Foto: stock.xchng

Seni un dārgi alkoholiskie dzērieni līdz ar dārglietām un automašīnām izsenis bijuši bagātu ļaužu iekārotāko Ziemassvētku dāvanu topā. Arī Latvijas sabiedrības krējums nesen baudīja īsteni smalku maltīti - ķengura gaļu kopā ar dārgāko rumu pasaulē. Šis 22 000 eiro vērtais dzēriens, izrādās, varētu ieņemt pienācīgu vietu arī pasaulē dārgāko dzērienu desmitniekā.

Pasaulē dārgāko dzērienu topu sastādījis holandietis Bārts Leimings, kurš vada senu alkoholisko dzērienu tirdzniecības uzņēmumu. Ar viņa kolekciju iespējams iepazīties uzņēmuma mājaslapā.

Konjaks 'Comet Vintage'

Foto: Publicitātes foto
1811. gada ražas konjaka Comet Vintage cena izsolēs sākas ar 7 900 ASV dolāriem. Pasaules someljē viedoklis šajā ziņā ir vienots - nav augstākas kvalitātes dzērienu kā tieši šajā gadā tapuši izturēti vīni un konjaki.

1811. gadu dēvē arī par "komētas gadu", jo veselas 260 dienas debesīs bija vērojama tā sauktā Lielā komēta, kuras zinātniskais nosaukums ir C/1811 F1.

Tieši komētas ietekmes dēļ vasara esot bijusi neparasti karsta un ilga, bet ziema - silta un sausa. Pateicoties tai, gada vīnogu raža bijusi nepieredzēti lieliska, kas arī ļāvis iegūt ārkārtīgi kvalitatīvus dzērienus.

Viskijs 'Linkwood-Glenlivet'

Foto: Publicitātes foto
Viskijs Linkwood-Glenlivet, kas ražots 1898. gadā, nopērkams par 19 000 ASV dolāriem. Šajā unikālajā pudelē iepildīts viens no senākajiem viskijiem pasaulē. Šis dzēriens tapis vienā no slavenākajām skotu viskija darītavām, kas dibināta 1824. gadā.

Konjaks 'Hennessy Silver Jubilee'

Foto: Publicitātes foto

Konjaka Hennessy Silver Jubilee cena ir 19 300 dolāri. Šī pudele izskatās samērā parasta, lai gan tajā atrodas, pēc dzērienu pazinēju domām, īsts dārgums.

Dzēriens tika pildīts pudelēs 1977. gadā par godu Anglijas karalienes Elizabetes II valdīšanas Sudraba jubilejai. Kopumā tika izgatavotas tikai 60 šī dzēriena pudeles - šis konjaks ir dažādu konjaku maisījums. Visiem tā sastāvā esošajiem konjakiem tolaik bija vairāk nekā simt gadu.

Konjaks 'A.E. DOR Soleil d'Austerlitz'

Foto: Publicitātes foto
Konjaks A.E. DOR Soleil d'Austerlitz izgatavots 1805. gadā, un par vienu šī dzēriena pudeli retumu cienītāji gatavi samaksāt 28 700 ASV dolāru.

Daudzi seno dzērienu eksperti šo salīdzinoši mazpazīstamo konjaka šķirni atzīst par vienu no labākajiem konjakiem pasaulē. Līdz šim pārdotas tikai trīs pudeles šī konjaka, kas pildītas no 3,5 litru tilpuma muciņas 1980. gadā. Nelielās darītavas īpašnieks vienu pudeli atstājis sev, bet pārējās uzdāvinājis Francijas prezidentam.

Konjaks 'Courvoisier Erte Collection 8'

Foto: Publicitātes foto

Konjaku Courvoisier Erte Collection 8 iespējams nopirkt par 46 500 ASV dolāriem. Šīs kolekcijas pudeles apgleznojis krievu mākslinieks Romāns Tirtovs, kurš pasaulē pazīstams ar pseidonīmu Ertē.

Šis konjaks ir ļoti dārgu Šampaņas konjaku maisījums, kas iegūts slavenajā Courvoisier pilī. Izgatavotas kopumā 12 000 pudeles, kurām piešķirti kārtas skaitļi no 1 līdz 7.

