Foto: Vida Press
Vēl no skolas laikiem daudzi atceras krietnu pulku dižus vīrus, kas nākuši no Grieķijas, bet arī mūsdienu vēsturē ir gana daudz populāru cilvēku, kuru saknes meklējamas valstī, kas šobrīd pārdzīvo smagu parādu krīzi.

Mūzikā, kino un citās izklaides jomās netrūkst tādu, kuru dzīslās rit grieķu asinis, bet DELFI Izklaide piedāvā iepazīties ar dažiem spilgtākajiem dažādu sfēru darboņiem, kuri vai nu dzimuši Grieķijā, vai ir simtprocentīgi grieķi.

Populārākais grieķis ziepju operās

Foto: AP/Scanpix

Džons Anistons pasaulē nācis Krētā, un mazā zēna vārds bija Janis Anastasakis. Kad mazajam zēnam bija divi gadi, viņa vecāki emigrēja uz ASV un ģimenes uzvārds tika nomainīts uz Anistons.

Amerikā Janis, kurš nu bija Džons, kļuva par gana pieprasītu un atzītu seriālu aktieri, bet par viņa zināmāko lomu tiek uzskatīta Viktora Kiriaka loma amerikāņu ziepju operā Days of Our Lives no 1985. gada līdz pat mūsdienām.

Populārāka par tēvu gan ir viņa meita Dženifera, kura intervijās savulaik atzinusi, ka tieši grieķu izcelsme ir viņas laba izskata noslēpums - gan viņas tēvs, gan vecmāmiņa, kura mūžībā aizgājusi 95 gadu vecumā, līdz sirmam vecumam saglabājuši gandrīz gludu ādu.

Vērīgākie TV skatītāji noteikti atceras, ka seriālā Friends, kas Anistona meitu padarīja par zvaigzni, Days of Our Lives tiek bieži pieminēts.

Seksa simbols kaftānā

Foto: Vida Press

Daudziem Grieķijas mūzika asociējas ar dziedātāju Demisu Rusosu, kurš šī gada sākumā 68 gadu vecumā devās mūžībā.

Demiss pasaulē nāca grieķu ģimenē Aleksandrijā Ēģiptē, viņa tēvs bija ģitārists un inženieris, bet māte - dziedātāja. Bērnībā zēnu ietekmējis gan džezs, gan tradiocionālā arābu un grieķu ortodoksālā mūzika.

Kad Suecas krīzē viņa vecāki zaudēja ietaupījumus, ģimene atgriezās Grieķijā, kur sāka savu veiksmīgo muzikālo karjeru un kur sagaidīja arī sava mūža pēdējo stundu.

Savas muzikālās karjeras laikā Rusoss bijis ražīgs - pārdoti apmēram 60 miljoni viņa albumu eksemplāru visā pasaulē.

Lai gan dzīves laikā Rusoss gadiem ilgi bija cīnījies ar lieko svaru (1980. gada jūnijā viņš ir svēris 147 kilogramus), vīrietim piemitis īpašs valdzinājums, kas viņu septiņdesmitajos gados padarījis par, kā savulaik raksturojis britu izdevums The Telegraph, seksa simbolu, kurš valkā kaftānu.

Starp citu, intervijās Rusoss dievojies, ka zem halātveidīgā ietērpa uzstājoties kā no mātes miesām nācis.

Zelta grieķis Aristotelis

Foto: Vida Press

Viens no visu laiku slavenākajiem Grieķijas bagātniekiem, kuģniecības magnāts Aristotelis Onasis dzimis 1906. gadā Smirnas pilsētā (tagad Turcijas pilsēta Izmira) grieķu Penelopes un Sokrāta ģimenē. 1922. gadā, bēgot no grieķu-turku konflikta, viņi devās uz Grieķiju, bet jau gadu vēlāk Aristotelis pārcēlās uz Argentīnu.

Vēlāk par "zelta grieķi" dēvētais Aristotelis ātri kļuva par vienu no sava laika ietekmīgākjiem un bagātākajiem vīriem, un, lai gan pirms tam starp Aristoteļa mīļotajām bija tādas dāmas kā Marija Kallasa un Eva Perona, visas pasaules uzmanības lokā viņš nonāca 1968. gadā, kad uz sev piederošas salas Grieķijā apprecēja ASV prezidenta Džona Kenedija atraitni Žaklīnu Kenediju.

Šim pārim, kuri laulības laikā daudz ceļoja starp savām mājvietām Ņujorkā, Parīzē, Atēnās un citviet, tika pievērsta nedalīta tabloīdu uzmanība daudzās pasaules malās.

Onasis mūžībā aizgāja 1975. gadā un zemes klēpī tika guldīts viņam piederošajā Skorpo salā Grieķijā. Tur atdusas arī Aristoteļa dēls Aleksandrs, kurš divus gadus pirms tēva nāves 24 gadu vecumā bija gājis bojā lidmašīnas avārijā Atēnu lidostā.

Grieķis, kurš apprecēja slavenāko 'Playboy' zaķi

Foto: Vida Press

Rokmūziķis Tomijs Lī ir dzimis Atēnās - viņa tēvs bija amerikāņu militārists, bet māte - daiļa grieķiete, kura 1957. gadā bija piedalījusies Miss Greece skaistumkonkursā. Mazā Tomasa ģimene pārcēlās uz Kaliforniju, kad zēnam bija gadiņš, un četru gadu vecumā puisēns tika pie sava pirmā bungu komplekta.

Vidusskolā viņš pievienojās savai pirmajai grupai, un vēlākajos gados spēlējis vairākās grupās, starp kurām zināmākās ir Mötley Crüe, Methods of Mayhem un citas, kā arī mēģinājis veidot solokarjeru.

