Foto: AFI

Pirmdien Rīgas Latviešu biedrības namā jau sesto reizi tika paziņots 2008. gada Vārds, Nevārds un Spārnotais teiciens. Žūrija tos izraudzījusi, spraigā domu apmaiņā izskatot vairākus simtus ierosinājumu.

Absolūts līderis šajā aptaujā bijis finanšu ministris Atis Slakteris, kura "nasing spešal" ieguva titulu Gada nagla, bet iesūtīto piedāvājumu vidū, protams, bija arī citi viņa spārnotie izteicieni, piemēram, "Es vienkārši klusi darīju savu melno darbu", "Mana atbilde būs... bet es jums to neteikšu" un "Kā ir taupīgi... man izkrita no galvas".

Par  pērnā gada Vārdu atzīts "talkot". Tas ir viegli saprotams un jau sen zināms vārds ar mūsu tautai izsenis raksturīgu domu par kopējo labumu. Ļoti aktuāls - kā plašas sabiedrības solidaritātes paraugs un nesavtīga, visiem derīga atbildīga rīcība publiskā telpā, kopējā apkārtējā vidē.

Starp saņemtajiem ieteikumiem bijis daudz spilgtu piedāvājumu, piemēram, "lieldraugs" - (ģenerāl)sponsors, "vaimanoloģija" - mums raksturīga īpašība, "sprīdīša sindroms" - lielā latviešu emigrēšana uz Īriju

Par 2008. gada Nevārdu atzīts "šis te... šo te..." - šie divi vārdi visos locījumos skan ļoti bieži un arvien plašāk. Katrs vārdiņš par sevi ir labs un derīgs - katrs savā noteiktā vietā, bet abi kopā ir neveikla liekvārdība.

Daži piemēri no plašā saņemto nevārdu krājuma pagājušā gadā - "remarka" - piezīme, piebilde," trauku operators" - trauku mazgātājs, "baža", "debate" - vai drīz dzirdēsiem "baile", "bikse", "bēre", "kāza"?

2008. gada Spārnotā teiciena titulu ieguvusi Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Edgara Zalāna atziņa, ka "pārāk liela cilvēcība sabiedrībai nav saprotama". Teiciens raksturīgi iezīmē to, kā, iespējams, daži politiķi domā par tautu. Tagadējās valdības locekļu spilgtie izteicieni pagājušā gadā pārspēja viens otru tā, ka žūrijai nebija viegli izvēlēties pašu spilgtāko (latviešu valodā).

No pieteikumiem skaidri redzams, ka iesaistījusies itin plaša sabiedrība - jaunieši un vecāki ļaudis, ierēdņi un viņu kritizētāji, žurnālisti, tulkotāji, filozofi un arī jokotāji. Daudzie rūpīgi apdomātie un arī pamatotie, tāpat kā rotaļīgi asprātīgie priekšlikumi kārtējo reizi liecina par to, ka pamazām pieaug interese par savas valodas nozīmi un arī par tās kopšanu. - Spārnoto teicienu nominācijas pieteikumiem šoreiz kā spilgta iezīme ir ekonomisko un politisko problēmu atspulgs - asprātīgs humors, dzēlīga ironija par notikumiem valstī, taču arī reālistiska pašironija un jauni apzīmējumu meklējumi raksturīgām muļķībām.

Foto galerijā: F64

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!