Foto: Delfi kolāža

Pēdējo 10 gadu laikā Latvijā reorganizētas 450 skolas, un rezultātā 140 skolu ēkās mācības vairs nenotiek. Lai tās neaizietu postā, tām jāmeklē jauni iemītnieki. Dažas aizslēgto skolu ēkas no dīkstāves paglābusi Aizsardzības ministrija, atgriežot dzīvību ne tikai skolās, bet arī pagastos, kur tās atrodas. Rosību pagastos ieviesa arī kara sākumā atbraukušie ukraiņi, kurus pašvaldības izmitināja bijušo skolu ēkās. Daļa no tām gan atkal stāv tukšas, liekot uzdot jautājumu: "Un, ko tālāk?"

Šobrīd Aizsardzības ministrijas pārziņā ir četras bijušo skolu ēkas. Trijās no tām izvietoti Zemessardzes bataljoni, savukārt vienā tiek veidota profesionālā militārā skola. Aizsardzības ministrijā portālam "Delfi" norāda, ka, nomājot slēgto skolu ēkas, tiek efektīvi izmantota un pielāgota jau pieejamā infrastruktūra. Pretējā gadījumā tās būtu tukšas un bez pielietojuma.

Kā pirmo ēku ministrija pārņēma Lūznavas profesionālo vidusskolu Rēzeknes novadā. Skolā mācību process nenotika vairākus gadus, līdz 2019. gada tajā tika izvietots Zemessardzes 36. Kaujas atbalsta bataljons. Vēlāk pieņemts lēmums to pārveidot par militāro bāzi un no 2025. gada šajā skolā tiks izvietoti arī valsts aizsardzības dienesta karavīri.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!