Foto: Publicitātes foto

Mūziķis un Tipa orķestra solists Normunds Jakušonoks (attēlā) savulaik piedzīvojis pamatīgas problēmas ar alkoholu. Dzeršana viņam bijusi ikdiena, un tā pat draudējusi kļūt par traucēkli darbam, taču mūziķis pārvarējis savu atkarību un jau gadu nedzer.

Jakušonoks ar alkoholu bijis "uz tu" aptuveni 20 gadus - sākotnējā iedzeršana ar laiku kļuvusi par regulāru dzeršanu.

Kad atkarība sākusi apdraudēt Normunda profesionālās gaitas, viņš nolēmis ar to cīnīties. Kā vēsta žurnāls Kas Jauns, ar tuvāko cilvēku un speciālistu palīdzību viņš apņēmies teikt stingru "nē" zaļajam pūķim.

"Es nezinu, vai no dzeršanas esmu ticis vaļā uz visiem laikiem. Alkohola atkarība tomēr ir pārāk briesmīga slimība, tāpēc neuzdrīkstos paust tik skaļus paziņojumus. Bet man ļoti gribētos cerēt, ka alkohols man vairs nebūs problēma," intervijā žurnālam atklājis mūziķis.

Jakušonoks ir kodējies pret alkoholismu un jau gadu nav lietojis ne pilītes. Pirmais solis uz atbrīvošanos no šī kaitīgā ieraduma mūziķim bija apzināšanās, ka dzeršana nav izlaidība, bet gan slimība, kura jāārstē.

"Ir jāmaina domāšana. Jānonāk līdz tam, ka pats gribi ārstēties, un jāmeklē dakteris, kas var palīdzēt. Ar varu neviens izārstēties no šīs nelaimes diemžēl nevar," intervijā stāsta Normunds.

Atsakoties no alkohola, mūziķa pašsajūta ir uzlabojusies un arī darbaspējas ir palielinājušās. Mainījusies arī Jakušonoka dzīves uztvere un pieaugusi atbildības izjūta.

"Protams, ja no kaut kā atsakies, kaut kas cits nāk vietā. Un ir jau arī psiholoģiska nepieciešamība rast, ar ko dzeršanu aizstāt. Man tas ir darbs. Atdodos tam pilnībā, ar sirdi un dvēseli," stāsta Normunds.

Tiesa, kā intervijā stāsta mūziķis, dziesmu komponēšana vairs nevedas tik raiti. Kādreiz iedvesmai Normunds mēdza iedzert, taču tagad nākas iztikt bez palīglīdzekļiem. Viņš pats ir ievērojis, ka pēdējā laikā tapušās kompozīcijas atšķiras no tām, kuras sarakstītas laikā, kad viņš dzēra.

Vislielākais atbalsts cīņā ar alkoholismu Jakušonokam ir viņa dzīvesbiedre Daiga Patkeviča, kura pati kādreiz piedzīvojusi līdzīgas problēmas, un pirms vairākiem gadiem viņa no grādīgās dziras lietošanas atteikusies pavisam. Tagad Normunds savai mīļotajai cenšas būt labāks un gādīgāks partneris.

Pieliekot punktu dzeršanai, Normunds sācis nesavtīgi glābt no alkohola atkarības arī citus savus draugus un kolēģus. Starp viņiem arī dziesminieks Gunārs Meijers, kurš jau trīs mēnešus nelieto alkoholu.

"Es daru to ar lielu apzinīgumu un pašaizliedzību. Jo pats zinu, cik svarīgi, lai neesi viens, lai ir ar ko aprunāties, kam uzticēties un kam palūgt padomu. Draugiem stāstu par savu pieredzi, par to, cik nesalīdzināmi ir uzlabojusies dzīve un pašsajūta, kopš vairs nedzeru.

Vedu arī viņus pie ārsta un, ja nepieciešams, atmešanas sākumposmā sēžu blakus, cik vien vajadzīgs, tā palīdzot nepadoties, lai roka nepasniedzas pēc glāzītes," žurnālam Kas Jauns atklāti stāstījis Jakušonoks, kura nākamais mērķis ir smēķēšanas atmešana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!