Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI/LETA

"Par karu es jau esmu teicis – manu viedokli neprasiet," – tā Maestro Raimonds Pauls saka par Krievijas iebrukumu Ukrainā. Taču savu redzējumu saistībā ar Rīgas domes nule pieņemto lēmumu par Uzvaras parka pieminekļa demontāžu komponists paudis. Viņaprāt, troksnis ap pieminekli sacelts pārāk liels.

Jautājumā par okupācijas pieminekļa nojaukšanu Raimondu Paulu šonedēļ uzrunājusi pašmāju dzīvesstila prese "Kas Jauns" un "Privātā Dzīve". Abiem izdevumiem viņš īsi komentējis savu nostāju latviešiem tik sāpīgajā jautājumā, taču diskusijās iesaistīties nav gatavs.

"Vēlos tikai pateikt vienu – tie ir miljoni cilvēku, kas ir aizgājuši Otrā pasaules kara laikā. Ir jāatrod kompromiss kaut kādā veidā, lai to piemiņu nezaudētu. Tas troksnis riņķī apkārt ir pārāk liels. Ja nolēmāt, tad ņemiet viņu nost! Kāpēc mums vairs prasāt? Par karu es jau esmu teicis – manu viedokli neprasiet," izdevumam "Kas Jauns" izteicies Maestro.

Savukārt žurnāls "Privātā Dzīve" atzīmē, ka daudzi Paula kolēģi ir skaļi pauduši savu nostāju pieminekļa nojaukšanas kontekstā, tostarp komponists Zigmars Liepiņš, kuru pārsteidz tas, ka Paula kungs neko nav teicis – viņaprāt, esot dīvaini, ka Pauls atrunājoties ar ģimenes problēmām un kavējas teikt, ko domā (Paula kundzei Lanai jau ilgāku laiku ir nopietnas veselības problēmas).

Bet nu Maestro saka: "Ja to pieminekli ir nolemts nojaukt, tad jauciet nost, un viss! Tikai netaisiet tik lielu troksni! Visas šīs nevajadzīgās emocijas... Ja lēmums jau pieņemts, tas ir organizēti jāīsteno. Tas nav jautājums, kuru vajadzētu risināt mēnešiem un gadiem ilgi. Redziet, šajā visā ir viens moments, par ko mums arī vajadzētu padomāt. Okupācija – tā ir viena lieta, otra ir tā, ka tajā karā desmitiem miljonu cilvēku zaudēja dzīvību. Tas ir šausmīgi, un aiz cieņas pret tiem, kas kara laikā gājuši bojā, vajag atrast arī kādu veidu, lai viņi šo piemiņu nezaudētu," argumentē komponists.

"Delfi" jau vēstīja, ka 20. maijā apmēram 5000 cilvēku devās gājienā no Brīvības pieminekļa līdz Uzvaras parkam, pieprasot atbrīvoties no padomju mantojuma, tostarp demontējot okupācijas pieminekli. Portālā Ziedot.lv šim mērķim naudu dāvājuši gandrīz 18 000 cilvēku, būvgružu izvešanai "sametot" jau vairāk nekā 263 tūkstošus eiro.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!