Foto: Vida Press

Par īstu zvaigzni kļuvis starptautiskā dziesmu konkursa "Eirovīzija" uzvarētājs Salvadors Sobrals. Līdz šim ārpus puiša dzimtenes Portugāles par viņu bija dzirdējis tikai retais, bet tagad aizkustinošā dziedoņa dzīvesstāsts ieinteresējis miljonus.

Ja līdz pat fināla ģenerālmēģinājumiem Salvadora vārds bija tikai viens no 26 ierakstiem "Eirovīzijas" lielās cīņas dalībnieku listē, tad īsi pirms fināla viņš pēkšņi no bukmeikeru favorītu sarakstu augšgala izstūma līdzšinējo favorītu – Itālijas izpildītāju Frančesko Gabani un viņa izpildīto dziesmu "Occidentali's Karma".

27 gadus vecais Sobrals "Eirovīzijas" finālā ieguva rekordaugstu punktu skaitu, un kā galvenais viņa panākumu noslēpums tiek minēta vienkāršība – Portugāles priekšnesumā iztika bez gaismu šova vai citiem specefektiem, un uz skatuves atradās tikai solists.

Mēģinājumu laikā viņš arī ļoti atšķīrās no citiem izpildītājiem. Uz vienu no tiem puisis ieradās bēgļu tēmai veltītā krekliņā ar uzrakstu "SOS Refugees", un arī vēlāk, tiekoties ar presi, viņš nav vairījies runāt par dziesmu konkursam neraksturīgi nopietno tematu – bēgļiem.

"Cilvēki plastmasas laivās ierodas Eiropā, un viņiem prasa uzrādīt dzimšanas apliecības, lai varētu iekļūt valstī. Šie cilvēki nav imigranti, viņi ir bēgļi, kuri bēg no nāves. Nepieļaujiet kļūdu," preses konferencē aicināja Salvadors, izpelnoties aplausu vētru.

Dziedātāja politiskā nostāja arī bija viens no iemesliem, kas mainīja bukmeikeru prognozes.

Foto: AP/Scanpix
Dziemu "Amar Pelos Dois" ("Mīlestība diviem") sarakstījusi Salvadora māsa Luisa, un, pēc uzvaras kāpjot uz skatuves izpildīt "Eirovīzijas" labāko dziesmu, brālis dziedāja kopā viņu.

Māsa ar viņu bija kopā visu konkursa laiku. Tā kā Sobrals veselības stāvokļa dēļ uz mēģinājumiem ieradās tikai pēdējā nedēļā, viņa pirms tam arī dziedāja brāļa vietā. Tiek ziņots, ka puisim ir nopietnas problēmas ar sirdi un martā pēc uzvaras Portugāles "Eirovīzijas" nacionālajā atlasē Salvadoram likvidētas divas trūces. Kā vēsta "Billboard.com", mediķi puisi uz Kijevu laida tikai ar noteikumu, ja viņam tur nebūs jāuzturas ilgāk par nedēļu.

Medijos un "Eirovīzijas" kuluāros uzvirmojušas arī runas par to, ka Sobralam ir nepieciešama sirds transplantācija un, ja sirds donors netiks atrasts līdz gada beigām, puisis var nomirt, bet nedz dziedātājs, nedz viņa pārstāvji šo vēsti nav apstiprinājuši.
Pats Salvadors par savu veselības stāvokli publiski nav runājis, liekot cilvēkiem mesties dažādos minējumos. Izskanējušas ne tikai dažādas runas par viņa iespējamajām diagnozēm, bet arī tiek mēļots, ka puisis bijis atkarīgs no sociālajiem tīkliem, alkohola un pat narkotikām. Tiesa, nekas no tā vismaz pagaidām apstiprinājumu nav guvis.

Sobrals ir dzimis Lisabonā, un viņa ģimenei ir dižciltīga izcelsme. Spēkus šovbiznesā viņš izmēģinājis jau no agras bērnības – desmit gadu vecumā viņš piedalījies televīzijas šovā "Bravo Bravíssimo", bet 20 gadu vecumā startējis šova "Idols" portugāļu versijā un iekļuvis starp projekta finālistiem.

Viņš studējis psiholoģiju, bet šīs studijas nav pabeidzis. Kādu laiku studentu gados Maljorkā Salvadors dziedājis bāros, bet 2014. gadā Barselonā absolvējis mūzikas skolu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!