Foto: F64

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) ir neapmierināts ar pašreizējo kartību, ka policistu iespējamos pārkāpumus izmeklē viņu kolēģi Iekšējās drošības birojā (IDB), tāpēc ministrs nolēmis biroju likvidēt, tā vietā veidojot jaunu neatkarīgu iestādi ministrijas pakļautībā, kuras vadību meklēs atkaltā konkursā.

Ministrs portālam "Delfi" pauda neapmierinātību ar to, ka policija pati izmeklē savu darbinieku iespējamos pārkāpumus un spriež par to sodīšanu, tāpēc viņš ir iniciējis pašreizējā modeļa izmaiņas. Pārliecību esot pastiprinājuši vairāki skaļi gadījumi, arī Eiropas cilvēktiesību spriedumi, kuros kritizēts IDB darbs, kā rezultātā valstij bijis jāmaksā lielas kompensācijas.

"Esmu nonācis pie slēdziena, ka šī situācija ir jāmaina, tāpēc iniciēju IDB pārraudzības maiņu, panākot to, ka iestāde [policija] pati sevi neizmeklē un nesoda," sacīja ministrs, skaidrojot, ka jaunveidojamā iestāde varētu būt iekšlietu ministra pakļautībā, līdzīgi, ka tas esot citās Eiropas valstīs.

Viņš atzina, ka pašlaik nav runa tikai par koruptīviem riskiem, bet arī par cilvēcisko faktoru. "Ja jūs esat vienas iestādes darbinieki, tad kolēģa izvērtēšana nav pateicīgs darbs, vienmēr tas tiks uztverts kā kolēģa sodīšana un vajāšana, zūd objektivitāte," skaidroja ministrs.

Plānots, ka jaunās iestādes vadītāju meklēs atklātā konkursā. Ministrs uzsvēra, ka viņš nebūs tas, kurš to iecels. Kozlovskis norādīja, ka jaunās iestādes veidošana nenozīmē visu IDB darbinieku atlaišanu, taču viņš neizslēdza, ka daļai nāksies amatu zaudēt.

Jautāts, kas varētu veidot jauno iestādi, Kozlovskis sacīja, ka tiem būtu jābūt profesionāļiem, paužot cerību, ka būs cilvēki, kuri no citām iestādēm vēlēsies nākt strādāt uz jauno policijas darba uzraudzīšanas organizāciju.

Kā tieši jaunveidojamā struktūra darbosies, ministrs atklāt nevar, norādot, kā tā ir ierobežotas pieejamības informācija, taču galvenā doma, ir "neļaut policistam vērtēt otru policistu". Par līdzšinējās kartības maiņu runāts gada sākumā Ministru kabineta sēdes slēgtajā daļā, kad Kozlovskis nācis klajā ar ideju situāciju mainīt, solot ar konkrētām idejām nākt klajā šovasar. Piektdien ministrs portālam "Delfi" sacīja, ka konkrēts priekšlikums valdībai tiks piedāvāts mēneša laikā.

To, cik jaunveidojamā iestāde varētu izmaksāt, Kozlovskis pagaidām atklāt nevarēja, atzīstot, ka tai varētu būt neieciešami papildu līdzekļi.

Šobrīd IDB ir Valsts policijas priekšnieka padotībā un Valsts policijas sastāvā. Par ieceri esot jau runāt arī ar Valsts policiju, kura saprotot, ka jaunais modelis būtu piemērotāks.

Skaļas lietas, kuras metušas ēnu uz policijas darbu, esot "Caunes stirnu lieta", kurā policija izbeidza izmeklēšanu, sakot, ka lietā nav nozieguma sastāva, sacīja ministrs. Kozlovskis ir neapmierināts arī ar Tukuma iecirkni, kurā konstatēti pārkāpumi "viens pēc otra". Ministrs pauda cerību, ka jaunā iestāde varētu veicināt arī labāku prevencijas darbu, kurs līdz šim IDB klibojis.

Ministrs izteica cerību, ka ideja gūs valdības atbalstu, uzsverot, ka ar jaunās iestādes veidošanu ministra pārraudzībā netiks mēģināts politiski iespaidot policiju, bet gan panākt sabiedrības uzticību tai.

Jau ziņots, ka šī gada sākumā valdība uzdeva Tieslietu un Iekšlietu ministrijām meklēt jaunus veidus,
kā iespējams izmeklēt iekšlietu struktūrās strādājošo likumpārkāpumus
.

Toreiz ministrs klāstīja, ka diez vai ir nepieciešams izveidot jaunu institūciju, kas vērtētu tiesībsargājošajās iestādēs strādājošo iespējamos pārkāpumus. Iespējams, ka to varētu darīt centralizēti, piemēram, Valsts policijas paspārnē esošais Iekšējās drošības birojs, un tad būtu nepieciešams stiprināt biroja kapacitāti. Taču nav arī izslēgts, ka to varētu darīt decentralizēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!