Foto: AFP/Scanpix

48 gadu vecumā mirusi soulmūzikas zvaigzne Vitnija Hjūstone. Nāvi konstatējuši neatliekamās palīdzības mediķi, kuri bija izsaukti uz dziedātājas numuru viesnīcā Beverly Hilton Losandželosā.

Oficiālais nāves iemesls tiks paziņots ne ātrāk kā pēc mēneša, bet mediji jau tagad sākuši spekulēt ar dziedātājas nāves iemesliem (tiek minēta gan noslīkšana, gan narkotiku pārdozēšana un citas versijas).

Pēc Hjūstones nāves dažādi ārvalstu resursi cenšas apkopot un publiskot dažādus mazāk zināmus faktus par populārās dziedātājas dzīvi uz muzikālo karjeru.

Bērnība. Vitnija Elizabete Hjūstone dzimusi 1963. gada 9. augstā Ņūarkas pilsētā Ņūdžersijas štatā. Viņas māte Emīlija Drinkarda, kuras skatuves pseidonīms bija Sisija, bija pazīstama gospeļu izpildītāja (dziedājusi kopā ar Elvisu), arī māsīca Diona Vorvika bija profesionāla dziedātāja, viņas krustmāte bija leģendārā Areta Franklina. Bērnībā Vitnija dziedāja baznīcas korī un jaunībā bija visai veiksmīga fotomodele.

Iesauka. Vitnijas iesauku Nipija (Nippy) viņai deva tēvs Džons Hjūstons, kad meitene bija vēl pavisam maza. Tas ir personāžs no kāda komiksa - meitenīte, kas vienmēr iekuļas nepatikšanās. Mazā Vitnija visu laiku esot nospārdījusi segu, tāpēc tētis to kārtojis atpakaļ un saucis meitu par nepaklausīgo Nipiju. (Vitnijas īstais vārds dots par godu aktrisei Vitnijai Bleikai.)

Aktrises karjera. Vitnija nogāja ceļu no popmūzikas karalienes līdz vadošajai aktrisei trīs veiksmīgās kino filmās: Miesassargs (The Bodyguard), Gaidot izelpu (Waiting to Exhale) un Mācītāja sieva (The Preacher's Wife). Viņa filmējusies arī TV filmā Pelnrušķīte (Cinderella). Īsi pirms nāves Hjūstone filmējās arī muzikālā afroamerikāņu drāmā Sparkle, kas uz ekrāniem nonāks šī gada 10. augustā.

Attiecības un meita. Astoņdesmitajos gados dziedātājai bija romantiskas attiecības ar amerikāņu futbola zvaigzni Rendelu Koningemu un komiķi Ediju Mērfiju. 1989. gadā viņa iepazinās ar r&b mūziķi Bobiju Braunu, ar kuru trīs gadus vēlāk apprecējās. 1993. gadā piedzima dziedātājas vienīgā meita Bobija Kristīna Hjūstone Brauna.

Atkarība no narkotikām. 2005. un 2006. gadā Hjūstone izgāja divas narkotiku rehabilitācijas programmas, atzīstot, ka lieto smagās narkotikas un kokaīnu. 2007. gadā viņa arī šķīrās no vīra Bobija Brauna. Daudzi uzskata, ka narkotikas lietojuši viņi abi. Hjūstone tā arī nekad nespēja pārvarēt narkotiku atkarību, lai gan pirms pieciem gadiem paziņoja par atkarības pārvarēšanu.

I Will Always Love You ir visvairāk pārdotais sievietes ierakstītais singls un dižākais labdarībai veltītais singls, kas pasaulē pārdots gandrīz deviņos miljonos kopiju. Tiesa, to nav sacerējusi Hjūstone, bet gan amerikāņu kantri mūzikas izpildītāja Dollija Pārtona 20 gadus pirms Hjūstones versijas.

Bagātība. Pasaulē ir pārdoti 170 miljoni Hjūstones albumi, kas viņu ierindo starp visu laiku veiksmīgākajiem mūziķiem. Arī par finansiāli veiksmīgo filmu Miesassargs Hjūstone saņēma dāsnu atlīdzību, tomēr dzīves pēdējos gados viņai bija nopietnas finanšu problēmas, kas, visticamāk, saistītas ar narkotiku atkarību (saskaņā ar mediju aplēsēm par kokaīnu vien viņa iztērējusi 100 miljonus dolāru).

Balvu birums. Saskaņā ar Ginesa rekordu grāmatu Hjūstone ir vienīgā māksliniece, kas saņēmusi vismaz vienu Grammy, Emmy, MTV Video Music Award, MTV Movie Award, People's Choice Award un Billboard Music Award, kas viņu padara par godalgotāko sievieti starp visām pasaules dziedātājiem.

Hjūstones "nāve" 2001. gadā. 2001. gada septembrī vairākas radio stacijas un citi mediji izplatīja ziņas, ka Hjūstone ir mirusi. Tā arī netika noskaidrots, vai baumas bija izplatītas ļaunprātīgi vai kļūdaini, taču dziedātājas pārstāvji tās noraidīja gandrīz uzreiz pēc to izplatīšanās.

Slavenākais citāts. "Dievs man devis balsi, lai es dziedātu, un, ja jums tāda ir, tad kādi gan citi triki vēl vajadzīgi?"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!