Foto: DELFI
Pazīstamo pašmāju dziedātāju LieniCandy (attēlā) pirms neilga laika piemeklējusi nepatīkama sadzīves ķibele. Proti, dziedātājas jaunajā dzīvoklī, kurā viņa ievācās pērnā gada nogalē, periodiski ieplūst tvana gāze, tā radot draudus veselībai un pat dzīvībai.

"Pagaidām es pati nezinu, kas tieši notiek un kāds ir noplūdes avots. Dzīvoklī laiku pa laikam vienkārši jūtami nezināmas izcelsmes dūmi un deguma smaka, ko, ļoti iespējams, papildina tvana gāze.

Bērnu jau esmu aizsūtījusi uz laukiem, bet, tā kā pati vēl uzturos dzīvoklī, jūtu, ka man jau ir krietni pasliktinājusies veselība. Sāp un pulsē galva, un periodiski jūtu vājumu un nespēku," sarunā ar DELFI Izklaide stāsta dziedātāja.

"Mājā, kurā dzīvoju, katrā dzīvoklī ir kamīns, un, lai gan iedzīvotāji apgalvo, ka neviens tos nekurina, jo esam informēti, ka to nedrīkst darīt, pieļauju, ka tieši šis varētu būt gāzes noplūdes cēlonis.

Nav jau tā, ka neviens neko nedara. Viss sākās pēkšņi, un pēdējās nedēļas laikā ar mājas īpašnieku cenšamies risināt šo problēmu. Citreiz gāze ieplūst vairāk, citreiz mazāk, un neviens it kā negrib atzīties, ka vaina ir viņa dzīvoklī.

Tā nu mēs, mājas iedzīvotāji, runājam gan ar ēkas, gan mana dzīvokļa īpašnieku, lai noskaidrotu situāciju.

Viens ir tas, ka mājvietā var izcelties ugunsgrēks un saproti, ka vari vai nu nosmakt no dūmiem un sadegt, savukārt, kad mājā pamazām ieplūst tvana gāze, organisms tiek indēts pakāpeniski," savas bažas pauž LieneCandy, piebilstot, ka pagaidām nav izdevies atrast arī atbildīgo dienestu, kas cilvēkiem šādās situācijās izlīdzētu.

"Visvairāk mani ir pārsteidzis fakts, ka Latvijā nav atbildīgo iestāžu, kurās vērsties pēc palīdzības tieši tvana gāzes sakarā. Internetā uzrādās vien dažas mājaslapas, kuras vairs neeksistē. Savulaik ir bijis kāds Tvana gāzes neatliekamās palīdzības dienests, bet, atverot mājaslapu, tā vairs neeksistē.

Esmu zvanījusi gan ātrajai palīdzībai, gan ugunsdzēsējiem un dabas gāzes dienestam, tomēr neviens no tiem šajā situācijā nav kompetents palīdzēt. Visi saka, ka nepieciešams atrast veidu, kā šo tvana gāzes daudzumu izmērīt, bet nevienam no dienestiem nav vajadzīgā aprīkojuma, lai to reāli izdarītu," sūkstās LieneCandy.

"Uzskatu, ka šī ir lieta, par kuru jārunā, jo, pameklējot vairāk informācijas, atklāju, ka Latvijā patiesībā ir ļoti daudz nāves gadījumu, kuru iemesls ir saindēšanās ar tvana gāzi.

Tomēr nav konkrētu un skaidru norāžu, kur meklēt palīdzību gadījumos, ja konstatēta līdzīga situācija manai, tāpēc sabiedrībai būtu noderīgi, ja atrastos serviss, kas šādos gadījumos sniedz palīdzību.

Protams, pastāv iespēja iegādāties tvana gāzes detektorus, tomēr tie iedarbosies tikai tad, kad būs jau par vēlu un mājā būs izcēlies ugunsgrēks, vai arī cilvēks jau būs pamatīgi saindējies.

Šīs ierīces diemžēl nespēj noteikt faktu, ka mājā ik pa brītiņam ieplūst indīgais gaiss, kas pakāpeniski grauj veselību," nosaka dziedātāja, piebilstot, ka neizslēdz variantu par jaunas dzīves vietas meklēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!