Foto: Reuters/Scanpix

Šonedēļ apaļu jubileju atzīmē britu karaliene Elizabete II, un cienījamās kundzes deviņdesmitās dzimšanas dienas priekšvakarā DELFI Izklaide piedāvā atskatīties uz dažiem no skaļākajiem skandāliem, kas iedragājuši britu karaļnama reputāciju vai vienkārši likuši trīt mēles.

Rudais neprātis Harijs

Foto: Reuters/Scanpix

31 gadu vecais Velsas prinča Čārlza un princeses Diānas otrais dēls Harijs (attēlā labajā pusē) tiek dēvēts par vienu no iekārojamākajiem vecpuišiem pasaulē. Viņš ir piektais cilvēks rindā uz iespēju tikt karaļa tornī.

Tāpēc saprotams, ka viņa gaitām dedzīgi seko gan paparaci, gan sabiedrības modrā acs.

Lai gan pēdējos gados puisis ir kļuvis nopietnāks, bija laiki, kad rudmatainais Harijs savai ģimenei un karaļnama tēlam sagādāja daudz galvassāpju.

17 gadu vecumā Harijs tika pieķerts, lietojot alkoholu un smēķējam marihuānu. Princis Čārlzs reaģēja nekavējoties un nosūtīja atvasi uz rehabilitācijas klīniku.

2005. gada janvārī princis parūpējās par jaunu skandālu – kādā privātā ballītē viņš bija uzcirties nacistu uniformā. Lai gan pēc foto nonākšanas tabloīdos Harijs steidza atvainoties, bet Velsas princis Čārlzs nosūtīja dēlu iepazīties ar nacisma upuru memoriālo kompleksu Osvencimā, daudzi šo gadījumu nespēj aizmirst un vienmēr piemin, ja runā par jauno princi.

2012. gadā publiski parādījās foto, kur Harijs iemūžināts plikiņš pēc zaudētas biljarda spēles, tomēr jaunais neprātis ir pieaudzis, atlaidis bārdiņu un pamanās neiekulties skaļos skandālos.

Tagad tabloīdiem atliek vien uzmanīgi sekot līdzi viņa mīlas dzīves līkločiem, bet sabiedrībai – gaidīt, kurai izdosies iekarot tautā mīlētā prinča sirdi.

Prinča Filipa apšaubāmās asprātības un aizmāršība

Foto: Vida Press
Edinburgas hercogs, princis Filips, bijis karalienes Elizabetes II (abi attēlā) stiprais, klusējošais balsts jau gandrīz 70 gadus.

Iespējams, viņa klusēšana izskaidrojama ar to, ka prinča sarunas bieži vien caurvij etniski apvainojumi un nepieklājīgi mājieni.

Piemēram, Austrālijas aborigēnu līderiem viņš reiz apvaicājies: "Vai jūs joprojām viens otru apmētājat ar šķēpiem?"

Nigērijas prezidentu nacionālajā tērpā kādā vizītē viņš atzinīgi novērtējis kā "gatavu gulētiešanai", bet, savulaik viesojoties pie apmaiņas studentiem Ķīnā, viņš jauniešus brīdinājis, ka Pekina ir briesmīga vieta un, ja viņi pārāk ilgi šeit uzkavēsies, kļūs šķībacaini.

Savukārt skotu autoskolas pasniedzējam viņš pajautāja: "Kā jums izdodas panākt, lai vietējie tik ilgi atturētos no dzeršanas, lai paspētu nokārtot vadītāja eksāmenu?"

Pirms četriem gadiem britu tabloīdi metās dedzīgi apspriest prinča Filipa aizmāršību – viņš, apmeklējot tradicionālās Kalniešu spēles, aizmirsa, ka ir tērpies skotu svārkos jeb kiltos, un pazibināja vairāk, nekā karaliskajai personai pieklātos.

Panki sabojā Sudraba jubileju

Foto: Vida Press
1977. gada jūnijā Anglijā tika atzīmēta Elizabetes II valdīšanas 25. gadadiena jeb Sudraba jubileja. Protams, arī šajā svinīgajā pasākumā neiztika bez skandāla. Tiesa, tā vaininieki šoreiz bija panki, ne paši karaļnama pārstāvji.

Maija beigās klajā nāca grupas Sex Pistols dziesma God Save the Queen, kas bija skaidri nolasāms protests pret karalisko ģimeni un Lielbritānijas valdību. Ar to grupai nepietika, un plānotā akcijā tika izsmiets oficiālo svinību ietvaros plānotais karalienes brauciens pa upi.

7. jūnijā grupas menedžeris Malkoms Maklarens un ierakstu kompānija Virgin noīrēja laivu, un Sex Pistols, kuģojot pa Temzu, izpildīja šo pret monarhiju vērsto dziesmu (attēlā grupas līderis Sids Višess leģendārā brauciena laikā).

