Foto: Publicitātes foto

Iedvesmojoties no stāsta par Latvijas mākslinieku neparasto dizaina risinājumu - Ulmaņbiksēm, portālam DELFI Izklaide pieteicās arī kādas citas netradicionālas dizaina idejas autores.

Kā izrādās, kaklasaite jeb šlipste nebūt nav tikai vīriešu garderobes sastāvdaļa - radoši pārveidotas, pāršūtas un izrotātas, tās gana labi izskatās arī uz daiļā dzimuma kakliem. To pierāda divas māsas, kuras nodibinājušas savu uzņēmumu Amber Sisters Design.

"Pirms pieciem gadiem pievērsos uzņēmējdarbībai. Sākumā Vecrīgā uz ielas tirgoju savas tamborētās krelles, auskarus un rokassprādzes. Dabūju oficiālu atļauju andelēties Skārņu ielā," sarunā ar DELFI Izklaidi stāsta zīmola izveidotāja Vineta Veismane.

Iesākumā zīmols saucies Dzintara māsas, taču pēcāk nolemts to pārdēvēt angliski, jo latviskais nosaukums sagādājis problēmas ārzemniekiem - tie gluži vienkārši nespēja izburtot šos vārdus.

Laika gaitā Vineta saprata, ka viena pati vairs nespēj tik galā ar visiem darbiem, tādēļ palīgā tika aicinātas abas māsas, kuras arī piekrita.

"Interesi par rokdarbiem esmu mantojusi no savas vecmāmiņas. Viņa arī man sniegusi ļoti daudz labu padomu un atklājusi dažādus knifiņus, kurus izmantoju. Speciālas izglītības šajā sfērā man nav," stāsta Vineta.

Aptuveni pirms diviem gadiem māsām radusies ideja nedaudz paeksperimentēt ar vīriešu kaklasaitēm, kuras, kā uzskata Vineta, ir ļoti nenovērtēts aksesuārs.

"Vīriešiem bieži vien šlipstes nepatīk - pat traucē. Sākumā ar māsām domājām kaut ko veidot no kreklu apkaklītēm, bet sapratām, ka kaklasaites ir daudz pateicīgākas, jo ar tām iespējams ļoti plaši variēt un eksperimentēt.

Mums ir sadarbība ar lietoto apģērbu piegādātāju, kurš speciāli atlasa labākās kaklasaites un nogādā tās mūsu darbnīcā. Pēc tam tās tiek mazgātas, pāršūtas, gludinātas, grieztas, veidoti dažādi mezgli un rotātas.

Bieži vien starp kaklasaitēm gadās arī pilnīgi jaunas šlipstes, ar visām cenu zīmēm. Šad tad mūsu rokās nonāk arī pasaules slavenu dizaineru produkti, piemēram, Dior un Salvatore Ferragamo.

Cilvēki mēdz būt konservatīvi un nenovērtē kaklasaišu dizainu. Esam saņēmušas ļoti skaistas un oriģinālas šlipstes ar rozā rukšu apdruku un pat lidojošu pērtiķēnu attēliem," stāsta Vineta.

Visas Amber Sisters Design kaklasaites tiek darinātas pašu rokām. Šobrīd nelielajā biznesiņā darbojas divas māsas - trešā nolēmusi pievērsties kaut kam citam.

Viņas pašas improvizē un eksperimentē ar šlipstēm. Tās tiek pāršūtas un pārveidotas ne tikai vīriešiem, bet arī sievietēm - no kaklasaitēm tiek veidotas matu lentes, brošas un, protams, ļoti sievišķīgas, greznas un romantiskas šlipstes dāmām.

"Mūsu veidotās dāmu kaklasaites ir ļoti sievišķīgas. Mezglā esam iestrādājušas akmentiņus, mežģīnes, kristālu un pērlītesm," stāsta zīmola izveidotāja.

Interesantos aksesuārus iespējams iegādāties brīvdabas atpūtas parkā Egle, kurš atrodas Vecrīgā, kā arī Amber Sisters Design mājaslapā.

Vineta atklāj, ka vasarā, kad Jūrmalā notika konkurss Jaunais vilnis un Comedy Club jubilejas dzīres, brīvdabas tirdziņā, māsu darinātos aksesuārus iegādājušās arī pazīstamas Krievijas šovbiznesa zvaigznes.

"Zinu daudzus cilvēku, kurus ar māsu esam iedvesmojušas. Piemēram, kāda sieviete, kura iegādājās kaklasaiti, pēc tam pati mājās arī mēģināja kaut ko izveidot no šlipstes. Galvenais - nebaidīties eksperimentēt," noslēgumā saka Vineta.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!