Par popularitāti viņš var pateikties ne tikai savam talantam, bet arī laulībām ar aktrisi Hīteru Loklīru un modeli Pamelu Andersoni un savu apbrīnojamo spēju iekulties visdažādākajos skandālos.

Lī un Playboy modele Pamela apprecējās 1995. gadā - tikai četras dienas pēc satikšanās. Trīs gadus vēlāk laulība izjuka, un Lī nonāca cietumā par sievas iekaustīšanu. Kad Lī bija izcietis sodu, viņi atkal sagāja kopā un atkal izšķīrās, un tā tas turpinājās vēl labu laiku, līdz 2008. abi izšķīrās, iespējams, uz visiem laikiem.

Lī un Andersone uzskatāms par vienu no visu laiku skandalozākajiem slavenību pārīšiem - 1995. gadā internetā nonāca abu seksa video no atvaļinājuma, un arī vēlāk abi likuši par sevi daudz runāt, un arī pēc šķiršanās Lī ne reizi vien gozējies tabloīdos galvenokārt domstarpību ar likumu dēļ.

No starmešu gaismām līdz nāvei vientulībā

Foto: Vida Press

Viena no slavenākajām 20. gadsimta operdziedātājām Marija Kallasa pasaulē nāca grieķu ģimenē Manhetenā, kurp viņas vecāki bija ieradušies vien dažus mēnešus pirms dzemdībām.

Viņas kristītais vārds bija Anna Marija Sofija Sesīlija Kalogeropolo, bet ģimenes galva vēlāk šo uzvārdu saīsināja uz Kaloss un vēlāk nomainīja uz Kallass.

Aptuveni trīs gadu vecumā sāka izpausties mazās Marijas muzikālais talants, un viņas māte mazulīti piespiedusi dziedāt un uzstāties.

Starp Kallasas vecākiem arī pirms tam bija daudz nesaprašanos, un tas, ka māte, ar kuru Marijai arī vēlāk bija saspīlētas attiecības, izdarījusi spiedienu uz pastarīti Mariju, laulībai par labu nenāca. 1937. gadā māte ar Mariju un viņas māsu pārcēlās uz dzīvi Grieķijā.

Atēnās Marija ieguva muzikālo izglītību, un sākās viņas ceļš uz slavu un panākumiem. Karjeru gan viņa izveidoja Itālijā, bet dzīves pēdējos gadus pavadīja noslēgtībā no sabiedrības Parīzē, kur 53 gadu vecumā mira ar sirdstrieku.

Starp viņas dzīves svarīgākajiem vīriešiem bija arī grieķu miljardieris Aristotelis Onassis, kurš pēc aptuveni desmit gadus ilguša romāna ar temperamentīgo operas dīvu apprecēja ASV prezidenta Džona Kenedija atraitni Žaklīnu.

Pariss un Parisa - bagātu ģimeņu atvases

Foto: Vida Press

Pariss Latsis, kurš pasaulē nācis kā Pariss Kasidokostas, ir bagātas un Grieķijā zināmas ģimenes atvase - viņa vectēvs bija ietekmīgs kuģniecības un naftas magnāts Janis Latsis, kurš saskaņā ar Forbes datiem savas nāves brīdī 2003. gadā bija 101. bagātais cilvēks pasaulē.

Parisa tēvs ir ūdenslēpošanas instruktors, kurš vada lielu ūdenssporta skolu, bet māte ir zināma filantrope, bet pats jauneklis atpazīstamību pasaulē iemantoja pirms desmit gadiem.

Tolaik tabloīdi vēstīja, ka viesnīcu Hilton tīkla mantiniece Parisa Hiltone ir saderinājusies ar grieķu bagātnieku atvasi, bet šī laime ilga tikai vienu vasaru - jau 2005. gada rudenī tika vēstīts, ka abi jaunieši saderināšanos atsaukuši.

Elektroniskās mūzikas dievs

Foto: Vida Press

Grieķijā dzimušais Evangeloss Odisejs Papatanaso, kuru pasaulē pazīst kā Vangeli, tiek uzskatīts par vienu no spēcīgākajiem elektroniskās mūzikas radītājiem pasaulē.

Viņa meistarību apliecina ne tikai vairāk nekā 50 albumu, bet arī mūzika, ko viņš radījis kinofilmām.

1982. gadā viņš saņēma "Oskaru" par mūziku filmai Chariots of Fire, tāpat viņš komponējis mūziku filmām Antarctica, Blade Runner un citiem kinodarbiem, starp kuriem lielā skaitā ir arī dokumentālās filmas.

Starp citu, aizvadītā gada sešdesmitajos un septiņdesmitajos gados viņš kopā ar Demisu Rusosu darbojās progresīvā roka grupā Aphrodite's Child, kas izdeva trīs albumus un tiek dēvēta par kulta grupu.

Daiļava no 'Grieķa Zorbas'

Foto: Vida Press

Starp zināmajām Grieķijas aktrisēm minama 1926. gadā dzimusī Irēna Papasa. Viņas māte bija skolotāja, bet tēvs pasniedza klasisko dramaturģiju. Skaistā meitene karjeru sāka dzimtajā zemē, kur strauji iemantoja atpazīstamību, un arī uz starptautiskiem panākumiem nebija ilgi jāgaida.

Papasas kontā ir aptuveni 70 filmas, starp kurām zināmākās ir Zorba the Greek, Z, Electra, Antigone, Anne of the Thousand Days, The Trojas Women, kur viņa tēloja kopā ar Katrīnu Hepbernu, un citas.

Septiņdesmito gadu izskaņā daiļava arī izmēģināja spēkus mūzikā, kopā ar Vangeli ierakstot divus albumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!