Foto: Vida Press

Leģendārās britu rokgrupas Queen solists Fredijs Merkūrijs (attēlā) tiek dēvēts par vienu no 20. gadsimta talantīgākajiem un ekscentriskākajiem cilvēkiem. Viņa vārds atkal izskanējis plašsaziņa līdzekļos, un šoreiz tiek spriedelēts par mākslinieka seksuālo orientāciju.

Merkūrijs mira 1991. gadā, 45 gadu vecumā, un savas dzīves laikā mūziķis nedz apstiprināja, nedz noliedza runas par savu netradicionālo seksuālo orientāciju. Fredijs dzīves laikā ielaidās mīlas dēkās gan ar sievietēm, gan vīriešiem, un viņam tika piedēvētas biseksuālas tieksmes.

Tagad, šķiet, noslēpumainības plīvurs ir kritis - vairāku slavenību biogrāfiju autore, britu rakstniece Leslija Anna Džounsa nākusi klajā ar paziņojumu, ka Merkūrijs patiesībā bijis gejs un "no skapja iznācis" jau septiņdesmito gadu vidū.

31. oktobrī apritēs 40 gadi kopš pirmoreiz izskanēja Queen megahits Bohemian Rhapsody. Gadadienas gaidās Džounsa, kura savulaik sarakstījusi Fredija Merkūrija biogrāfiju, savā oficiālajā blogā atklājusi, ka 1975. gadā izdotās dziesmas tekstā iekļauts apslēpts ziņojums, kurā mūziķis jau tolaik "iznācis no skapja".

Džounsa pavēstījusi, ka 1986. gadā intervijas laikā ar Frediju viņa māksliniekam pati vaicājusi, vai dziesmā atklāta viņa netradicionālā seksuālā orientācija. Mūziķis viņai nav sniedzis konkrētu atbildi, smejoties norādot, ka "šis ir nepareizs laiks", taču vēlāk rakstnieces pieņēmumu apstiprinājuši vairāki Merkūrija draugi.

Kā vēsta Džounsa, dzejnieks sers Tims Raiss, kurš savulaik sarakstījis vārdus arī vairākām Fredija dziesmām, apstiprinājis, ka kompozīcijas Bohemian Rhapsody vēstījums nudien bijis par Merkūrija seksuālo orientāciju.

"Frāzē "Mama, I just killed a man" viņš nogalina veco Frediju, savu iepriekšējo tēlu," britu medijiem skaidrojis Raiss, kurš arī atklājis - dziesmas vārdos ietverts vēstījums, ka Merkūrijs iznīcinājis to cilvēku, kāds viņš centies būt, un ļāvis sev būt patiesam, tomēr "vecās ēnas" viņu turpinājušas vajāt.

Raiss atklājis Džounsai, ka viņš pats ar Frediju vairākkārt pārrunājis dziesmas vārdus, un Merkūrijs viņam apstiprinājis - skaņdarba lirika interpretējama kā atzīšanās, ka viņš ir gejs. Tiesa, pats mākslinieks nekad nebija gatavs to atzīt publiski, lai nesāpinātu savu ģimeni.

Kā vēsta rakstniece, to, ka dziesmā apslēpts vēstījums par Merkūrija orientāciju, apstiprinājuši arī citi Fredija draugi - viņa bijušais mīļākais Džims Hatons un arī grupas Queen bundzinieks Rodžers Teilors.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!