Foto: AFP/Scanpix/LETA
Bijušais Spānijas karalis Huans Karloss paziņojis, ka no svētdienas - piecus gadus pēc atteikšanās no troņa - pārtrauks dalību publiskos pasākumos.

Vēstulē savam dēlam Felipem VI, kuru publicējis Spānijas karaļnams, 81 gadu vecais bijušais monarhs paziņo, ka no 2. jūnija vairs nebūs pieejams reprezentatīviem pienākumiem.

"Domāju, ka ir pienācis laiks pavērt jaunu lappusi manā dzīvē un pilnībā atteikties no publiskās dzīves," bijušais karalis rakstīja un piebilda, ka par šo soli ir domājis kopš savas 80. dzimšanas dienas.

Huanam Karlosam, kurš pēc nepilniem 40 gadiem tronī 2014. gadā atteicās no karaļa troņa par labu savam dēlam Felipem VI, arī pēc atteikšanās no troņa ir goda karaļa tituls.

Monarhija Spānijā tika atjaunota 1975. gada 22. novembrī, divas dienas pēc diktatora Franko nāves.

1938. gada 5. janvārī Romā dzimušajam karalim Huanam Karlosam tiek piedēvēti lieli nopelni pārejas nodrošināšanā uz demokrātiju pēc Franko nāves, tomēr pēdējo divu gadu laikā monarhijas popularitāte ir ievērojami kritusies.

To smagi iedragāja korupcijas skandāls, kurā iesaistīta Spānijas princese Kristīne, un karaļa dārgais medību ceļojumus uz Āfriku 2012. gadā, kad Spānijā valdīja dziļa ekonomiskā krīze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!