Foto: Privātais arhīvs/DELFI/LETA
"Vidēja lieluma dzeltena vai rūsgana vabole ar desmit melnām gareniskām svītrām uz segspārniem" – tādu definīciju kartupeļu lapgrauzim jeb kolorado vabolei sniedz vārdnīca. Taču nu par kolorado vabolēm tiek nokristītas arī sabiedrības dāmas, kuras atļāvušās tērpties oranži melna strīpojuma drānās. Daudzuprāt, šis salikums vairs nav tikai krāsas, bet Georga lentīte ar sveicieniem no Maskavas. Interesanti, ka arī divām pašmāju etiķetes ekspertēm atšķiras viedoklis par to, vai pieklājas šāda raksta tērpu valkāt publiski.

Neviens kaut cik ar gaumi apveltīts cilvēks neapstrīdēs, ka oranžais un melnais labi sader kopā. Tā droši vien domāja arī Svētā Jura jeb Georga ordeņa radītāji 1807. gadā, ar to godinot militārpersonas. Ordenis pastāvēja līdz 1917. gadam, tad to aizliedza, vēlāk ordeni vairs neatjaunoja, bet lentīti gan reabilitēja. Pēc Vladimira Putina nākšanas pie varas lentīte jau sāka savu atsevišķu dzīvi, un pēc Krimas aneksijas tagadējā Krievija bez oranži melnā vairs nav iedomājama.

Rietumu izpratnē šīs krāsas gan vertikālā, gan horizontālā svītrojumā simbolizē karu un iznīcību: oranžā uguni un liesmas, melnā – nāvi. Daudziem tas ir Krievijas "maigās varas" simbols. Latvijā šī simbolika ir aizliegta un sabiedrība asi uztver gadījumus, kad slavenas dāmas izvēlas ietērpties oranži melnā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!