Courvoisier vēlāk izgatavoja ierobežotu daudzumu šī konjaka, lai godinātu 1990. gadā mirušā Ertē piemiņu. Ar numuru 8 izgatavotas tikai 4000 pudeles. Katra no dizaineru veidotajām pudelēm veltīta kādam konkrētam konjaka ražošanas posmam.

Konjaks 'Remy Martin Louis XIII Age Inconnu'

Foto: Publicitātes foto
Konjaks Remy Martin Louis XIII Age Inconnu pildīts pudelēs 1938. gadā. Viena tā pudele maksā 68 250 dolārus. Lai radītu šo dzērienu, sajaukti vairāk nekā 1200 izcili konjaki. Īpašo dzērienu prezentēja karalienes Elizabetes un karaļa Džordža VI banketā 1938. gadā. Kādu šī konjaka pudeli 2011. gadā izsolē pārdeva par 70 000 dolāriem.

Konjaks 'Croizet'

Foto: Publicitātes foto

Konjaks Croizet no 1842. gada vīnogu ražas ir, iespējams, visdārgākais konjaks pasaulē, kas pildīts 0,7 litru pudelē - tā cena ir 100 300 dolāri.

Savukārt 1858. gada ražojuma pudele 2011. gada oktobrī izsolē pārdota par 156 740 dolāru. Dzēriena vecums pārsniedz 140 gadus, kas konjaku padara par lielu retumu. Unikālā pudele un etiķete norāda, ka dzēriens gatavots par godu kārtējiem komētu novērojumiem.

Saskaņā ar leģendu sabiedroto vadoņi Vinstons Čērčils un Dvaits Eizenhauers plānoja sabiedroto uzvaru Otrajā pasaules karā, malkojot tieši šo konjaku, ko viņiem uzdāvināja franču pagrīdnieki.

Konjaks 'Courvoisier&Curlier'

Foto: Publicitātes foto

Konjaks Courvoisier & Curlier no 1789. gada ražas smalku dzērienu cienītājiem izmaksās 152 500 dolārus. Konjaks tika pildīts tajā pat gadā, kad Francijas tauta ieņēma Bastīlijas cietoksni. Dārga ir arī ar rokām darinātā pudele, kurā saliets ārkārtīgi senais Courvoisier konjaks.

Dzēriens ir tik rets, ka mūsdienās grūti atrast pat tā īpašniekus. Vienu šī retuma pudeli nesen atrada holandiešu kolekcionāra Beja van der Bunta vīna pagrabā. Ziemassvētku laikā šo konjaku varēs apskatīt (bet, protams, ne nogaršot!) slavenajā Harrods veikalā Londonā.

Vīns 'Chateau d'Yquem'


Foto: Publicitātes foto

Viens no dārgākajiem dzērieniem pasaulē ir arī vīns - Chateau d'Yquem no 1787. gada ražas. Viena šī vīna pudele maksā 190 000 ASV dolārus.

2011. gadā tās pašas darītavas 1811. gada ražas vīnu pārdeva izsolē par 120 500 dolāriem. Tāpēc nav pārsteidzoši, ka vēl senāka pudele arī maksā krietni vairāk. Chateau d'Yquem ir pasaulē pazīstamākā deserta baltvīnu darītava.

Konjaks 'Brugerolle'

Foto: Publicitātes foto

1795. gadā tapušais konjaks Brugerolle atzīts par dārgāko dzērienu pasaulē - tā cena sasniegusi 221 600 dolārus. Tiesa gan, tas pildīts pamatīgās sešu litru tilpuma pudelēs, kuras bija īpaši iecienījuši Napoleona armijas virsnieki - šo dzērienu karotāji ņēma līdzi, dodoties iekarot svešas teritorijas.

Pēc katras uzvarētas vai arī zaudētas kaujas virsnieki kopā ar kareivjiem esot atvēruši vienu šī dzēriena pudeli, lai katrs varētu baudīt malku dārgā eliksīra. Pasaulē dārgākais dzēriens ir arī vienīgā šī konjaka pudele pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!