Foto: Mango
Ceturtdien, 3. februārī, Rīgas Krematorijā vairākas stundas notika atvadīšanās no tautā mīlētā mūziķa, dzejnieka un aktiera Mārtiņa Freimaņa, kura dzīve 33 gadu vecumā pāragri aprāvās aizvadītajā nedēļā.

Teikt pēdējās ardievas Freimanim bija ieradušies gan viņa tuvākie draugi un kolēģi, gan pašmāju kultūras dzīves pārstāvji un mirušā mūziķa talanta cienītāji. Pie Krematorijas jau no pulksten vieniem dienā pulcējās simtiem dažādu paaudžu pārstāvju - gan jaunieši, gan sirmas kundzītes. Kopumā no Freimaņa Rīgā atvadījās vairāki tūkstoši cilvēku.

Starp sērotājiem bija gan Freimaņa kolēģi no seriāla UgunsGrēks - aktieri Andris Bērziņš, Artūrs Skrastiņš, Uldis Dumpis un citi, gan neskaitāmi pašmāju mūziķi - grupas Labvēlīgais tips solists Andris Freidenfelds, rokeris Frīdis, grupas Putnu balle dalībnieki, Andris Kivičs un daudzi citi, kuri Freimaņa dzīves laikā sadarbojušies ar populāro dzejnieku un komponistu.

Tāpat atvadīties bija ieradies modes mākslinieks Dāvids ar kundzi, modes māksliniece Elita Patmalniece, režisori Jānis Streičs un Igors Linga un vairākas politiskās amatpersonas.

Zārkā mūziķis tika guldīts gaiša uzvalkā ar dzīves laikā neiztrūkstošu cepuri blakus, bet lielākā daļa pavadītāju, godinot Mārtiņa piemiņu, sēru namā ieradās ar baltām mārtiņrozēm rokās.

Pēc atvadām Krematorijā daudzi vēl uzkavējās pie sēru nama ieejas, kur tika atskaņotas Freimaņa radītās dziesmas, lai dalītos kopīgās atmiņās par aizgājēju un izteiktu mierinājuma vārdus par smago un pēkšņo zaudējumu.

Pēc Rīgā notikušās atvadīšanās urna ar mūziķa pelniem tiks nogādāta Liepājā, kur 7. februārī, Mārtiņa 34. dzimšanas dienā, Liepājas Latviešu biedrības namā Rožu laukumā notiks vēl viens atvadīšanās pasākums.

Freimanis mūžībā aizgāja 27. janvāra naktī pulksten 1.20 Latvijas Infektoloģijas centrā. Lai gan sākotnējā versija liecināja, ka mūziķis miris gripas radīto komplikāciju dēļ, vēlāk mediķi šo informāciju noliedza.

Tā kā sabiedrībā izplatījās minējumi, ka mūziķis zaudējis cīņu ar HIV infekciju vai hepatītu, Mikrofona ierakstu pārstāvis Guntars Račs izsūtīja paziņojumu, kurā noliedza arī šo slimību kā nāves iemeslu.

"Kompānija Mikrofona ieraksti un Mārtiņa draugi uzskata, ka kompetentu slēdzienu var sniegt tikai ārstējošais ārsts. Savukārt tikai Mārtiņa tuvāko piederīgo cilvēku ziņā būs, dalīties ar šo informāciju vai nē. Mūsu pārliecība ir, ka mūsu draugu un kolēģi līdz nāvei noveda daudzu neveiksmīgu apstākļu sakritība, mūziķa lielā radošā pārpūle, novēlota griešanās pie ārsta un sevis nesaudzēšana," atzina Račs.

Pēc mūziķa nāves gan Rīgā, gan Liepājā viņa piemiņa tika godināta, izveidojot piemiņas vietas ar svecēm un ziediem, bet jau februārī Arēnā Rīga notiks grupas Tumsa un dziedātāja draugu aizgājējam veltīts piemiņas koncerts.

Freimaņa bēru dienā tika izplatīts paziņojums, ka viņam piešķirta ievērojamās latviešu mākslinieces Margaritas Stārastes medaļa - mūziķis to nopelnījis par nesavtīgu darbību Latvijas jauniešu garīgās kultūras attīstībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!