Foto: Publicitātes attēli
Īrijas aviokompānijas "Aer Lingus" darbiniece zaudējusi strīdā ar savu darbavietu par dzimumu diskrimināciju un mūsdienām neatbilstoša stjuartu formastērpu. Lidsabiedrība 2020. gadā prezentēja jaunus kostīmus apkalpei, bet pieredzējusī stjuarte Elizabete Berija uzskatīja, ka tie iemieso "novecojušu un seksualizētu" apkalpes darbinieču tēlu, raksta "Mail Online".

Berijas kundze strādā "Aer Lingus" kopš 1994. gada. Pieredzējusī stjuarte vērsusies savas darbavietas attiecību komisijā ar iebildumiem pret kompānijas jaunajiem formastērpiem, kurus ieviesa 2020. gadā. Tērpu autore ir Īrijā labi pazīstama dizainere Luīze Kenedija.

Berijai bija vairāki iebildumi: jaunie formastērpi esot nepraktiski, neērti, neatstāj nopietnu iespaidu un pastiprina seksistiskus stereotipus. Berijas aizstāvība norādīja, ka jaunie kostīmi atgādina tos pašus, kādus stjuartes valkāja no piecdesmito gadu beigām līdz pat astoņdesmitajiem. Apsūdzībā norādīts, ka jaunajā bluzē ir trīs dekoratīvi caurumi kreisajā krūšu daļā, kas "pazemojoši atsedz ādu virs kreisās krūts". Viņu neapmierināja arī piedurkņu garums jakām.

Tāpat Berija norādīja, ka kungiem domātie formastērpi atstāj nopietnības un profesionalitātes iespaidu, kurpretī dāmu tērpi ir seksualizēti. Stjuarte arīdzan argumentē, ka "Aer Lingus" izsniegtās rokassomas darbiniekiem atšķiras – sievietēm iedotas "dekoratīvas un nepraktiskas", daudz mazākas nekā vīriešiem dotās.

Aviompānijas stjuaršu jaunajā tēlā sievietēm jāvalkā augstpapēžu apavi – gan lidmašīna salonā, gan ārpus tā, ja darbiniece tērpta formā. Atbrīvojums no to valkāšanas iespējams tikai tad, ja ir medicīniska izziņa. "Pastāv spēcīga saikne starp augstpapēžu apaviem un sievietes seksualizāciju," skaidro Berijas advokāte Leonora Fralija.
Izskatot šo sūdzību, secināts, ka Berija nav tikusi diskriminēta dzimuma dēļ. "Fakts, ka personai nepatīk kāda tērpa dizaina detaļa vai elements, nepadara to par diskriminējošu," teikts nolēmumā. Par jaunajiem tērpiem notikušas pārrunas ar darbiniekiem, dizainerei uzklausot vēlmes un iebildumus.

Dizainerei ticis lūgts "atsvaidzināt" apkalpes locekļu izskatu, vienlaikus saglabājot to imidžu, kas "Aer Lingus" jau izsenis atšķir no citām aviosabiedrībām. Pēc darbinieku vēlmēm viņa uzlabojusi mēteļu un apavu dizainu.

Izšķirošais arguments lietā bija Berijas atbilde uz tiesneša jautājumu "vai, viņasprāt, sieviešu un vīriešu formastērpiem ir jāatšķiras?", uz ko Berija atbildējusi, ka tiem ir jābūt atšķirīgiem. Līdz ar to tika secināts, ka darbiniece nav tikusi diskriminēta dzimuma dēļ un viņas sūdzība nav pamatota.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!