Foto: Privātais arhīvs

Populārā latviešu dziedātāja un aktrise, kā arī leģendārās rokgrupas Pērkons soliste Ieva Akuratere (attēlā) literatūras baudīšanu dēvē par vienu no saviem lielākajiem vaļaspriekiem un būtisku dzīves nepieciešamību.

Šajā sakarā, turpinot tematisko rubriku, Akuratere atklāj savas iecienītākās grāmatas, kā arī rakstniekus.

"Es dievinu Anšlāva Eglīša daiļradi. Šim rakstniekam piemita izcili bagāta un tēlaina valoda un perfekta humora izjūta. Esmu lasījusi neskaitāmas viņas grāmatas, piemēram, Homo Novus, Līgavu mednieki, Pansija pilī un Malahīta dievs, ko iesaku izlasīt ikvienam.

Ļoti priecājos, ka reiz man bija tā laime, kopā ar Imantu Ziedoni viesojoties pie Amerikas latviešiem kā pirmajai oficiālajai Latvijas brīvvalsts delegācijai, tikties ar izcilo rakstnieku personīgi un pat saņemt dāvanā no viņa grāmatu Vai zini zemi, citronas kur zied ar īpašu veltījuma ierakstu," sarunā ar DELFI Izklaide stāsta dziedātāja.

"Kā ļoti skaistu un sev tuvu rakstnieku es uztveru arī Linardu Taunu. Šis rakstnieks jaunībā Otrā pasaules kara laikā varmācīgi tika izvests no Latvijas un nokļuva Ņujorkā, kur tolaik nodibinājās Ņujorkas latviešu dzejnieku apvienība Elles ķēķis.

Tajā bija arī tādi izcili dzejnieki kā Mūks, Saliņš un viņu mūza Mudīte Austriņa, dzejnieka Antona Austriņa meita.

Tauna krāsainā, filozofiski asociatīvā dzeja, no kuras iedvesmojies arī  mans draugs, brīnišķīgais komponists un ģitārists Aivars Hermanis, savulaik pat ieaudās skaņās, tādējādi radot veselu dziesmu ciklu," atminas Akuratere.

Tāpat dziedātājai ir tuvi arī ārzemju autori. "Kurta Vonnegūta Titāna sirēnas ar savu humānistisko gudrību, kā arī Mihaila Bulgakova darbi Suņa sirds un Meistars un Margarita pagrīdes cīņu laikā pret komunistisko varu mums bija kā rokasgrāmatas iekšējai psiholoģijai. Uzskatu, ka arī šobrīd šie izcilie darbi nav zaudējuši savu vērtību.

Savukārt norvēģu rakstnieka Knuta Hamsuna mītiskais dziļums un spožā prāta esences ir bijušas kā inspirācijas manai šīs dzīves apziņai, un viņa darbus aicinu izlasīt ikvienu, kurš atrodas ne tikai iedvesmas, bet arī sevis meklējumos," piebilst dziedātāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!