Foto: AFP/Scanpix
Desmitiem tūkstošu rokenrola karaļa Elivsa Preslija (attēlā) pielūdzēju ceturtdien pulcējas Memfisā, Tenesijas štatā, lai pieminētu viņa nāves 35. gadadienu.

Pie Preslija kādreizējās mājas Greislendā, kur tagad iekārtots muzejs, jau visu nakti notikusi piemiņas ceremonija ar svecīšu dedzināšanu un dziesmām. Turklāt svecītes bija gan dabiskas, gan virtuālas - daudzi turēja rokā viedtālruņus ar īpašu aplikāciju, kas godināja Preslija piemiņu un translēja pasākuma norisi sociālajos tīklos.

Muzejs Greislendā izveidots pirms 30 gadiem un kopš tā laika kļuvis par iecienītu tūristu svētceļojumu galamērķi, šajā ziņā ieņemot otro vietu ASV pēc Baltā nama. Preslija piemiņas nedēļā muzeju apmeklēja 75 000 cilvēku.

Patiesībā gan rokenrola karalis, pilnā vārdā Elviss Ārons Preslijs, dzimis Tupelo pilsētiņā Misisipi štatā 1935. gada 8. janvārī, bet ģimene pārcēlās uz Memfisu, kad viņš bija 13 gadus vecs. Preslijs miris 1977. gada 16. augustā Memfisā.

Ceturtdien īpaši uzceltā nojumē notiks koncerts par godu izcilā mūziķa piemiņai, kurā piedalīsies arī viņa kādreizējie kolēģi, tostarp Bobijs Vuds. Pasākumā gaida ierodamies arī Preslija bijušo sievu Priscillu un meitu Lizu Mariju.

Preslija vienīgā mantiniece, 44 gadus vecā Liza Marija, centusies sekot tēva pēdās, laižot klajā trīs ne sevišķi veiksmīgus albumus. Savukārt Elviss arī pēc nāves saglabā vietu pašu populārāko izpildītāju topos - pēc žurnāla Rolling Stone versijas, viņš ir viens no visu laiku trim dižākajiem vokālistiem.

ASV Skaņu ierakstu nozares asociācija nesen paziņojusi, ka pēc Elvisa nāves izdotais Christmas Album ieguvis briljanta diska statusu, jo pārdoti desmit miljoni tā eksemplāru. Tas arī kļuvis par visu laiku pirktāko Ziemassvētku albumu.

Savukārt Elvisa Preslija paraksts no skolas gadiem trešdien izsolē pārdots par 7500 ASV dolāriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!