka nesniegtos pēc saldumiem.

"Brokastis viennozīmīgi ir svarīgākā dienas maltīte, jo uzturs, ko izvēlamies brokastīs, nosaka, kādā režīmā strādās ķermenis visu dienu. Nav svarīgi kāds ir mērķis - svara zaudēšana, veselības uzlabošana vai pieņemšanās svarā -, ir labi, ja brokastis ir bagātākā maltīte.

Organisms visu nakti strādā, jo mēs atjaunojamies, dedzinām taukus, būvējam muskuļus tieši miega laikā, tāpēc ir svarīgi no rīta ķermeni pabarot ar kvalitatīvām uzturvielām," sarunā ar DELFI Izklaide brokastu nozīmi atklāj veselīga dzīvesveida aktīviste.

Viņa skaidro, ka no rīta organisms visvairāk ir sailgojies pēc ogļhidrātiem un olbaltumvielām, bet arī neliels tauku daudzums brokastīm nāks tikai par labu. "Labākie ogļhidrāti būtu ar zemāku glikēmisko indeksu, tāpēc saldumi nederēs. Ja no rīta ēdīsi saldumus, visu dienu pavadīsi, ilgojoties pēc vēl vairāk saldumiem.

Tāpēc labākie ogļhidrātu avoti būs dabīgi un, protams, Latvijā ražoti gardumi - pilngraudu auzu, rīsu, griķu vai četru graudu pārslas, pilngraudu maize. Labi noderēs arī kaut kas no ātrajiem ogļhidrātiem tūlītējai enerģijai, piemēram, sauja rozīņu pie putras vai kāds auglis.

No proteīna avotiem brokastīs labi noder olas, taču jāuzmanās ar dzeltenumiem - viens dzeltenums satur piecus gramus tauku un labu devu holesterīna, tāpēc dzeltenumi jāierobežo. Sievietēm visbiežāk es iesaku brokastīs apēst vienu olu un vienu baltumu, ja tā ir omlete, piemēram. Arī liess siers ir olbaltumvielu avots," vērtīgus uztura padomus dod Akmens.

Viņai pašai ir sava iecienītā brokastu recepte - 50 gramus pilngraudu auzu pārslas sajauc ar puspudelīti šokolādes sūkalu proteīnu Piena spēks un pievieno desmit gramus rozīņu. Šādas brokastis ideālā auguma īpašniece ēd katru dienu un dēvē gardumu par savu mīļāko maltīti.

Protams, ar porcijas lielumu katrs var variēt, vadoties pēc sava svara, aktivitātes līmeņa un mērķa. Enerģijai klāt drīkst piedzert lielu krūzi zaļās tējas un iepriecināt sevi ar gabaliņu tumšās šokolādes.

Kā otru variantu brokastīm viņa iesaka omleti no jau minētās vienas olas un viena olas baltuma, klāt piekožot divas šķēles pilngraudu maizes. Saldajā - balta kafija ar stēviju un trīs dateles.

"Šajās brokastīs mums ir viss - kompleksie ogļhidrāti, kas nodrošinās enerģiju stundām, cukurs datelēs tūlītējai enerģijai un arī olbaltumvielas muskuļu atjaunošanai," skaidro Akmens.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!