Ceturtdien, 31. augustā, aprit 20 gadi, kopš traģiskā autoavārijā Parīzē aprāvās Velsas princeses Diānas dzīve. Cilvēki visā pasaulē vēl aizvien atceras par "tautas princesi" dēvēto lēdiju, kuras liktenī netrūka sarežģītu pavērsienu.

Kāzas ar princi Čārlzu 1981. gadā, kas šķita kā sākums skaistai pasakai ar "un viņi dzīvoja ilgi un laimīgi" izskaņā, padarīja tolaik vien 20 gadus veco meiteni par Velsas princesi.

Viņa baudīja pāri malām plūstošu cilvēku mīlestību, un šķita – nav laimīgāka stāsta par šo. 20 gadu laikā kopš Diānas nāves viņas un Čārlza laulība ir nenogurstoši vētīta, atklājot arvien jaunus un jaunus tumšus noslēpumus, kas liecina – šajā laulībā laimīgs nebija neviens.

Nepagāja ilgs laiks, kad nesaskaņas, lielā vecuma starpība un Čārlza mīļotā Kamilla Pārkere Boulza noveda pie laulības krīzes, un drīz vien par to uzzināja arī visa pasaule.

Mēļots tika ne tikai par Čārlza dēkām, bet arī par princeses Diānas iespējamajiem sānsoļiem, deviņdesmito gadu vidū princis atzinās savā sakarā ar Kamillu, bet vēlāk pasauli šokēja Diānas televīzijas intervija, kurā viņa atklāja, ka cietusi no bulīmijas un depresijas un vairākkārt graizījusi rokas un kājas.

1996. gadam pasakai, kas izvērtās murgā, oficiāli tika pielikts punkts – 28. augustā tika noslēgts šķiršanās process. Princese Diāna palika karaliskās ģimenes locekle, jo viņa bija laidusi pasaulē nākamos iespējamos troņmantiniekus, prinčus Viljamu un Hariju.

Neilgi pēc laulības oficiālās šķiršanas pajuka arī Diānas noslēpumainās attiecības ar ķirurgu Hasnatu Hanu, kas dēvēts par viņas "mūža lielo mīlestību", un drīz pie apvāršņa parādījās ēģiptiešu uzņēmējs, miljardiera dēls Dodi al Fajeds. Viņš bija kopā ar Diānu un arī zaudēja dzīvību traģiskajā autoavārijā Parīzē, bet abu mīlasstāsts vēl šodien liek uzdot daudz jautājumu.

31. augusts pirms divdesmit gadiem kļuva par skumju pilnu dienu miljoniem cilvēku visā pasaulē, un 6. septembrī, kad Velsas princese tika guldīta zemes klēpī, pasaule pieplaka pie televizoru ekrāniem, lai vērotu viņas bēres.

Arī tagad, 20 gadus pēc Diānas nāves 36 gadu vecumā, viņa vēl joprojām izraisa milzu interesi un ierindojusies to personu sarakstā, kuras pat ilgi pēc nāves liek cilvēkiem izteikt minējumus, spriest un strīdēties. To apliecina nenogurstošie centieni atklāt arvien jaunus noslēpumus par viņas laulību, mīlas dēkām, attiecībām ar citiem karaliskās ģimenes locekļiem un vīra mīļāko, kurai Diāna pat esot izteikusi nāves draudus, psihisko stāvokli un, protams, nāvi, kas radījusi daudz sazvērestības teoriju.

Foto: Vida Press
Dedzīgākie britu karaļnama kaislību mīļotāji pat izvirzījuši versiju, ka prinča Harija tētis nemaz nav Čārlzs, bet kāds no Diānas mīļākajiem, kas nekādu apstiprinājumu gan nekad nav guvusi.

Vēl šovasar pasauli satricināja līdz šim nepubliskoti Diānas videoieraksti, kas ļāva ielūkoties viņas un publiskās runas pasniedzēja Pītera Setelena, kurš lēdijai runas mākslu Kensingtonas pilī pasniedza laika posmā no 1992. līdz 1993. gadam, sarunās. Šie dokumentālajā filmā "Diana: In Her Own Words" iekļautie arhīvu materiāli radīja augsni jauniem spriedelējumiem un atklāja dažas īpaši privātas lietas, piemēram, to, ka viņai ar princi Čārlzu sekss esot bijis vienu reizi trīs nedēļās, bet astoņdesmito gadu otrajā pusē abi vispār pārtraukuši mīlēties.

Dokumentālā pārraide, kas jau ilgi pirms demonstrēšanas tika apspriesta britu medijos un kļuva par pamatu daudzām svaigām sensācijām, sabiedrībā uzjundīja arī mūžveco diskusiju par to, cik ētiski ir ķidāt cilvēka, kurš vairs nevar sevi aizstāvēt, privāto dzīvi, tomēr var diezgan droši prognozēt, ka visu laiku populārākās britu karaliskās ģimenes pārstāves vārds no ziņu virsrakstiem vēl ilgi nepazudīs.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!