Foto: AFI
Sakarā ar 13. janvāra nemieriem Vecrīgā pazīstamais žurnālists un tulkotājs Kārlis Streips kārtējo reizi Latviju nodēvējis par "banānu republiku".

The Baltic Times rakstā "Latvija - gandrīz banānu republika", runājot par šībrīža situāciju valstī, Streips atsaucas uz interneta enciklopēdijas Wikipedia formulējumu, kur teikts, ka "banānu republika ir maza, politiski nestabila valsts, kas ir atkarīga no ierobežotas lauksaimniecības un ko pārvalda neliela, pašievēlēta, pārtikusi un korumpēta kliķe". Vienīgi, domājot par Latviju, tas neattiecas pat uz lauksaimniecību, piebilst žurnālists.

Arī iepriekš ne reizi vien Streips visdažādākajās situācijās Latviju dēvējis par "banānu republiku".

Piemēram, 2007. gadā kādā portālā Streips šo Latvijas definīciju pielieto tobrīd tikko ievēlētā prezidenta Valda Zatlera sakarā. "Pakļaut Latvijas Republiku un Latvijas Republikas iedzīvotājus pierādītam viedoklim, ka valdošā banda var darīt visu, kas tīk, un par valsts un sabiedrības interesēm tā domā tik, cik melns aiz naga - tā ir banānu republika. Piedodiet atkārtošanos, bet Valdim Zatleram no zvēresta 8. jūlijā ir jāatsakās."

Savukārt savā blogā pagājušā gada beigās Streips vēlas pateikties "Radītājam par to, ka ik pa brīdim uzrodas kāds vai kāda, kurš vai kura var mūs izpurināt no patosa par domu, ka dzīvojam mazā, korumpētā banānu republikā uz Baltijas jūras krastiem".

Tiesa, ne vienmēr savos izteikumos Streips ievēro konsekvenci. Kādā pagājušā gada intervijā, runājot par homoseksuāļu praidu, žurnālists saka: "Draudzības dienu pasākums atgādina Eiropai, ka Latvija nav pilnīgi tumsonīga banānu republika".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!