Foto: Privātais arhīvs
Nedēļas nogalē ar satraucošām ziņām klajā nāca Rīgā dzīvojošā slavenākā Ukrainas blogere Sofija Stužuka – nakts aizsegā ar degšķidruma kokteiļiem uzbrukts mājai Bieriņos, kur Stužuka dzīvo kopā ar savu līgavaini un trim bērniem.

27 gadus vecā ukrainiete kopā ar saviem trim bērniem uz Latviju pie mīļotā vīrieša pārcēlās drīz pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā. Sākotnēji pāris dzīvoja īres namā Jūrmalā, bet septembrī iekārtojās mājā Pierīgā, Bieriņos.

Nedēļas nogalē medijs "Nexta" publiskoja novērošanas kameru video, kurā redzams uzbrukums Stužukas mājai – viņas pagalmā tiek iemests tā dēvētais Molotova kokteilis. Svētdien, izgājusi tiešraidē "Instagram" platformā, populārā blogere stāstīja: ja viņa būtu gulējusi un nebūtu neko dzirdējusi, uguns būtu skārusi nama garāžu, kas savukārt varēja uzsprāgt.

Stužuka stāsta, ka jau kopš 2016. gada cieš no nelabvēļu naida runas internetā, taču fizisks uzbrukums nekad nav noticis. Viņa saskārusies ar divu sieviešu – Jūlijas un Olgas – ilgstošu naida runu internetā, taču, vai vainīga ir kāda no viņām, skaidros Valsts policija.

Policijas pārstāve Līna Bagdone portālam "Delfi" komentēja, ka naktī no 3. uz 4. decembri Valsts policijā tika saņemta informācija par gadījumu, kad kādas privātmājas teritorijā Rīgā iemesta pudele, kurā visdrīzāk atradies degmaisījums. Par notikušo Valsts policijā uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 185. panta, proti, par mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu. Nodarītais materiālais zaudējums tiek skaidrots. Šobrīd policija skaidro notikušā apstākļus un to iemeslus.

Stužuka, būdama visslavenākā digitālā satura autore Ukrainā, savā dzimtenē kritusi nežēlastībā. Viņa tiek uzskatīta par valstij nelojālu personu, jo, atšķirībā no daudziem citiem ukraiņu influenceriem, nav publiski nosodījusi Krievijas iebrukumu Ukrainā un Vladimira Putina realizēto politiku. Kopš kara sākuma viņa vairījusies publicēt kara šausmu kadrus, neko daudz par karu nav runājusi.

Svētdienas tiešraidē viņa skaidroja, ka nekad nav atbalstījusi Krieviju un ir par mieru visā pasaulē, taču pati nejūtas zinoša politikā un ir "vienkārši blogere, trīs bērnu māmiņa, skaistumkopšanas influencere", tāpēc izvairījusies no kara komentēšanas, tomēr neatbalstot Krievijas agresiju. Ukraiņi tam īsti netic, tāpēc sauc viņu par nodevēju.

Stužuka vēstīja, ka kādu viņai zināmu cilvēku mērķtiecīgas rīcības rezultātā viņas "Instagram" vairs nav pieejams Ukrainā, tāpat arī traucēta uzņēmējdarbība, bloķēti konti. Vienlaikus viņa apgalvo, ka pēc 24. februāra nav sadarbojusies ar Krievijas uzņēmumiem, kā iepriekš ticis pārmests. Tāpat viņa stāstīja, ka reputācijas ziņā ieguvēji bijuši tie digitālā satura autori, kuri jau uzreiz ieņēma nostāju kara jautājumā, taču viņa izvēlējusies citu ceļu – nevienu neienīst.

Stužuka atgādina, ka "agresija veicina agresiju", un šo pieņēmumu viņa apliecināja oktobra sākumā, kad tika saspridzināts Kerčas tilts uz Krimu. Tam sekoja spēcīgas apšaudes no Krievijas puses, un tā bija viena no retajām reizēm, kad Stužuka notiekošo komentēja – paužot, ka agresija veicina agresiju. Taču arī viņas ģimene cietusi karā: vecmāmiņas māja vairs nav apdzīvojama, tāpēc viņa mitinās pie Stužukas vecākiem, savukārt influenceres onkulis karā ticis ievainots.

Paskaidrojusi savu nostāju, apmēram stundu garo videomateriālu Stužuka pēc tam no sava "Instagram" konta izņēma.

Jau vēstījām, ka ukrainiete nolēmusi palikt Latvijā, lai kopā ar savu līgavaini, Latvijas pilsoni, šeit veidotu ģimeni. Stužuka tikusi bildināta Parīzē un ir ceturtā mazuļa gaidībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!