Situāciju vēl jo sliktāku darīja fakts, ka performance notika uz laivas ar nosaukumu The Queen Elizabeth, un panku ballīte beidzās ar pamatīgu haosu un arestiem. Starp policijas aizturētajiem bija arī Maklarens un tagad jau par leģendu kļuvusī modes māksliniece Vivjena Vestvuda.

Princis Čārlzs Kamillas biksītēs

Foto: Reuters/Scanpix

Ir cilvēki, kuri uzskata, ka britu karaļnama pārstāvjiem nepiemīt seksuāla harizma. Tomēr daži skaļi izskanējuši skandāli apliecina pretējo – arī ārēji atturīgie karaliskās ģimenes locekļi ļaujas dažādām vaļībām.

1989. gadā izdevums The Daily Mirror publicēja prinča Čārlza un viņa mīļotās Kamillas Pārkeres-Boulzas (abi attēlā) telefonsarunu atšifrējumus, kas apliecināja – šis pāris labprāt nododas seksuālām fantāzijām.

Telefonsarunā Čārlzs bija izteicis vēlmi pārcelties uz dzīvi mīļākās biksēs. Kad viņa precizējusi, vai viņš vēlas būt apakšbiksītēs, princis drosmīgi paziņojis, ka drīzāk redz sevi kā Tampax tamponu.

"Tu esi pilnīgs idiots! Šī ir lieliska doma," uz mīļotā vēlmi smejoties reaģējusi Kamilla.

To, ka šīs daudz apspriestās attiecības nav bijušas balstītas vien uz seksuālu saderību vai fantāzijām, apliecina fakts, ka 2005. gadā Čārlzs un Kamilla apprecējās un ir kopā vēl tagad.

Varu iemaina pret mīlu

Foto: Vida Press

Mīlas kaislības britu karaļnamā virmojušas arī aizgājušajos gadsimtos, un to, ka dažkārt mīlestība ir svarīgāka nekā vara, savulaik apliecināja karalis Edvards VIII (attēlā).

Viņš karaļa tronī bija nepilnu gadu un pats no tā atteicās mīlestības dēļ – vīrietis bija nonācis sarežģītā situācijā, jo vēlējās apprecēties ar savu iemīļoto, amerikāņu šķirteni Volisu Simpsoni.

Lai gan no likumiskā viedokļa šai savienībai šķēršļu nebija, valdības pārstāvji bija pamatoti pārliecināti, ka tauta šķirteni nekad nepieņems par savu karalieni un tas iedragās uzticību karaļnamam.

Viņa lēmums bija par labu jūtām un par sliktu monarhijai – 1936. gada decembrī pēc 325 ilgas valdīšanas karalis parakstīja atteikšanos no troņa. Valdība bija sašutusi, bet iemīlējies pāris, ieguvuši titulus Vindzoras hercogs un hercogiene, ilgus gadus nodzīvoja laimīgā laulībā.

Starp citu, to, kā veicās Edvarda VIII brālim, kuram pēkšņi bija jāstājas viņa vietā, lieliski parāda 2010. gada filma King's Speech (Karaļa runa), kurā Dzordža VI lomā iejuties lieliskais britu džentlmenis Kolins Fērts.

Kāzas ar fotogrāfu un vēsturiska šķiršanās

Foto: Vida Press

Karalienes Elizabetes II jaunākajai māsai Mārgaretai, kura jaunības dienās raksturota kā neticama skaistule ar šmaugu vidukli un spoži zilām acīm, bija pretrunīga reputācija.

Agrās jaunības dienās baudījusi aktīvu sabiedrisko dzīvi, pēc tēva, karaļa Džordža VI, nāves 1952. gadā Mārgareta grima skumjās un mierinājumu meklēja nomierinošos medikamentos. Bēdu mākta, viņa uzsāka mīlas romāniņu ar šķirteni Pīteru Taunsendu, kas bija par viņu 16 gadus vecāks divu bērnu tēvs.

Baznīca un karaliskā ģimene lika viņai saprast, ka laulību gadījumā viņai nāksies šķirties no karaliskajām aprindām, un Mārgareta padevās spiedienam.

Viņas nākamais izredzētais bija fotogrāfs Entonijs Ārmstrongs-Džonss (abi attēlā centrā), kuru karaliskā ģimene gana negribīgi atzina par piemērotu. 1960. gadā skanēja kāzu zvani, un Entonijs ieguva titulu lords Snovdens.

Šīs kļuva par pirmajām televīzijā translētajām karaliskajām kāzām, tomēr lielākā daļa Eiropas karaļnamu pārstāvji nepagodināja šīs laulības ar savu klātbūtni – vienīgā, kura atsaucās ielūgumam, bija Dānijas karaliene Ingrīda.

Vēlāk tapa zināms – Mārgareta bildinājumu pieņēmusi nākamajā dienā, kad uzzinājusi, ka Taunsends gatavojas kāzām ar kādu jauniņu beļģieti.

