Foto: AFP/Scanpix

Šobrīd īpaša uzmanība pievērsta kaimiņvalsts pirmajam pārim – Igaunijas prezidentam Tomasam Hendrikam Ilvesam un viņa sievai Ievai (attēlā).

Kamēr attiecību eksperti priecājas par pāra saderību, etiķetes eksperte Aija Strautmane, analizējot abu izskatu, izejot sabiedrībā, gan nav noskaņota uz tik priekpilnas nots.

Sarunā ar DELFI Izklaidi Strautmane vēl visiem lasītājiem veiksmīgu gadu, bet Ilvesu pāri aicina pēc iespējas ātrāk padomāt par korekcijām savā garderobē. Abu pirmajā oficiālajā vizītē, kurā pāris apmeklēja nelielo setu ciematu Obinitsu, Ilvesu koptēls nav bijis īpaši veiksmīgs.

"Sliecos uz to, ka, ja prezidentam tas ir tautastērps, tad noteikti viņa iemīļotais tauriņš ir nevietā. Tauriņš ir elitāru kungu aksesuārs, bet ne tautas valkāts," Ilvesa tērpu analizē eksperte.

Viņa sievas tērpu Strautmane vērtē kā absolūti šim gadījumam nepiemērotu. "Rodas sajūta, ka kundze steigā ir piesēdināta prezidentam blakus. Kā nezināma persona, teiksim, tulks. Parasti jau pāris ir vienots tērpā.

Ja nebija tautastērpa, Ilvesa sievai vajadzēja uzvilkt kaut vai baltu blūzi un rūtainus svārkus, vienkāršas kurpes vai vēl labāk pastalas, ne zamšādas zābakus," skaidro eksperte.

Igaunijas prezidents, izejot sabiedrībā, labprāt izvēlas nacionālo tautastērpu. Viņa sievai, kura nav dzimusi igauniete, ir pēdējais laiks izlemt, kā šajos gadījumos tērpsies viņa, vīru pavadot. Un varianti ir vairāki.

"Ja no protokola un etiķetes viedokļa, tad viss ir atkarīgs no tā, kā Igaunijas pirmais pāris to pasniedz pasaulei. Ieteiktu Ilvesu pārim, ja atrodas Igaunijā, tad abiem izvēlēties igauņu tautastērpu, ja Latvijā, tad latviešu tautastērpu, tādā veidā godinot attiecīgo tautu.

Taču var arī izvēlēties katrs savas nācijas tautastērpu," variantus piedāvā protokola un etiķetes pārzinātāja. Strautmane uzsver, ka, lai kāda būtu pāra izvēle, svarīgi pieņemt konkrētu lēmumu un turpmāk šajā sakarā ievērot konsekvenci. Viņa gan piebilst, ka jau pirmajā vizītē setu ciematā abiem vajadzēja būt saskaņotiem.

"Kupce par Ilvesa kundzi nekļuva piecas minūtes pēc iepazīšanās. Viņai bija laiks sagatavoties pirmās lēdijas pienākumiem, atrast tērpus, kas būs piemēroti vīra pavadīšanai sabiedrībā," uzsver Strautmane.

Viņa gan piebilst, ka arī pašam Ilvesam vajadzētu vairāk piedomāt pie sava publiskā tēla. Viņa novērojusi, ka kāzās Igaunijas prezidenta tēlā bijušas šādas tādas nepilnības. "Skaidri redzams, ka fraka ir vairākus izmērus par lielu. Bikses nošļukušas, un veste stipri nāk ārā no frakas žaketes.

Galants vīrietis, uz kāda titulu pretendē Ilvess, ziedus netur aiz muguras pie dibena, vēl jo vairāk, gaidot savu līgavu. Līgavas pušķis ir jātur ar ziediem uz augšu priekšā. Tas izbrīna. To varētu saprast, ja tas nebūtu valsts prezidents, kurš ir apmācīts ne tikai etiķetē, bet pat protokolā.

Dīvaini ir arī tas, ka kāzu viesi baznīcā laulības ceremonijas laikā ir virsdrēbēs. Cik zināms, tad baznīca jau vairākas dienas tika apkurināta. Jaunajai sievai bija atbilstoša kleita pie frakas," kundzi kāzās var paslavēt eksperte.

Viņa gan uzsver, ka pāris izskatās laimīgs, un arī eksperte vēl viņiem sapratni. Vien nāksies mazliet piestrādāt pie publiskā tēla, lai tas atbilstu visiem priekšrakstiem. "Jaunajai sieviņai vajadzēs ļoti piestrādāt pie Ilvesa bikšu garuma," uz vēl kādu niansi norāda Strautmane.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!