Foto: LETA

Aizvadītā gada vasarā kaismīgas diskusijas radīja bijušā televīzijas darboņa Viestura Dūles un viņa biedru – mūziķa Gustavo un reklāmista Čižika – paziņojums par politiskas partijas dibināšanu, skaistas nākotnes veidošanu un vārdu nomaiņu.

Toreiz Dūle klāstīja, ka pats mainīs vārdu, kļūstot par Zuargusu, bet abi pārējie bija izvēlējušies vēl sarežģītākus vārdiņus - Gustavo bija nolēmis pieņemt vārdu Arstarulsmirus, bet Čižiks - Jurgstulaistus.

"Līdzīgi kā jaunstrāvnieki, kas bija pilnīgi avangardiski, vai Rainis; viņi mainīja savus vārdus, mēs vienkārši ņemam jaunus vārdus, ko ierakstām arī pasē," pērnā gada augustā intervijā izdevumam SestdDiena solīja Dūle, uzsverot, ka šī nav nekāda ākstīšanās.

Tiesa, četru mēnešu laikā pēc publiskā solījuma neviens no partijas Skaistā nākotne pie izvēlētajiem vārdiem oficiāli nav tikuši - kā DELFI Izklaidei apliecināja Pilsonības lietu un migrācijas pārvaldē, līdz šī gada 8. janvārim Iedzīvotāju reģistra datu bāzē nav neviena Zuargusa, kā arī nav reģistrēts neviens Arstarulsmirus vai Jurgstulaistus.

Ja trijotnes nodomi būtu bijuši nopietni, tad laiks oficiālai vārda maiņai būtu pieticis atliku likām, jo šis process prasa ne vairāk kā divus mēnešus un izmaksā 50 latus.

DELFI Izklaidei paskaidroja Tieslietu ministrijā, pēc iesnieguma nonākšanas jebkurā pašvaldības dzimtsarakstu nodaļā lūgums tiek nosūtīts Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamentam.

Atbilstoši Administratīvā procesa likuma 64. panta pirmajai daļai, ja administratīvā lieta ierosināta uz iesnieguma pamata, iestāde, kas šajā gadījumā ir Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamenta direktore, pieņem lēmumu par administratīvā akta izdošanu viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas. 

30 dienu laikā pēc tam, kad stājies spēkā lēmums par atļauju mainīt, šis lēmums jāiesniedz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei, kas uzreiz veic grozījumus iedzīvotāju reģistra datu bāzē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!