Foto: Mango

Leģendārā latviešu kvarteta Eolika dalībnieks Viktors Zemgals (attēlā), skaidrojot to, kāpēc viņš grupas jubilejas tūres laikā pametis kolektīvu, noraida turnejas menedžera Jura Millera apgalvojumu, ka tas noticis viņa dzeršanas dēļ.

Sarunā ar izklaides portālu Mango Zemgals atklāj, ka lēmumu pieņēmis, jo viņu neapmierinājusi paša menedžera rīcība.

Nedēļas sākumā Juris Millers, komentējot izskanējušās ziņas par Zemgala aiziešanu no Eolikas, atklāja, ka tas noticis dziedātāja iedomības un pārlieku aizrautīgās dzeršanas dēļ, tomēr pats Zemgals neslēpj, ka grupu pametis, jo nav saņēmis solīto samaksu par jau notikušajiem turnejas koncertiem.

Zemgals stāsta, ka menedžera piesaiste turnejas rīkošanā grupas dalībniekiem bijis jaunums, jo līdz šim 30 gadus ilgās darbības laikā viņi iztikuši bez šāda cilvēka pakalpojumiem, savukārt, gatavojoties grupas jubilejas tūrei, pēc Olgas Rajeckas ierosinājuma organizatoriskajiem darbiem nolemts piesaistīt Juri Milleru. 

"Sākums bija korekts, un es varu uzteikt Milleru kā komunikācijā patīkamu cilvēku ar labu izdomu, kurš pierādīja, ka spēj labi organizēt pasākumus, tomēr jāsaka, ka no mūzikas Milleram nav nekādas saprašanas," sadarbības sākumposmu raksturo Zemgals.

Pēc neilga laika gan sākušās pirmās problēmas. "Mēs kopā esam 30 gadus, bet te uzrodas cilvēks, kurš pēkšņi sajūtas tikpat nozīmīgs un uzvedas tā, it kā būt viens no mums. Millers ir pārkāpis robežu un vienu no būtiskākajiem Eolikas likumiem - viss, kas notiek kolektīvā, tur arī paliek, nevis tiek izbazūnēts pa visu pasauli," skaidro dziedātājs.

Zemgals nenoliedz, ka lieto alkoholu, tomēr neuzskata, ka tas viņam ir kļuvis par traucēkli uzstāties vai liedzis gandarījumu koncerta apmeklētājiem, kā arī noraida apgalvojumus, ka nedēļas nogalē Viesītē viņš bijis tik piedzēries, ka nav spējis kāpt uz skatuves - vienu dziesmu izlaist viņš nolēmis Millera dēļ, kurš esot sarunājis "briesmīgas lietas".

"Jā, es mēdzu iedzert, bet es neesmu atkarīgs no alkohola. Pēdējā laikā nopietni esmu sevi ierobežojis, tomēr uzskatu, ka neviens nevar māksliniekam aizrādīt, ja viņš vēlas kāpt uz skatuves iereibis. 30 gadu laikā visiem no Eolikas ir bijušas līdzīgas problēmas, bet šī iemesla dēļ mēs nekad nevienu koncertu neesam norāvuši," atzīst dziedātājs, un aicina atsaukties tos māksliniekus, kuri nekad uz skatuves neesot kāpuši reibumā - viņš ir pārliecināts, ka tādu būtu ļoti maz.

Skaidrojot to, kāpēc nolēmis pamest Eoliku grupas vēsturē vērienīgākās turnejas laikā, Zemgals neslēpj, ka tas noticis nesaņemtās samaksas un menedžera negodīgās rīcības un attieksmes dēļ - viņš neesot saņēmis samaksu par vasaras nogalē Dzintaru koncertzālē notikušo koncertu, kā arī par pēdējiem diviem koncertiem aizvadītajā nedēļas nogalē.

"Ziniet, man vairs nav 30 gadu, kad par desmit latiem varēju braukāt pa visu Latviju. Es kā cilvēks ar lielu skatuves pieredzi vai nu strādāju, vai nē, un vēlos no tā gūt arī gandarījumu. Ja Millers pēc koncerta Dzintaros, kur bija pilna zāle, pēc tam aizkulisēs nepārtraukti atgādina, ka Eolika nekas nav, jo nespēj nopelnīt, man to nevajag,"  pārliecināts ir Zemgals un atgādina, ka tieši pēc Dzintaru koncerta Millers devies izklaides braucienā uz ASV.

Pēc desmitiem koncertu visas vasaras garumā Zemgalam radusies sajūta, ka viss tiek darīts "ķeksīša dēļ" - vairs nav bijis gandarījums, zāles bijušas pustukšas un arī menedžera spiediens nogurdinājis.

"Es labāk strādāju ar pilnu atdevi, bet retāk, nekā braukāju un piedalos viena funkcionāra rīkotos pasākumos, kas viņa rīcības dēļ nes tikai zaudējumus, bet pārmests tiek mums. Cilvēks, kurš ar mums pelnīja naudu, ar mums vairs nerēķinājās, un arī tagad nespēj vai nevēlas nokārtot lietas ar cilvēkiem, kas viņam taisa naudu," Millera rīcību raksturo Zemgals.

Viņš ir nedaudz sarūgtināts par to, ka pārējie trīs grupas dalībnieki netieši nostājušies Millera pusē, un uz jautājumu, vai viņš tomēr neatgriezīsies Eolikas sastāvā, lai godam pabeigtu pēdējo tūri, Zemgals atzīst, ka visticamāk tas nenotiks, jo Millers neizrādot ne vismazāko vēlēšanos ar viņu vienoties par godīgu un abām pusēm izdevīgu situācijas atrisinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!