Foto: DELFI
Par godu Latvijas Republikas proklamēšanas 92. gadadienai Valsts prezidents Valdis Zatlers ar kundzi Lilitu 18. novembrī rīkoja pieņemšanu, kuru plašā pulkā apmeklēja valsts augstākās amatpersonas, kārtējo reizi demonstrējot savas pieticīgas zināšanas etiķetes un stila jautājumos.

Lai uzzinātu, kā pašmāju stila un etiķetes eksperti vērtē pašmāju politiskās elites stila izjūtu, izklaides portāls Mango sazinājās ar modes mākslinieku Gintu Budi un pašmāju etiķetes eksperti Aiju Strautmani, kura, komentējot prezidenta viesu tērpus, atzina, ka "cilvēki, kuri nav spējīgi sakārtot savu kaklasaiti, nav spējīgi vadīt valsti".

Vērtējot prezidenta pieņemšanas viesus no Latvijas politiskās elites, Strautmane atzina, ka visatbilstošāk ģērbtais bija harismātiskais politiķis un Ventspils mērs Aivars Lembergs. "Izcils! Perfekts!" sajūsmu par Lembergu un viņa nu jau leģendāro hūti neslēpa stila eksperte.

Strautmane uzskata, ka vissliktāk ģērbtā persona starp pieņemšanas viesiem bijusi Satversmes aizsardzības biroja šefa Jāņa Kažociņa kundze. Viņas izvēli etiķetes eksperte raksturoja kā neveiklu un piebilda, ka, dodoties pie valsts prezidenta, tomēr būtu iepriekš jāsakārtojas, nevis "jāsagrābj kleita tā, it kā grasītos lekt pāri grāvim, vai tā, kā dara tad, kad grib uz tualeti".

Arī pats Kažociņš neesot bijis uzdevuma augstumos, jo virs smokinga uzvilcis ādas mēteli ar pārlieku garām piedurknēm. Kažociņa mēteļa kritikai pievienojās arī Gints Bude.

"Tādus ādas mēteļus valkāja čekisti," vērtēja Bude un piebilda, ka labākā izvēle vīrietim būtu melns vilnas auduma mētelis līdz celim. Bude tāpat atzina, ka Kažociņa kundze vairāk kļūdījusies nevis tērpa izvēlē, bet gan spējā sevi tajā pasniegt.

Vissmaidīgāko pieņemšanas viesu pāri - Rīgas mēru Nilu Ušakovu un viņa sievu Jeļenu (abi attēlā) - etiķetes eksperte Strautmane dēvē par pārlieku nelatviskiem.

"Viņi pat rokās ir sadevušies amerikāņu stilā. Mums ir sava etiķete, un viņš [Ušakovs] tomēr ir Rīgas mērs. Viņa pavadone ir pārāk kaila augšpusē, nav arī skaidrs, kādēļ viņai vajadzīgs lakats, ja tas nav uz pleciem, un arī krāsas nav saskaņotas. Ja lakats būtu kleitas krāsā, tas būtu daudz glītāk," skaidroja Strautmane.

Arī Ušakovs esot pieļāvis pāris kļūmes apģērba izvēlē - kreklam un smokingam piedurknes esot par īsu, bikes - par garu, bet tauriņš - šķībs. "Vienmēr būtu jāsakārtojas pašam pirms došanās uz pasākumu un arī jāpalūdz pavadonei pārbaudīt, vai tauriņš un kaklasaite nav nekārtīgi," atgādina eksperte.

Bude gan uzskata, ka Ušakovs ar pavadoni izskatās kopumā labi, taču Rīgas saimniekam, izvēloties tauriņu, būtu vajadzējis tā krāsu saskaņot ar pavadones kleitas krāsu.

Par vienu no pamanāmākajām pieņemšanas viešņām kļuva rakstniece un Eiroparlamenta deputāte Sandra Kalniete, kura pasākumu apmeklēja pašas adītā mētelī - šo apģērba gabalu eksperti vērtēja pretrunīgi.

Strautmane pauda uzskatu, ka mētelis ir krietni par raibu un nesaskan ar pasākuma būtību un etiķetes prasībām, taču Bude atzina, ka mētelis ir pietiekami oriģināls, taču kurpju un somiņas nesaskaņotās krāsas kopā izskatās daudz sliktāk.

Modes dizaineris arī uzsvēra, ka nepiekrīt tiem, kuri kritizē Kalnietes mēteli. "Domāju, ka kurpju un rokassomiņas krāsas būtu saskaņotas, tad arī mētelis izskatītos interesanti un labi, tas ir gana oriģināls un, iespējams, ko tādu var svētkos atļauties, ja runa ir par virsdrēbēm."

Vērtējot pašus svinīgā pasākuma "vaininiekus" - Valsts prezidentu un viņa kundzi Lilitu -, Bude atzina, ka pēdējo gadu laikā valsts pirmais pāris ir apguvuši daudzas etiķetes un stila nianses, kas šī gada pieņemšanā viņiem ļāva izskatīties ļoti labi, tomēr vēl joprojām Zatlera kreklam ir par īsu piedurknes, bet viņa laulātā draudzene šoreiz kļūdījusies ar piemērotas krāsas apavu izvēli.

"Mācāmies, bet ļoti lēni - vēl pirms dažiem gadiem bija pavisam baisi tērpi, tagad ir labāk," politiskās elites pārstāvju stilu svinīgos pasākumos vērtēja Bude un atklāja, ka viņam tomēr neesot īsti skaidrs, kāpēc mācīšanās notiekot tik lēni un neviens nevēršas pēc padoma pie stila ekspertiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!