Foto: Vida Press

Leģendārās britu grupas "The Beatles" dalībnieki iemūžināti daudz fotoattēlus. Starp populārākajiem noteikti minams albuma "Abbey Road" vāciņam tapušais foto, bet arhīvos vēl glabājas attēli, kas līdz šim plašākai publikai bijuši mazāk zināmi.

Fotogrāfs Toms Murejs šoziem labdarības izsolē izlicis retu fotogrāfiju komplektu no fotosesijas, kas tapusi 1968. gada vasarā Londonā. Tolaik fotogrāfs bijis vien 25 gadus vecus, un "bītlu" bildēšana viņam izvērtusies negaidītā piedzīvojumā – dodoties uz to, viņš zinājis vien to, ka būs jābildē kāda popgrupa.

Izsolē nonākušie attēli tapuši fotosesijas "Mad Day Out" laikā – Murejs asistējis projekta galvenajam fotogrāfam Donam Makkalinam, kura uzņemtie kadri ir labāk zināmi un biežāk redzēti, tomēr arī Murejs ticis pie ievērības cienīgiem foto.

To, cik liela nozīmē "bītlu" bildēšanai bijusi paša fotogrāfa dzīvē, apliecina tas, ka Murejs, kurš bildējis pat britu karaliskās ģimenes locekļus, savu vienas dienas laikā piedzīvoto kopā ar grupu aprakstījis grāmatā "Mad Day Out With The Beatles", ko papildina 1968. gadā tapušie foto un kas iznāca pērn.

Ilgus gadus 23 labākie Mureja todien uzņemtie kadri bija gulējuši plauktos, bet plašākai publikai pirmo reizi aplūkot retos foto kadrus iespēja radās vien 1998. gadā notikušā izstādē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!