Pāra laulība bija vētraina. Pēc abpusējiem un vāji maskētiem sānsoļiem viņi izšķīrās 1978. gadā. Tā bija tik augstu stāvošas karaliskas personas pirmā šķiršanās 77 gadu laikā. Pirms tam tādu soli bija atļāvusies Edinburgas princese Viktorija 1901. gadā, kas pamatīgi satricināja Eiropas monarhu aprindas.

Slavenākā britu karaļnama pārstāve – princese Diāna

Foto: Vida Press
Ja runā par britu karaļnamu, daudzi par tā simbolu vēl aizvien uzskata Velsas princesi Diānu (attēlā), prinča Čārlza pirmo sievu, prinču Harija un Viljama māti. Lai gan kopš viņas nāves traģiskajā autokatastrofā Parīzē pagājuši jau gandrīz 20 gadi, Diānas dzīve vēl aizvien tiek aprunāta.

Arī dzīves laikā Diāna bija preses un sabiedrības uzmanības centrā. Viņa bija fotografētākā slavenība pasaulē, un tieši šī uzmanība arī netieši izraisīja tautas mīlules nāvi – Diānai un viņas mīļotajam Dodi al Fajedam liktenīgajā 1997. gada 31. augustā pakaļ dzinās paparaci.

Zīmīgos datumos, atzīmējot viņas dzimšanas vai nāves gadadienas, britu mediji parūpējas par kādu jaunu, līdz šim nezināmu faktu vai baumu parādīšanos, un, šķiet, par viņas dzīvi, kaislībām, vājībām, mīlas sakariem, laulību ar Čārlzu un attiecībām ar citiem karaliskās ģimenes locekļiem ir izteikušies visi, ko vien žurnālisti spējuši atrast.

Kopš 2011. gadā viņas vecākais dēls Viljams greznā ceremonijā apņēma par sievu Keitu Midltoni, britu tautai un karaļnama faniem visā pasaulē ir jauna mīlule, kura, iespējams, pat pārāk bieži tiek salīdzināta ar mirušo vīramāti.

Pati Kembridžas hercogiene Katrīna gan apliecinājusi, ka spēj ar godu un cieņu nest ne tikai Diānas tiāru, bet arī attaisnot uz sevi liktās cerības būt īstai "tautas princesei". Atliek tikai cerēt, ka viņas un Viljama savienībai būs ilgāks un laimīgāks mūžs nekā Diāna un Čārlza laulībai, kas, dažādu skandālu apvīta, sabruka 1992. gadā.

Starp citu, tajā gadā Vindzoras pilī notika postošs ugunsgrēks, bet aušīgo Jorkas hercogieni Sāru Fērgusoni pieķēra erotiskās rotaļās – uzņēmējs no Teksasas Džons Braiens sūkāja karaliskās personas kāju pirkstus.

Hercogiene jau bija paziņojusi par šķiršanos no sava vīra, prinča Endrjū, bet pikantie kadri karaliskajai ģimenei godu nedarīja. Karaliene Elizabete II to vēlāk nodēvēja par "annus horribilis" jeb šausmīgo gadu.

Karalienes vieglprātība

Foto: Vida Press
To, cik ļoti britiem un citiem karaļnama faniem rūp savu mīluļu liktenis, apliecina pērnā gada rudenī uzvirmojušais "skandāls".

Karaliene Elizabete II (attēlā labajā pusē) bija devusies izjādē, bet viņas pavalstniekus satrauca cienījamās kundzes vieglprātība – jātnieku aizsargcepures vietā karalienes galvu sedza vien plāns zīda lakatiņš.

Britu mediji metās kritizēt karalienes izvēli, pamatoti norādot, ka kritiena gadījumā lakatiņš nepaglābtu kundzi no traumu gūšanas un ka viņai savas lielās jubilejas gaidās būtu vairāk par sevi jārūpējas, jo gaidāmās svinības ir ne tikai viņas privātie svētki, bet arī visas nācijas godi.

Šis gadījums arī kārtējo reizi apliecināja britu karaliskās ģimenes locekļu slavas smago nastu – lielā uzmanība viņiem paģēr vienmēr būt perfektiem, jo katras mazākās kļūdas gadījumā nonākšana preses izdevumu virsrakstos un ļaužu runās ir garantēta.

Paparaci un sabiedrības vērīgā acs arī izskaidro šobrīd populārāko karaļnama locekļu – Viljama un Keitas – vēlmi sevi un abas mazās atvases, princi Džordžu un princesīti Šarloti, pasargāt no liekas uzmanības.

Šī iemesla dēļ viņi regulāri publisko jaukus ģimenes foto, kas karaliskās ģimenes faniem ļauj sekot līdzi mazulīšu augšanai un, iespējams, kaut nedaudz mazina sensacionālu kadru kāro paparaci spietošanu ap pāri un viņu bērniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!