Foto: LETA

Žurnāla Santa marta numurā publicēta intervija ar Eiroparlamenta deputāti Tatjanu Ždanoku (attēlā), kurā cita starpā politiķe atzīst, ka ar vīru savulaik izšķīrusies kompota dēļ.

Pēc intervētāju - Jurģa Liepnieka un Jura Šleiera - vārdiem, šī Latvijas medijos bijusi pirmā intervija ar Ždanoku pēdējos 17 gados, un Ždanoka tajā runā par nacionālajiem jautājumiem, mīlestību un naidu, zinātni un sadzīvi, tomēr, Liepniekam par lielu nepatiku, neielaižas diskusijās par politiku.

"Neesmu sastapusi tādu [vīrieti], kurš būtu pilnīgi pārāks par mani. Tā ir mana problēma personiskajā dzīvē. (..) Problēma, ka vīrieši necieš, ja sieviete ir stiprāka par viņu. Tāda bija problēma ar manu vīru, viņš visu mūžu ar mani sacentās. (..) Mēs strīdējāmies par katru sīkumu, vai tas būtu ēdiens vai kas cits," nesaskaņu iemeslus ar savu ukraiņu tautības lauleni skaidro Ždanoka.

"Mēs jau bijām šķīrušies, bet pēc kāda laika atjaunojām normālas attiecības un viņš vairāk runāja ar manu mammu. Viņa kādu reizi viņam teica: nu, Saša, mēs taču tik labi kopā dzīvojām, katru dienu bija pusdienas, bet viņš pēkšņi saka - ne vienmēr bija trešais ēdiens! Un trešais ēdiens ir kompots. Ukraiņiem no sausiem augļiem ir vzvar. Bet mēs to ne katru reizi gatavojām, jo esam no krievu ģimenes, tāpēc pēc ēdiena dzērām tēju," šķiršanās iemeslus atceras Ždanoka.

Lai gan Ždanoka savulaik bijusi atzīta matemātiķe un viņas uzvārdā pat nosaukta teorēma, sieviete savu dzīvi uztver kā likteņa determinētu gan privātajā, gan sabiedriskajā sfērā.

"Protams, man dzīvē bijušas problēmas, kad sanāca tā un ne citādi, piemēram, man nav bērnu, bet es to pieņemu kā savu likteni," atzīst Ždanoka, turpretī par naidu, ko pret Ždanoku izjūt daļa latviešu tautas, viņa saka: "Tas ir mans krusts, kā saka. Es koncentrēju sevī ienaidnieka tēlu. Tāds ir mans liktenis."

Savukārt uz Liepnieka uzdoto jautājumu, lai zinātniece un politiķe definē mīlestības jēdzienu, Ždanoka atbild lakoniski: "Mīlestība - tā ir saslimšana ar cilvēku. Kad tas cilvēks ir tevī iekšā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!