Foto: Vida Press

Sestdien, 25. martā, apaļu jubileju svin britu mūziķis sers Eltons Džons – vienam no visu laiku veiksmīgākajiem solo māksliniekiem pasaulē šajā dienā aprit 70 gadi.

Piecpadsmit gadu vecumā puisis sāka savu muzikālo karjeru – ar skatuves vārdu Redžijs (Eltona Džona īstais vārds ir Redžinalds Kenets Dvaits) viņš brīvdienās krogā spēlēja klavieres. Jau sešdesmito gadu beigās iznāca viņa pirmais singls, kam viens pēc otra sekoja seši studijas albumi.

1973. gadā klajā nāca viņa septītais albums "Goodbye Yellow Brick Road", kas sajūsmināja gan kritiķus, gan klausītājus un tiek uzskatīts par vienu no labākajiem mūziķa ierakstiem. Šajā albumā bija arī iekļauta viena no slavenākajām mūziķa dziesmām "Candle in the Wind", ko viņš sākotnēji bija veltījis Merilinai Monro, bet 1997. gadā tā nedaudz pārveidotā versijā kļuva par aizkustinošu veltījumu autoavārijā bojāgājušajai Velsas princesei Diānai.

1976. gadā viņš intervijā žurnālam "Rolling Stone" atklāja, ka ir biseksuāls, bet no skapja kā gejs Eltons Džons iznāca 1988. gadā pēc šķiršanās no sievas, skaņu inženieres Renātas Blaueres.

Septiņdesmito gadu izskaņa iezīmē vēl kādu nozīmīgu pavērsienu – Eltons Džons kļuva par vienu no pirmajām Rietumu rokzvaigznēm, kura uzstājās Padomju Savienības klausītājiem. Maskavā un Ļeņingradā viņš sniedza astoņus pilnībā izpārdotus koncertus, bet viņa piedzīvojumi iemūžināti dokumentālajā filmā "To Russia... With Elton".

Tiek pieļauts, ka tieši spilgtā skatuves mākslinieka viesošanās ietekmēja modes vēsmas Padomju Savienībā, un arhīvu foto liecina, ka jau ilgās un veiksmīgās karjeras sākumā Eltons Džons skaidri apzinājās, cik liela nozīme ir individuālam, brīžiem trakam un pat smieklīgam stilam.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!