Foto: AFP/Scanpix/LETA
Šodien īsi pēc pusnakts noskaidrojās, ka Latvijai jau atkal nav izdevies kvalificēties "Eirovīzijas" finālam. Lai gan dziesma "Eat Your Salad" šopavasar guva vērienīgu popularitāti vairākos sociālajos tīklos, balsojumā tai tomēr nepaveicās. Grupas "Citi zēni" solists Jānis Pētersons sarunā ar "Delfi" analizē neveiksmes iemeslus un savas sajūtas pēc lielo cerību fiasko.

Latvijas pārstāvji Itālijas pilsētā Turīnā, kur šobrīd notiek lielā "Eirovīzija", nakti nav gulējuši – visu laiku domājuši, kas bijis par pamatu neveiksmei, jo šogad, atšķirībā no citām reizēm, pat bukmeikeri prognozēja drošu iekļūšanu finālā.

"Gulējuši vēl neesam, joprojām domājam, kas tieši pietrūka, lai tiktu finālā. Apmēram ir skaidras tās lietas, kuras varējām uzlabot, bet šaubāmies, ka tas būtu mainījis iznākumu. Šoreiz visu izšķīra gaume un to mēs nevaram ietekmēt. Priekšnesumā nekas nenogāja greizi, viss bija precīzi, taisni un tā kā paredzēts. Ir lietas ko nevar ietekmēt, un šobrīd mums tiešām nav ne jausmas, ko varējām darīt citādāk. Visu noslīpējām līdz pēdējai sekundei un pat bukmeikeri teica, ka cīnāmies par iekļūšanu finālā," grupas vārdā portālam "Delfi" skaidro Jānis Pētersons.

Vaicāti, vai desmit dienu laikā Turīnā paguvuši kaut aptuveni "atkost" mītisko "Eirovīzijas" formulu, puiši saka, ka ne līdz galam. "Mēs sapratām kaut kādas norādes, bet pati Eiropa šoreiz nosliecās par labu mierīgākām balādēm un tas, visticamāk, ir pašreizējās situācijas dēļ," Pētersons iezīmē ģeopolitiskos aspektus – Ukrainā šobrīd notiek karš.

"Citi zēni" tieši kolēģiem no Ukrainas nešauboties novēl panākumus arī finālā: "Mēs visi labi saprotam, kāpēc šai dziesmai ir jāuzvar, jo tie ir ne tikai Latvijas 12 punkti, bet visas Eiropas nostāja par notiekošo."

Mākslinieki Rīgā atgriezīsies svētdien, jo sestdien turpat Turīnā vēros "Eirovīzijas" finālu. Pētersons skaidro, ka viņam nav kauns par kārtējo Latvijas neveiksmi: "Ielidosim ar augstu paceltām galvām, jo visi ir izdarījuši maksimumu un ne par ko nav jākaunas!"

"Delfi" jau ziņoja, ka Latvijas pārstāvji starptautiskajā dziesmu konkursā "Eirovīzija" nespēja izkļūt no atlases pusfināla un kvalificēties konkursa finālam. Grupa "Citi zēni" diemžēl nesavaldzināja eiropiešu sirdis ar enerģisko skaņdarbu par zaļu dzīvesveidu un salātu ēšanu – dziesmu "Eat Your Salad".

Tādējādi šis ir sestais gads pēc kārtas, kad Latvijas izvirzītie pārstāvji nav spējuši kvalificēties "Eirovīzijas" finālam. Pirmajā atlases pusfinālā izskanēja 17 kompozīcijas; "Citi zēni" startēja kā otrie.
Finālā iekļuva šādas desmit valstis: Šveice, Armēnija, Islande, Lietuva, Portugāle, Norvēģija, Grieķija, Ukraina, Moldova, Nīderlande.
Pēdējais Latvijas pārstāvis, kurš iekļuva "Eirovīzijas" finālā, bija Justs Sirmais 2016. gadā. Viņš ar dziesmu "Heartbeat" ierindojās 15. vietā.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!