Otrdien, 25.novembrī Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šķīra "Bankas Baltija" (BB) krimināllietā apsūdzētā, bijušā BB padomes priekšsēdētāja Aleksandra Laventa un viņa sievas Tatjanas Laventes laulību.
Abu Laventu pārstāvis tiesā advokāts Pēteris Krievs žurnālistiem pastāstīja, ka prasības pieteikumu par laulības šķiršanu tiesā iesniedza abi laulātie. Tā kā nekādi šķēršļi, kas paredzēti likumā, tiesā netika konstatēti, viņu laulība tika šķirta.

Krievs norādīja, ka laulātajiem nebija strīdu ne par mantiskajām attiecībām, ne par uzturlīdzekļiem viņu vienīgajai meitai, kas ir pusaudzes gados. Tiesa noritējusi bez liekiem konfliktiem.

Advokāts nevēlējās sniegt plašākus komentārus par motīviem, kādēļ Laventi vēlējās šķirt savu laulību, taču atzina, ka nenoliedzami pēdējo gadu notikumi ap BB krimināllietu ir iespaidojuši abu ģimenes locekļu attiecības.

Laulības šķiršanas lieta tika skatīta slēgtā tiesas sēdē un uz to nebija ieradies neviens no prasības pieteicējiem.

Lavents aģentūrai LETA nevēlējas komentēt šķiršanās iemeslus.

Saskaņā ar aģentūras LETA arhīva datiem šobrīd 44 gadus vecais Lavents ar banku lietām sāka nodarboties 1991.gadā, un līdz pat 1995.gadam bija BB padomes priekšsēdētājs un lielākais akcionārs. 1994.gadā laikraksta "Diena" aptaujā viņš tika minēts kā bagātākais Latvijas cilvēks.

Taču 1995.gadā BB bankrotēja, bet pret Laventu tika ierosināta krimināllieta, turot viņu aizdomās par kaitniecību pret Latvijas valsti, ļaunprātīgā BB novešanā līdz bankrotam, grāmatvedības datu sagrozīšanā un slēpšanā, fiktīvu uzņēmumu veidošanā kredītu saņemšanai, līdzekļu piesavināšanā lielos apmēros un nelikumīgā ieroču glabāšanā.

Rīgas apgabaltiesa BB krimināllietu izskatīja ilgāk nekā četrus gadus, un tai nomainījās trīs tiesneši. Krimināllietu visbeidzot izskatīja tiesnese Ināra Šteinerte, un viņas vadībā tiesa piesprieda Laventam brīvības atņemšanu uz deviņiem gadiem. Lietu juriste sāka izskatīt 1998.gada rudenī, bet spriedums tika pasludināts 2001.gada decembra pēdējās dienās.

Lavents iesniedza sūdzību Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), kas atzina, ka ir pārkāptas viņa tiesības pēc vairākiem cilvēktiesību konvencijas pantiem - tiesības uz personīgo brīvību un drošību, pārāk ilga turēšana apcietinājumā bez sprieduma pasludināšanas, tiesības uz taisnīgu tiesas procedūru, tiesības uz privāto un ģimenes dzīvi.

Pēc ECT sprieduma paziņošanas Augstākās tiesas Senāts nolēma nodot BB krimināllietu atkārtotai izskatīšanai Rīgas apgabaltiesā.

Apgabaltiesa lietu atsāka izskatīt šā gada 20.oktobrī. Arī šodien tiesā BB krimināllietā turpinās liecinieku pratināšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!